Conectivitatea 4G LTE este peste tot. Toate noile telefoane o suporta de ceva timp. Si noi categorii cresc mereu latimea de banda oferita, ajungandu-se deja la 1 Gb/sec gratie modemului X16 de la Qualcomm. Exact cat ofera RDS prin fibra optica. Dar oare avem nevoie de atatea date mobile?
Societatile de telefonie mobila cred ca da, si vor sa aduca si mai mult. Verizon si AT&T deja au anuntat inceperea testelor pentru urmatoarea generatie de conectivitate, 5G, in 2016, urmand ca anul 2017 sa vada un grad de disponibilitate la nivel comercial. Si pana in 2020 aceasta conectivitate va fi ubicuitara, inlocuind complet actualul 4G LTE.
Verizon va colabora pentru realizarea retelelor cu Alcatel-Lucent, Cisco, Ericsson, Nokia, Qualcomm si Samsung, in timp ce AT&T a mentionat numai Ericsson si Intel. Astfel se va ajunge la viteze de 10, 100 si chiar 1000 de ori mai mari decat ce se poate prin 4G (probabil la debut, pentru ca si 4G a evoluat semnificativ in timp). Si latente mult mai mici, de ordinul a 1 – 5 milisecunde.
AT&T isi va incepe testele in Austin, Texas, SUA. In total vor fi investiti peste patru trilioane de $ pana in 2020 pentru cercetarea si dezvoltarea acestei conectivitati. Bani recuperati, bineinteles, de la abonati, care au sau nu nevoie de atata latime de banda.
Mi se pare exagerat in conditiile in care la noi inca mai exista 1G la un nivel destul de mare, cel putin pentru voce.
Iar 4G e doar in teorie, in realitate viteza e destul de mica si se situeaza la nivelul unui 3G … in cel mai bun caz.
Nu este 1G ci 2G
cred ca tot pe 3g ne vom baza si in 2017. 4g si 5g doar daca ai penthouse in buricul unei metropole.
apropo, cat de safe sunt pt sanatate?
Cat de safe este pentru sanatate ?
Nu as baga asa ceva in gura…..
Dar parca Nokia a fost vanduta catre M$…..
Doar divizia de telefoane.
Sa fim seriosi. Toate caracteristicile de viteza 3G sau 4G sunt doar pe hartie. De fapt ar fi valabile daca ar exista doar cateva telefoane legate la fiecare turn. Banda se imparte la mii daca nu zeci de mii de telefoane. Parctic niciodata un sistem de acest gen nu poate atinge vitezele unei transmisii prin cablu.
Bănuiesc că se vrea trecerea definitivă pe comunicare prin VoLTE, și atunci cu cât mai mare viteza cu atât mai bun serviciul. Bănuiesc totodată ca aceste servicii vor fi deja numai la 5 GHz și peste, care sunt mai puțin dăunătoare ca și cele de acum. Gândiți-vă numai la Digi și al său 2,8 GHz.
Vad ca deja s-a ajuns la 5G, din păcate sunt zone unde 2G este încă baza si 3G foarte slab, doar in anumite zone. De 4G nu mai vorbim, este doar un vis pentru cei care locuiesc in zone rurale sau in zonele de la iesirea din orase. In general totul este in regula pana intri in casa sau intr-o clădire mai bine ecranata, acolo deja se schimba istoria. As prefera totusi o acoperire mai bine făcută de către operatorii de telefonie decât sa tot crească G-urile doar pentru cei care stau in centrul orașului si care oricum nu beneficiază de viteza maxima teoretica, viteza oferita de lungimea respectiva de banda.