Asa cum a promis, AMD a lansat azi procesoarele Kaveri pe segmentul desktop. Si acestea au adus, cum ne asteptam, foarte multe lucruri noi. De la arhitecturi la proces tehnologic si tehnologii. Din pacate insa aici se opresc promisiunile respectate de AMD. Pentru ca performanta, cel mai important aspect, ramane la acelasi nivel.
Poate CPU-ul a devenit mai complex, mai prieten cu GPU-ul, dar cand tragem linie si adunam parca noile specificatii nu sunt jusitficate. Si o sa intelegeti ce vreau sa spun. Kaveri reprezinta apogeul initiativei Fusion de a integra CPU-ul cu GPU-ul. Intr-atat incat AMD aloca spatiu aproximativ egal pentru cele doua componente pe pastila de siliciu.
Si trece totul intr-un proces tehnologic de 28 nm la GlobalFoundries, renuntand la SOI. Si astfel obtine un chip de 245 mm2, cam cat este si Richland, dar cu aproape dublu tranzistori: 2.41 miliarde. Dar din pacate noul proces nu este la fel orientat pentru performanta si frecvente cat mai mari. Ci pentru un consum electric redus si o densitate superioara a tranzistorilor.
Deci AMD obtine procesoare mai economice, si mai performante la acest nivel tinta de 45 W. Dar pierde la high end. Cu alte cuvinte Kaveri are o frecventa maxima mai mica decat Richland (cu 10%), iar schimbarea arhitecturala este suficienta numai pentru a compensa acest deficit.
Astfel, la nivel de CPU avem noua arhitectura Steamroller (K11.7 sa-i zicem). Aceasta are la baza tot module cu cate doua unitati de numere intregi si una singura de calcule cu virgula mobila. Dar ca schimbare acum fiecare unitate de numere intregi are propria componenta de decodare, nu mai impart una singura.
Totodata, memoria cache L1 pentru instructiuni a crescut de la 64 KB la 96 KB per modul. Si au fost ameliorate si predictorul de ramura, si registrii. Iar Steamroller poate da acum doua comenzi de stocare per ciclu, in loc de una. Si totusi…
Trecand la GPU, avem parte de arhitectura Graphics Core Next 1.1 si de toate avantajele ei, dupa cum am vazut la Hawaii. Deci Kaveri stie TrueAudio, stie Mantle, este compatibil cu UVD 4 (Unified Video Decoder), VCE 2 (Video Codec Engine) si Fluid Motion Video. Plus DirectX 11.2, OpenGL 4.3.
Dar dincolo de tehnologii, in Kaveri vom gasi pana la 512 Stream Processors 8 ROP-uri, 32 unitati de texturare si 8 unitati computationale asincrone. Iar AMD vrea sa ofere cu noile sale IGP-uri posibilitatea de a ne juca la 1080p cu minim 30 fps. Totul ajustand numai detaliile. O tinta destul de greu de atins… Poate doar prin Dual Graphics (Crossfire cu o placa video Radeon R7).
Deci pana la urma vedeta la Kaveri nu este nici CPU-ul, nici GPU-ul. Ci HSA. Aceasta integrare intre cele doua, care ar putea sa ajute AMD-ul pe viitor, chiar daca acum nu este inca adoptata de dezvoltatorii de software. Aceasta implementare permite o colaborare excelenta intre cele doua componente, prin intermediul noilor tehnologii: hUMA, hQ etc.
hUMA (heterogenous Unified Memory Access) permite accesul direct si complet la intreaga memorie a sistemului atat pentru CPU (cum se intampla pana acum) cat si pentru GPU (normal aici se interpunea CPU-ul). Deci cele doua lucreaza sinergic si coerent. Mai mult, sarcinile sunt atribuite si ele tot heterogen – hQ (heterogeneous Queuing).
Cu Kaveri AMD schimba inca o data socket-ul. Ajungem acum la FM2+, oarecum retrocompatibil cu FM2. Adica procesoarele Trinity si Richland vor functiona si pe placile de baza FM2+. Insa Kaveri, avand doi pini in plus, nu va intra pe skFM2. Iar ca si chipset-uri regasim trei reprezentanti: A55, A78 (un fel de A75 reorientat) si A88X (A85X cu PCI-E 3.0). TDP-ul lor – 7.8 W.
