Ieri, in seara zilei de 14 februarie 2016, la Royal Opera House din Londra, UK, ca in fiecare duminica din aceasta perioada, au fost acordate premiile BAFTA ale Academiei Britanice de Film. Ele prevestesc Oscarurile, cea mai importanta gala a industriei filmului, ce urmeaza sa aiba loc pe data de 28 februarie 2016.
Cel mai bun film a fost desemnat The Revenant, ce a invins Bridge of Spies, The Big Short, Spotlight si Carol. Cel mai bun film englez a fost insa Brooklyn, desemnat mai bun decat The Danish Girl, Amy, Ex Machina, 45 Years si The Lobster. Cel mai bun film in alta limba decat engleza a iesit Wild Tales, cel mai bun desen animat Inside Out, iar cel mai bun documentar Amy.
Ca si cel mai bun regizor / scenarist / producator englez la debut au fost desemnati Naji Abu Nowar si Rupert Lloyd, pentru Theeb. Iar cel mai bun regizor a fost desemnat Alejandro González Iñárritu pentru The Revenant. Cel mai bun scenariu original a stat la baza filmului Spotlight, in timp ce scenariul adaptat castigator a fost cel din The Big Short.
Cel mai bun actor in rol principal a fost Leonardo DiCaprio (din The Revenant), iar actrita principala cea mai titrata a fost Brie Larson (din Room). Actorul in rol secundar castigator a fost desemnat Mark Rylance (din Bridge of Spies), iar actrita in rol secundar Kate Winslet (din Steve Jobs). In timp ce John Boyega (din Star Wars Episode VII – The Force Awakens) a fost desemnat cel mai promitator actor in ascensiune.
Acum sa trecem la premiile mai putin importante: cea mai buna muzica – The Hateful Eight; cea mai buna cinematografie – Birdman; cel mai bun montaj – Mad Max Fury Road; cea mai buna productie – Mad Max Fury Road; cele mai bune costume – Mad Max Fury Road; cel mai bun sunet – The Revenant; cele mai bune efecte speciale – Star Wars Episode VII – The Force Awakens; cel mai bun machiaj – Mad Max Fury Road.
Cel mai bun film de scurt metraj a fost Operator, iar cel mai bun desen animat de scurt metraj a fost Edmond. Si daca ar fi sa tragem linie, majoritatea premiilor importante au fost reputate de The Revenant, cinci, in timp ce Mad Max Fury Road a strans patru din premiile mai putin semnificative.
Iar pentru intreaga activitate a fost recunoscut Sidney Poitier, primul actor de culoare care a castigat Oscarul pentru rol principal (cu filmul Lilies of the Field), si din cand in cand si regizor, care peste cinci zile implineste 89 de ani. Un frumos cadou de ziua lui…