Tesla livrează Model S și Cybertruck cu întârziere, Toyota livrează cu 40% mai puțin în septembrie, cozile pentru PlayStation sunt lungi precum cele de la lapte din vremurile de mult apuse….
Toate acestea au un numitor comun: penuria de semiconductori. Pentru că autovehiculele, telefoanele, electrocasnicele sau consolele au același lucru în comun – chip-urile din componență.
Iar pandemia actuală a generat o situația pe care nimeni nu a prevăzut-o cum trebuie, nici măcar Toyota, care reușise la un moment dat să scape din hora asta! De ce pandemia? Păi, în primul rând, pentru că programul de lucru al producătorilor a fost redus, muți fiind în șomaj tehnic. Apoi, pentru că fiind reținuți în case, cumpărătorii au achiziționat console, telefoane inteligente, mașini de splat etc. în număr tot mai mare. Apoi, transportul a fost o problemă, pentru că majoritatea celor care produc aceste componente se află în Asia, în special în China, iar libera circulație a mărfurilor a fost multă vreme restricționată.
Ca rezultat imediat, vânzările de produse, în special de mașini, second-hand au crescut simțitor. Iar asta presupune, în special din perspectiva auto, o mai mare poluare în zonele aglomerate. Sau programări tot mai greu de realizat la service.
Pe plan mediu și lung, efectul va fi simțit și în industria de telecomunicații. Și nu atât de mult pentru că terminalele puse în vânzare vor fi tot mai uzate, ca urmare a producției tot mai mici de telefoane mobile, ci pentru că dezvoltarea 5G presupune cantități enorme de chip-uri. Dacă adaugi la problema asta și interdicția Huawei de a livra produse pe anumite piețe, în special în SUA, devine tot mai clar că termenele asumate de companiile de telecom pentru a dezvolta rețele vor fi total depășite.
Dar asta nu este tot! Pentru că tehnologia 5G nu se reduce doar la uzul casnic de Netflix și Facebook, ci este pilonul de bază al proceselor de autonomous driving, unde sunt alte termene agreate de producători:
Durerile de cap logistice agravează situația. Oliver Chapman, director executiv al OCI, un jucător din zona de logistică, spune că, timp de mulți ani, costul transportului nu a fost de mare îngrijorare pentru multe firme de tehnologie, deoarece produsele lor sunt relativ mici, iar furnizorii ar putea încadra multe dintre ele într-un singur container de 40 mp. Dar costul deplasării containerelor de transport maritim în jurul lumii a crescut din cauza schimbărilor bruște ale cererii în timpul pandemiei. Aceasta este însoțită de o creștere a taxelor de transport aerian și de lipsa șoferilor de camioane din Europa.
Trimiterea unui singur container de acele dimensiuni din Asia în Europa costă în prezent 17.000 de dolari, adică în creștere cu 1000% față de 2019. La aceste costuri ridicate au contribuit și Brexit-ul și politica de taxare a transporturilor din afara UE, ambele puse în practică recent. Răspunsul Uniunii Europene a fost comunicat în martie anul acesta și presupune un plan de dublare a producției interne de semiconductori, până în 2030.
Vedeți voi, pandemia doar a accelerat o situație deja precară pentru producătorii de chip-uri, nu a cauzat-o. Suntem în mijlocul unui boom tehnologic, logistica nu poate ține pasul, cererea este tot mai mare, iar rezolvarea nu prea pare aproape pentru noi…
Adicătelea, încă un motiv pentru care mă bucur că am comandat mașina înainte de criza COVID-19!
Exact ca la „castraveti”.Nu castiga cine- i face ci ala care-i vinde.Ce i- as strange de oute pe bisnitarii astia.Inteleg o dublare dar un procent intre 900 – 1000% este mai mult decat nesimtire.Cand majoritatea au stat acasa , unii abia avand din ce trai sa vii cu asemenea preturi, animalul are clasa in fata omului…
Nu e prima oara cand se intampla asa ceva.
S-a mai intamplat si in trecut cu HDD, RAM, etc
Parerea mea este ca situatia este una mai mult speculativa decat reala.
Procedura este in felul urmator:
– apare o situatie neprevazuta care creste cererea sau micsoreaza productia
– producatorii in loc sa investeasca rapid pentru repararea situatiei sau marirea productiei o lungesc in speranta ca situatia revine la normal de la sine. Si oricum ei sunt avantajati de pretul crescut asa ca nu au nici un interes sa remedieze sau sa creasca productia.
– in plus distribuitorii blocheaza produsele in depozitele si le livreaza cu taraita. In felul acesta se pune o presiune si mai mare pe oferta din ce in ce mai mica, iar pretul creste exponential. Iar distribuitorii fac profituri foarte mari din diferenta de achizitie si vanzare pentru produsele aflate in stoc si deja achitate la preturile vechi catre producatori.
Cam asa functioneaza si in cazul asta cu „criza de semiconductori”.
Daca ar fi avut un interes sa rezolve problema o faceau pana acum, asa ca fiecare mareste pretul.
Daca producatorul dubleaza pretul, pana trece prin 2-3 maini si ajunge la consumatorul final pretul se mareste chiar si de 10 ori.
Deci tot cosumatorul final are de suferit.
Buna analiza ! E speculatie pura! Sursa de venit suplimentar pentru smecheri…
mda, se vor reprofila dealerii de droguri. omenirea accepta prea multe furturi pe fata.
chinezii produc, vapoarele circula, dar fraierii trebuie tapiti..