Controller-ul de memorie suporta DDR3 la 2133 MHz, la limita avand in vedere ca CPU-ul si GPU-ul acceseaza simultan RAM-ul. Puterea totala de procesare a lui Kaveri se ridica la 856 GFLOPS. Si ca o noutate, vom avea TDP-ul ajustabil, ca o optiune in bios. AMD chiar nu se mai deranjeaza sa lanseze prea multe modele, ci le trece doar la alt TDP. Iar ca sa ne ia putin ochii, AMD numara acum totalul de unitati computationale, adica nuclee de CPU plus unitatile de GPU, ca sa dea mai bine la total. Dar sa vedem care sunt reprezentantii!
Ne-ar fi placut ceva mai multe modele de la lansare. AMD va mai completa oferta lunile urmatoare, insa cu procesoare low end doar. Sa incheiem prin a discuta de performanta, sau mai bine zis despre lipsa ei.
Varful de gama A10-7850K este abia la acelasi nivel cu cel mai rapid Richland, A10-6800K. Si asta pentru ca arhitectura mai performanta este trasa in jos de deficitul de frecventa. Si dupa cum se vede din incercarile de overclocking, ce se opresc pe la 4.5 GHz, orice tentativa de a urca frecventa necesita si o crestere semnificativa a voltajului si implicit a consumului, mult peste cei 95 – 100 W doriti.
Dar mai surprinzator este ca nici macar la nivel de GPU nu suntem impresionati de Kaveri. Ne asteptam ca GCN si cresterea numarului de Stream Processors sa aduca sporuri substantiale. Dar ne rezumam la decente – 10 – 30 %. Mai mari la rezolutii mai mari. Dar la 1280*1024 Intel este extrem de competitiv prin al sau Iris Pro, GPU de multe ori mai rapid decat Kaveri.
A8-7600 merita ceva mai mult, avand in vedere ca nu este departe de fratele mai mare, si este mult mai accesibil. Review-uri detaliate aveti la AnandTech, HardwareCanucks si ExtremeTech.
In Romania deja avem Kaveri A10-7850K la 760 lei, si A10-7700K la 670 lei. Insa la acesti bani gasim alternative mai bune.
Cu alte cuvinte Intel inca e cu câțiva ani înaintea lor…
In sfarsit au scos o „fuziune” reusita pe care o asteptam in 2011, adica cu mai bine de 2 ani intarziere – totusi intre timp au pus stapanire pe console si probabil ca acuma prin Kaveri tintesc si SteamOS-ul mai ales ca PC-ul clasic cu windoze merge la vale (aici ajuta si retragerea XP-ului) si care PC, chiar daca nu o sa dispara, o sa ramana apanajul nvidia & intel.
Asta e ca in reclama aia veche: „Cumperi acum si platesti la anul”, doar ca ar trebui spusa invers: ” Platesti acum si primesti la anul”.
Toata lumea spune ca APU-urile sunt pentru jocuri(fara pretentii ce-i drept),dar cei de la AMD spun ca APU-urile sunt pentru mai mult decat jocuri; asta in contextul in care ei se bazeaza pe dezvoltarea software. In momentul de fata sunt extrem de putine softuri care suporta HSA si destul de nefolositoare pentru utilizatorul de rand. Cand vor aparea programe optimizate HSA gen: Sony Vegas,Photoshop,encodere video,windows,etc.. , atunci cu siguranta va merita achizitionarea unui astfel de ,,procesor”, dar oare cat va trebui sa asteptam?
Mda, cam asa e. AMD face procesoare Fusion din 2011 de cand a lansat Llano. Si in toti acesti ani dezvoltatorii software nu s-au inghesuit sa foloseasca puterea de procesare a GPU-ului si aceasta fuziune. Deci sa iei ceva acum pentru HSA si ce ar putea sa faca aceasta este derizoriu. Cumperi azi ce ai nevoie azi, nu peste cativa ani.
nu ai cum sa compari intel cu apu. intel face HD graphics pt segmentul mobil,nu sa fie in competitie cu cineva.
