Seria Zephyrus de la ASUS ne este foarte familiara si ne place. Prin aceasta serie avem dovada ca se poate realiza un laptop de gaming subtire si usor dar cu performanta foarte buna. Am testat un model nou ce integreaza un procesor deosebit.
In noiembrie 2019 am testat un alt model Zephyrus dar cu procesor i7 9750H si RTX2070. Tinand cont ca laptop-urile sunt identice din multe puncte de vedere am decis sa nu ma mai repet cu anumite informatii.
Va invit sa cititi review-ul AICI, iar tot ce v-am spus despre design, constructie, ecran, difuzoare sau racire se aplica si aici. Diferentele sunt mici si in general sunt doar la nivel hardware. Oricum am primit la test o unitate sample si automat nu pot sa va ofer niste informatii foarte precise, iar teste sintetice o sa va arat doar cateva.
Insa pe mine m-a interesat un singur aspect si anume performanta oferita de procesor in gaming. Placa video deja o stiu si la fel si voi caci am testat multe laptop-uri cu GTX 1650Ti. Insa procesorul este cu adevarat vedeta acestui laptop.
Inainte sa va prezint ceea ce stie acest laptop o sa trec prin cateva informatii esentiale despre modelul testat. In primul rand este un laptop care cantareste doar 2.1kg si este usor de transportat. Puteti sa-l bagati in ghiozdan fara probleme daca va deplasati foarte mult, deci este bun si pe post de laptop de serviciu.
In situatia in care ramaneti fara baterie si nu aveti incarcatorul la dispozitie, GA502 se poate alimenta si de la o sursa externa prin cablu USB Type C. Autonomia promisa 15.5 ore in idle si 9 ore de browsing. Din experienta mea cu el pot confirma ca aceste valori sunt reale, iar in realitate laptop-ul poate oferi 8-9 ore de autonomie pentru task-uri simple.
Procesorul cu care AMD vrea sa rupa gura targului pe segmentul mobile, Ryzen 7 4800HS, este din punctul meu de vedere o adevarata bestie. AMD a reusit sa produca un procesor care sa rivalizeze foarte bine cu Intel pe un segment unde acestia au dominat ani de zile. Acesta a depasit in teste sintetice Intel Core i9 9880H dar si i7 9750H.
Procesorul pe 7nm si cu 8 nuclee poate fi utilizat atat la editare foto/video cat si la gaming, iar in configuratia cu RTX 2060 este pus si mai mult in valoare. Temperaturile obtinute in testele sintetice si in gaming arata o performanta deosebita. Este destul de clar ca si laptop-ul are o racire foarte eficienta, dar si procesorul este mult mai rece decat un model similar de la Intel.
In testele sintetice a atins 61 de grade, iar placa video a stat undeva la 50 de grade in Cinebench. Iar in gaming procesorul nu a depasit 90 de grade, o valoarea FOARTE BUNA din moment ce concurenta ajunge si la 100 de grade Celsius.
Mai jos va las niste teste sintetice si un tabel cu FPS-urile din jocuri pe setarile maxime.
Joc | FPS |
LoL | 144 |
Shadow of the Tomb Raider | 75 |
FIFA 20 | 105 |
HITMAN | 77 |
GTA V | 96 |
PUBG | 99 |
In comparatie cu o solutie cu procesor Intel consider ca varianta cu AMD iese castigatoare. Performanta este mult mai buna, nu se incinge la fel de tare, iar preturile sunt asemanatoare. In versiunea cu GTX 1660Ti, 240Hz, 16GB RAM si 1TB SSD costa la eMAG 7299 lei.
În principiu este mai bun însă atenție că una înseamnă 100 de grade pentru 14nm și altceva 90 grade pentru 7nm (adică vezi și proporționalitatea pentru încărcarea termică). Că Intel a răspuns cu i7-10750H, care chiar este o centrală termică asta este altă poveste. Oricum AMD este pe val și se ține bine.
Doar nu crezi că scade proporțional cu procesul de fabricație,e vb și de frecvente și nr de nuclee.
Proporțional nu înseamnă direct proporțional și nu cred ci sunt sigur – vezi ce zice și V. Adrian mai jos că explică mai bine decât mine: „Diferenta fata de Intel o face faptul că ca nu se limiteaza termic decat dupa 15min pe cand la Intel se limitează in cateva secunde.”
ce nu inteleg… review-ul de fata este pentru varianta cu gtx 1650 ti (cum este trecut in titlu) sau pentru varianta rtx 2060?
1650.
Eu am luat actiuni la AMD prin Revolut, intrucat Intel nu pare ca isi va reveni in viitorul apropiat.
Preturi asemănătoare sa fim serioși!!!!! Diferența este de cel puțin 300de dolari poate si mai mult.
Diferenta fata de Intel o face faptul că ca nu se limiteaza termic decat dupa 15min pe cand la Intel se limitează in cateva secunde.
Am luat si eu versiunea asta. Impresiile mele:
– Procesorul este bun: face fata la orice task.
16GB este cam putin. Procesorul video integrat (Radeonul) mananca 512MB. Are un singur modul de extensie (8GB sau 16GB lipite pe placa de baza), dar nu am gasit inca module SODIMM DDR4-3200 la noi pe piata.
– Monitorul de 240Hz este foarte bun: raspuns, culori calibrate, unghiuri de vizibilitate.
– Stocarea: au pus un Intel 660p, deci un QLC ieftin. Pe la 50% umplere ajunge la 100MB/s. Si la capacitatea de 1TB are doar 200TB TBW. Mai au un slot PCIe x2 liber.
– 1660Ti MaxQ-ul este ok. DaVinci Resolve nu merge pentru motive necunoscute.
– Tastatura este ok, la fel si trackpad-ul.
– Audio este praf: gajaie, intra in rezonanta carcasa la 150Hz si undeva pe la 650Hz (mai ales in coltul din dreapta). Nici macar nu se aude foarte tare. Asus are o serie de drivere si programe (Sonic Studio 3) care mai rau fac.
– Ventilatoarele isi fac treaba, vajaie cand intri in orice joc, cum era de asteptat.
Merita 7000 RON? Mmm… Poate mai la reducere.
In legatura cu sunetul… Am gasit o rezolvare dupa multe cautari, INSTALEAZA Asus Sonic Studio + driverele audio din aplicatia MyAsus (nihamic cred ca se numesc), NU driverele de la realtek, pe care windowsul le pune by default. Se aude perfect dupa.