Pentru ca am avut acces la un flash drive PD4 de 2 GB de la A-Data, m-am gandit sa-l testez putin. Si asta a dat pana la urma nastere la articolul pe care il aveti in fata. Sa vorbim intai putin despre PD4.
Acest flash drive face parte din gama Nobility de la A-Data. Masoara 56*18*8 mm si cantareste 15 grame. Interfata este USB 2.0, iar un LED verde avertizeaza cand drive-ul este in uz.
PD4 vine in capacitati de 1, 2, 4, 8 si 16 GB, pe albastru sau argintiu, are o carcasa metalica, iar capacul menit sa protejeze conectorul USB este atasat printr-un lantisor, deci nu poate fi pierdut. Dar destul cu generalitatile. Sa vedem ce poate acest drive.
Sistemul de test a fost urmatorul:
– CPU: Intel Core 2 Duo 3.2 GHz 1600 MHz FSB 4 MB L2 cache
– MB: DFI i965P + ICH8R
– RAM: 2 GB DDR2 800 MHz 12-4-4-4
– HDD: 2x Seagate 320 GB 16 MB buffer SATA 300 in RAID 0
– OS: Microsoft Windows XP SP2 32 bits
Primul test parcurs de A-Data PD4 a fost cel de citire din cadrul programului HDTune Pro 3.0. Rezultatele sunt foarte bune, mai ales avand in vedere ca PD4 este unul dintre cele mai ieftine flash drive-uri: s-a inregistrat o medie de 18.8 MB/sec, cu timp de acces de 0.5 ms.
Dintr-un motiv ciudat insa nu am putut testa si scrierea cu HDTune. Asa ca am recurs la SiSoftware Sandra Pro Business 2008. Rezultatele se observa mai jos, si nu sunt la fel de bune ca la citire. Intre 10 KB si 4.3 MB teoretic in fiecare secunda, in functie de dimensiunile.
Iar la citire Sandra raporteaza viteze de 0.25 – 17 MB/sec. Dar nu m-am putut opri aici. Testele erau un pic prea sintetice, si nu prea aveam rezultate suficiente la scriere. Asa ca am pus la punct trei directoare, cu continut de 250 MB fiecare. Unul cu fisiere mici, in total 6103, al doilea cu fisiere medii, 86 la numar, si ultimul cu fisiere mari, trei mai exact.
Si le-am copiat pe flash drive. Pentru fisierele mici au fost necesare 14 min si 15.41 sec, ceea ce semnifica o viteza de aproximativ 0.3 MB/sec. Fisierele medii au fost transferate in 1 min si 39.85 sec, adica la 2.5 MB/sec. Iar cele trei fisiere mari au fost copiate in 1 min si 21.33 sec, la 3.1 MB/sec. Dupa cum se vede si din tabelul de mai jos.
Gata cu testele. A-Data PD4 costa intre 20 si 120 de lei, in functie de capacitate. Cel de 2 GB luat in discutie este doar 23 lei. Iar garantia este pe viata. In concluzie, acest drive se adreseaza utilizatorilor mai putin pretentiosi, care isi transfera in mode regulat fisiere mici si putine, si care nu vor sa investeasca prea mult intr-un astfel de dispozitiv.
Ne-au placut
– pretul mic
– viteza mare de citire
– capacul care nu poate fi pierdut
Nu ne-a placut
– viteza mica de scriere
Darius a zis
Eh, poti pierde capacul, daca pierzi si flashul! 😛
Frumos review-ul, pe viitor am mai putea face cate asa ceva, poate gasim ceva mai performant. Kingmax U-Drive este destul de performant atat citire cat si scriere, din cate am vazut.
alin a zis
eu il am eact pe acesta si il folosesc pt readyboost in vista si mi se pare ca ajuta sistemul.din pacate l-am formatata tot cu vista,programul de pe site-ul lor nu-mi merge:(.nu ati spus nimic despre formatat si readyboost:D
Darius a zis
Alex, lenes fiind in acest moment, stii oare de ce nu se pot formata NTFS stickurile?
Alexandru a zis
Pei ce sa vorbesc? La flash drive-uri se formateaza doar FAT, NTFS-ul nefiind disponibil. Iar ReadyBoost este o functie a Windows-ului Vista. Deci independenta de vre-un flash drive (poate fi folosita cu orice memorie flash).
Alexandru a zis
Pentru ca NTFS-ul foloseste un sistem de protectie a datelor care necesita ciclii constanti de citire / scriere. Si ar suprasolicita memoria flash.
alin a zis
pai si in readyboost poate unele is mai bune decat altele.nu stiu.in plus,eu l-am formatat in vista in ntfs,deci se poate:|,il arata ca ntfs si in xp si in vista
Alexandru a zis
ReadyBoost, cum spuneam, este o tehnologie prin care Vista foloseste memoria flash pentru a stoca fisierele cele mai folosite, accesandu-se astfel mai repede decat daca ar fi doar pe HDD. Sporul de performanta oferit de ReadyBoost este, logic, direct proportional cu performantele memoriei flash (mai ales cu viteza de citire). Si performantele le-am prezentat. ReadyBoost nu poate fi masurat.
In mod normal, cel putin in Windows XP, un flash drive este formatat in sistem FAT. Pentru a se avea acces la NTFS, trebuie umblat putin in Device Manager. Nu este in mod normal disponibil NTFS din motivul explicat si mai sus (are protectie a datelor care necesita ciclii constanti de citire / scriere, ce pe de o parte suprasolicita memoria, scurtandu-i viata, iar pe de alta parte necesita neaaparat scoaterea cu Safely Remove, pentru a nu o strica direct).
Mac a zis
Atunci ce rost isi mai are un stick de 8-32 gb daca nu putem pune pe el imagini mai mari de 4gb. Eu am un corsair de 8 gb formatat ntfs dar merge greu mai ales daca il folosesc pentru fisiere mici si aici deduc din ce spuneti voi ca formatul Ntfs este vinovat..
Cat despre Vista Boost nu toate stickurile sunt acceptate de SO.Deci NU-> poate fi folosita cu orice memorie flash).Asta o pot demonstra am 4 stikuri dieferite cu capacitati 2x2gb 1x4gb 1x8gb si unul de 2 gb si cel de 4gb nu merg (SO le considera prea lenese).
Marius a zis
Salut, vad ca este testat un flash de 2 GB, ma intereseaza cineva daca a testat unul de 16gb, vreau sa imi cumpar si nu stiu ce marca sa imi iau, indicat este sa se testeze unul de aici din lista ca sunt cele mai ieftine: http://www.pricesdb.ro/?criteria=usb+16gb&act=Cauta+pret
Multumesc.
Alin a zis
Salut!
A fost foarte bun, dar nu mai merge!
Imi interzice sa-l formatez si sa copiez pe el! Imi da un mesaj „Windows was unable to complete format” si imi spune ca este protejat!
Are cineva idee cum sa-l formatez low format sau e terminat?
Multumesc!