Adi mai citeste putina arhitectura si sinteza digitala si apoi sa concluzionezi.
AMD face la maxim ce poate sa cu resursele pe care le are si se descura excelent in raport cu Intel.
Tine cont ca AMD a incrementat si tehnologia de fabricatie si arhitectura ceea ce este o mare bataie de cap sa le faci bine.
Astept CPU-uri desktop de la ei, APU-urile nu ma intereseaza. Momentan cel mai tare FX se bate cu i5 si pierde.
Cand Mantle va fi functional, adica peste numai cateva zile din cate am inteles, performanta in jocuri va salta pana la cateva zeci de procente.
Apoi, pt ce reprezinta un APU cu HSA si de ce e el foarte promitator, priviti aici:
http://www.extremetech.com/computing/174632-amd-kaveri-a10-7850k-and-a8-7600-review-was-it-worth-the-wait-for-the-first-true-heterogeneous-chip/5
*performanta in jocurile care vor avea implementat Mantle, desigur…
Eu zic ca sunt ok noile APU-uri, dar nu la pretul asta…mai scadem cam 200 lei si merita.
as vrea sa vad apu intr`un format mic,nu desktop . similar cu ce au facut la PS4. memorie ram rapida gddr5 impartita intre procesor si gpu.
Pacat, sincer, pacat, ca acum o sa li se urce la cap iara celor de la Intel.
Dar oricum, avans tehnologic s-a facut, totusi, avem aproape aceeasi performanta dar consum mult mai mic, ceea ce este bine, acum o sa ridice consumul ala la maxim (cat Richland) si o sa il depaseasca. (vezi nVidia)
E normal sa ne arunce ceva „banal” la inceput, peste cateva luni o sa vedem ceva „bun”, bun indeajuns sa justifice aceasta noua „familie”.
5 W in plus ca sa ajunga la TDP-ul lui Richland nu inseamna nimic. Kaveri are nevoie de mult voltaj ca sa-si creasca frecventa, dupa cum se vede in testele de overclocking, dar si in diferentele mici de frecventa dintre modelele lansate.
Dupa ce o sa primeasca suport software mai bun o sa stearga pe jos cu I5 :
http://www.extremetech.com/computing/174632-amd-kaveri-a10-7850k-and-a8-7600-review-was-it-worth-the-wait-for-the-first-true-heterogeneous-chip/5
Asta nu o sa duca decat la preturi mai mici. Bravo AMD.
pe partea de grafica nu raw cpu power. ca procesor nu sterge pe jos cu nimic. nici cu un fx 4300.
cat timp depinde de memoria ddr3 al pc`ului parerea ma e ca sunt degeaba.pe viitor sper ca vor face ceva similar cu ce gasesti in ps4. compact nu in mediul desktop.asa e cea mai buna implementare. pc mic,bunisor , ieftin. cat timp vor fi in mediul desktop tot timpul va exista o solutie mai buna decat APU
APU ESTE CPU?
APU = Accelerated Processing Unit = un acronim inventat de AMD pentru procesoarele lor cu grafica integrata
Exact. Si i5-ul are grafica integrata…
APU inseamna integrarea functionala a procesarii de tip CPU(seriala) cu procesarea GPU (paralela pe mai multe fire, in consecinta mult mai rapida), pt cat mai multe aplicatii. Asta e si motivul pt care nucleele de procesare GPU sunt prezentate, in tabelul din articol, alaturi de cele CPU, ca alaturandu-se puterii generale de procesare, care creste, creste (850 Gflops pt Kaveri). Fireste, e nevoie ca si aplicatiile sa fie pregatite de asa ceva, si AMD a reusit sa atraga de partea ei mari firme in proiectul asta al HSA. Faptul ca are hardware-ul deja pregatit dar softul mai sta un pic pe vine nu-i imputabil unei firme care are indrazneala sa faca si altceva decat doar micsorare a procesului tehnologic si sporuri de 10% CPU, de vreo 3 generatii incoace…
APU nu inseamna doar o placa video integrata trantita langa CPU pe aceeasi pastila de siliciu…
Bravo, in sfarsit cineva care „stie”, da asa este.
