In aceasta vara Apple va introduce o noua versiune a sistemului sau de operare Mac OS X, botezata 10.10 Yosemite. Aceasta va imprumuta din efectele de design ale lui iOS 7, cum ar fi stilul aplatizat si viu colorat al interfetei, cu tot mai multe elemente translucide. Dar acestea pot fi partial estompate daca se opteaza pentru modul intunecat.
Astfel, fiecare utilizator va avea ce-si doreste. Tot de la iOS centrul de notificari din OS X a imprumutat rezumatul zilei, ce arata informatii despre vreme, calendar, sarcini si alte informatii referitoare la ziua in curs. Acest meniu poate fi si personalizat suplimentar prin intermediul aplicatiilor din App Store.
Trecand de interfata si aspect, Yosemite vine si cu noi aplicatii integrate, si functii suplimentare pentru cele preexistente. Iar de departe cea mai interesanta este extensia MailDrop pentru programul de e-mail. Aceasta se ocupa de trimiterea atasamentelor mai mari decat limita. Si poate manageria fisiere de pana la 5 GB, copiindu-le automat in iCloud si oferindu-le de acolo.
Si ca tot a venit vorba, iCloud Drive functioneaza acum similar lui Google Drive, putand fi accesat de pe orice dispozitiv compatibil (cu sistem de operare Mac OS X, iOS si chiar si Windows) prin intermediul unei aplicatii aferente. Si Safari a fost reproiectat, principalele sale setari fiind mai usor de accesat, iar continutul important mai rapid redat.
Mac OS X 10.10 Yosemite se integreaza mult mai bine cu iOS, si datorita functiei Airdrop / Handoff orice activitate inceputa pe un dispozitiv (Internet, documente, e-mail) poate fi continuata imediat pe altul. Mai mult, PC-ul Apple conectat la un iPhone primeste apelurile telefonice, afiseaza apelantul si asigura direct conversatia prin intermediul microfonului si boxelor integrate. Si trimite si SMS-uri sau MMS-uri, din aplicatia Messages, ce a fost redesenata, bineinteles tot prin intermediul iPhone-ului atasat.
Totdata, prin Mac OS X 10.10 Apple renunta inca o data la denumirile de feline (sau alte animale), cum s-a intamplat si la 10.9, si trece la parcuri nationale din SUA. Si ca o noutate absoluta, Yosemite va avea o perioada de beta, in aceasta vara, inainte de lansarea oficiala din toamna. Yosemite va fi un update complet gratuit.
„Yosemite va fi un update complet gratuit” – poate invata si MS ceva de aici!
Vesnica confuzie si comparatie inutila dintre MS si Apple.
Apple e companie HARDWARE iar OSurile lor (OS X si iOS) ruleaza exclusiv pe hardwareul facut de ei si care costa aberant de mult.
Pe de alta parte, MS e companie software si o mare parte din bani ii face din asta. Exceptii ar fi Xbox si perifericele MS, cat si (mai nou) Surface si WP (dupa ce au luat Nokia).
Daca MS scaote updateuri moca la Windows, intra in faliment, singurii care vor avea de castigat vor fi userii.
Pe langa asta, Microsoft a oferit WP moca producatorilor si updateurile sunt tot gratuite, iar Windows 8/9 etc este gratis pentru producatorii de deviceuri, daca deviceurile au sub 10 inchi.
Iar updateurile de genul 8.1, 8.2 etc. sunt gratuite, ca si in cazul Apple (10.9/10.10).
Oricum, faptul ca Apple ofera updateuri gratuite nu ajuta foarte mult. macBookul pe care lucrez se misca ca dracu dupa ce am instalat Mavericks pe el. Daca bag si Yosemite cred ca nici nu mai porneste.
Asa ca faza cu updateurile moca e exact praf in ochi. Inainte de asta costau 15-20 de euro, la fel ca updateurile de Windows Vista/7.
Bravo!
Foarte bine explicat!