Acum câteva ore, Google a dezvăluit Android 8.0, nume de cod Oreo. Update-ul este deja disponibil pentru dispozitivele Pixel și va ateriza cât de curând și pe Nexus-urile din ultima generație. Dacă nu ați primit notificarea de update, puteți descărca pachetul de actualizare OTA de pe site-ul Google Developers sau puteți face o instalare curată, utilizând factory image-ul destinat device-ului vostru. La mine, pe Google Pixel XL, a sosit acum câteva minute.
Contrar așteptărilor, Android 8.0 aduce îmbunătățiri consistente doar sub capotă, schimbările la nivel de UI fiind minime. Android bootează acum mai repede și este mult mai eficient din punct de vedere energetic. Aplicațiile din fundal nu mai pot accesa resursele sistemului și serviciile de localizare după bunul lor plac, ci sunt limitate spre a oferi un nivel de performanță superior, crescând, în același timp, și durata de viață a bateriei. Totodată, Google Play Protect ne protejează împotriva aplicațiilor rău intenționate.
Project Treble este modul prin care Google își propune să reducă fragmentarea la nivelul sistemului de operare Android, prin implementarea unei arhitecturi modulare, menite să accelereze procesele de actualizare ale producătorilor terță parte. Din ce am înțeles, aceștia nu vor mai avea nevoie de surse actualizate pentru drivere din partea companiilor dezvoltatoare de SoC-uri, așadar Samsung, LG, HTC și alți jucători din industrie vor putea furniza actualizări mult mai repede decât până acum.
O chestie deșteaptă pe care o aștept de ceva timp este funcția picture-in-picture, care permite rularea de conținut video deasupra interfeței, sub forma unei ferestre redimensionabile. Din câte se pare, aceasta opțiune funcționează momentan doar pentru YouTube și Duo, însă mă aștept să fie implementată și în alte aplicații cât de curând.
Notification Dots ne arată notificările în așteptare pentru fiecare aplicație în parte, iar Instant Apps ne permite accesarea diverselor aplicații, fără ca acestea să fie instalate pe dispozitiv. Ambient Display, o funcție regăsită doar pe câteva device-uri selecte, beneficiază acum de un font mai mare și de iconițe sugestive pentru fiecare notificare în parte. Adaptive icons este o altă schimbare menită să îmbunătățească consistența la nivel de UI, iar Deep color permite dezvoltatorilor de aplicații să aplice diverse schimbări la nivel de culori, contrast ș.a.m.d., spre a furniza o experiență multimedia cât mai plăcută.
Au fost aduse îmbunătățiri și asupra modului de gestionare a notificărilor, acestea putând fi acum grupate, prioritizate sau amânate. De asemenea, au fost adăugate și 60 emoji-uri noi, iar cele deja existente au fost adaptate spre a fi mai sugestive. Pentru întreaga lista de schimbări accesați pagina dedicată de pe Android.com.
Deocamdată, este mult prea devreme ca să mă pot pronunța, însă Android 8.0 pare a fi un sistem de operare ceva mai intuitiv și mai rapid. Rămâne de văzut cum se va descurca și în ceea ce privește autonomia, de care am fost foarte mulțumit pe Google Pixel XL.
trebuie sabotat! nu e normal sa-mi schimb telefonul pt „update”!
Sa te pisi pe el de android. Se face discriminare. De ce doar pentru unele tel. se poate face update si nu pentru toate? De aceea sunt fidel IOS-ului. Bine, ca si aici sunt modelele mai vechi care nu suporta unele updat-uri, dar la android sunt alese care modele sa primească update.
@Adrian : ca producatorii sa faca update trebuie sa integreze de fiecare data driverele in noua versiune de Android -> o gramada de munca si de testare. De aceea nu se actualizeaza pe toate modelele de telefoane pentru ca efortul este prea mare. Acum cu Project Treble lucrurile se vor schimba inspre bine pe directia asta.
@Mihai hai sa fim serioși..Microsoft cu al sau windows 10 rulează pe pc-uri de ani de zile dual core și zeci de core..cum sta treaba?? producători de soft neserioși precum si producătorii de telefoane la rândul lor.
priviți la chinezi care au trecut un telefon de la Android v5.1 (Lollipop) pana la android 7..No coment bravo lor.
Concluzia este ca atât google cat și producătorii de tel sunt de vina cu actualizările software
Diferenta de la cer la pamant intre pc si telefon, cat si intre windows si android. Spre exemplu pc-ul are componente standard, iar windowsul nu este opensource. Telefoanele mobile au SOC-uri cu multi pini gpio. Fiecare pin il foloseste producatorul cum doreste el (ex gpio0 buton bolum, gpio20 iesire led notificare, gpioxx senzor compas, etc). Aici asemanarile sunt aproape inexistente de la un producator la altul, iar producatorii au compilate driverele ca se se pupe cu aceste particularitati.
Mihai,nici google pe telefoanele lor nu ofera update mai mult de 2 ani