+1up
Din pacate pentru moment exact asta inseamna APU: GPU langa CPU, nativ pe aceeasi pastila de siliciu. Si atata timp cat software-ul nu exista, asa va ramane. Iar puterea aia de procesare de 856 GFLOPS se datoreaza in majoritate GPU-ului, si provine de la Stream Processors, nu de la unitatile computationale.
PS: cum poti sa te iei de Intel ca a oferit spor de 10%, cand AMD are 0%? Iar Iris Pro este de nepermis de multe ori mai rapida decat Kaveri, deci nu s-a stat nici acolo…
1. AMD nu produce soft, exceptand driverele. Aplicatiile care sa stie de HSA le vor produce firmele specializate, AMD pune doar hardware-ul la dispozitie. Plus coalitia HSA, facuta din initiativa AMD.
De ce nu au aparut aplicatii HSA pana acum, desi APU exista de cativa ani? Pt ca abia acum acest APU Kaveri are HSA, precedentele au fost doar trepte intermediare intr-un proces mai lung, accelerat abia acum.
2. in majoritate, dar nu in totalitate, cei 856 gflops, produsi de GPU. Iar stream procesoarele tot unitati computationale sunt, pe virgula mobila.
3. AMD n-a avansat pe CPU prea mult pt ca, din perspectiva unui proiect ca APU, CPU-ul trebuia sa cedeze din unitatile de calcul cu virgula mobila GPU_ului, maestru in asa ceva. Buldozerul, dupa umila mea parere, de asta a aparut asa orfan, cu doar 4 unitati de vg mobila, practic un quadrocore. De aici si usorul devans in procesarea CPU in fata mai vechilor Phenoame sixcore, in loc de-avans, in unele aplicatii, ca-n altele s-a dovedit un octocore voios, mai ales dupa retusurile piledriver. N-a recuperat, totusi, ce pierduse in fata Intel, asa-i, dar altu-i era scopul.
4. Intelul, cu Iris Pro, a trantit o placa video zdravana acolo, dar departe de a fi vorba de o unitate functionala computationala intre CPU si GPU, asta era ideea…
Si nu e Iris Pro „de nepermis de ori mai rapida” decat ce are Kaveri, nici in visele ei cele mai umede…
Exact acuma imi schimb plac de baza ( folosita pentru i5 3570K ) si ma folosec de calculatorul secundar ( pe post de TV ) care are un A4 x2 5300 si ma pot juca WoT si naviga pe web fara probleme , repet FARA PROBLEME …..ce spune asta ? AMD este super in raport pret procesare/grafica asa ca orice argument „verbal„ este invalid, APU sunt solutii foarte viabile , nu comentatii daca nu stiti ,sunt solutii foarte OK .
Sunt solutii foarte ok pentru un PC desktop sau multimedia, nu high end.
La placi video la fel, domina la raportul pret calitate la categoriile entry si mid-level, dar la high end intel si nvidia conduc fara nicio jena.
Daca tu consideri ca „high-end” este 5%+ pentru DUBLU pret vs AMD , e bine.
Stai jos.
Nu mi se pare ca nVidia domina la fel de categoric ca Intel… Tahiti a avut o domnie destul de lunga ca si cel mai rapid GPU, iar Hawaii a facut si el o impresie excelenta. Si da, ambele sunt high end, unde AMD concureaza cu succes. La procesoare alta este povestea…
Un calculator personal ( PC ) pentru mine inseamna o unitate de calcul care consuma 450 W [ hai cu exceptii maxim 500 W ] – in rest cand aud de surse de 680W,800W,etc – acele sunt calorifere,vreti high end ? uite o solutie este chiar HIGH END http://www.top500.org/system/177999 – gumesc
….. si inca ceva pentru cei cu PC high end „ Sper sa va prind in WoT sa va rup …… eu si tancul meu pe un sistem APU. PS: nu am decat o rata de 1 TopGun la 23-26 batali :-)„.
Adi intel domina in high end desigur dar de ce ii pui intr`o oala cu nvidia?nvidia nu domina deloc.
peste tot vad aberatii . voi credeti ca ei sunt prosti? daca o placa video are o perfomanta X ,atat costa. nu conteaza ca e amd sau nvidia.exceptie face titan,care sa fim seriosi e o placa de e-peen,in lumea gaming cel putin .
deci nu o sa vezi niciodata un r9 270X de exemplu sa coste de 2 ori mai putin decat concurenta nvidia .astea sunt aberatii
Pai nu costa de doua ori mai putin, dar vorbind strict de performanta Nvidia e iarasi peste AMD.
Adi;
Conteaza la ce pret este aceea performanta, ca si AMD poate sa arunce AMD natiT™ la 1000$ si sa fie cea mai buna placa, ii domine pe nVIdia.
Dar este o solutie viabila sa cumperi acea placa ?
-Nu.
Cata tu faci comparatii iesite din context.avion contra…macar fi si tu mai realist. zi ca iti iei fx 8350 si o placa video dedicata ceva mai de capu ei in banii de i7. dar na fie si cum zici tu
Incercati sa nu mai amestecati ciorba cu tocana… TLDR – nu va obositi sa cititi MUHAHAHA
AMD – se bate pe multe fronturi (GPU/CPU/APU/LAPTOPS/TABLETE/CONSOLE etc) si se stie ca folosesc un siliciu mai ieftin pt a concura la capitolul pret vs performanta, va asigur ca daca s-ar dori ca AMD sa faca CPU-uri highend adevarate o vor face dar asta nu va fi niciodata targetul lor
Ei nu au si nu vor avea niciodata (poate intr-un viitor indelungat daca mantle si HSA vor functiona) vor ajunge si ei la pc-uri extreme dar nu cred. Pe cand nvidia sau intel lupta doar pe cateva fronturi si automat au mai multi bani din succes. AMD sunt in prag de faliment si faptul ca au luat contractul cu consolele asta inseamna $$ gros in viitor pt dezvoltare, bani pe care nu ii aveau inainte.
Nu uitati AMD sunt in urma cu procesul tehnologic de multa vreme, ceea ce scot acum mai mult ca sigur sunt proiecte care le aveau prin dulap si au zis sa o duca cu lugu lugu cand defapt bataia cu adevarat se va da fix pe procesul tehnologic 22… daca comparati direct 32nm de la amd cu intel veti oberva ca AMD au facut o treaba extrem de buna doar ca obisnuiesc intentionat mai mult ca sigur sa scoata prima data un rebut si apoi sa-l finiseze, uitativa la buldozer vs vishera
AMD sunt si vor ramane cei mai buni la rapotul pret calitate pana vor avea fonduri sa ridice stacheta si sa ii utilizeze pe CPU-uri… Putintica rabdare pana se schimba soclul, pana atunci obisnuitiva sa fie cu un pas in urma.
Iar cel care zice ca i5 vs fx8350 e mult mai bun e un nestiutor… pentru ca e cu dus si intors… ambele sunt mai bune sau egale in functie de cum e aplicatia optimizata, daca stie mai mult de 4 threaduri fx-ul ii da fum… daca stie doar dual core intelul cam da fum dar nu la distanta mare si tot asa… asta din cauza ca clock vs clock intel e mai bun…
Personal abia astept sa apara noul soket AMD pentru ca asta e depasit demult apoi astept noile GPU-uri si succesul mantle… pana atunci 290 ftw best buy,
290 e best buy,daca ai de unde sa o cumperi . minerii astia…
Alexandru D. :::::: Tin sa te contrazic A10 bate I7 la grafica si culmea costa de doua ori mai putin. Cu softurile optimizate mai mult ca sigur o sa-l faca si la procesare ( ajutat de gpu – ca de asta e si pus impreuna cu procesorul ) Sunt posesor de I5, sunt multumit de el, dar daca as face acum un pc, clar as lua A10 ( mai ales ca nu mai ai nevoie de placa video separat pentru jocuri ).
http://www.engadget.com/2014/01/17/amd-kaveri-review-round-up/
Imi place analiza ta asupra fenomenului Intel vs AMD si sunt intr-u totul de acord.
Uneori am impresia ca tehnologia evolueaza pentru mai mult decat avem noi nevoie
sau poate ca mai repede decat putem noi sa ne obisnuim 