De cateva zile loialul meu Samsung E730 a implinit frumoasa varsta de trei anisori. Dar in ani de telefon mobil asta inseamna mult, asa ca m-am trezit gandindu-ma la pensionarea sa, si la inlocuirea cu un nou model.
Si aici si dilema mea. As lua tot o clapeta, insa de cand cu iPhone-ul celor de la Apple, acest design a ramas pentru modele low end, toti producatorii concentrandu-si eforturile spre touch screen-uri generoase si interfete inteligente.
So smartphone it is! Ca sa lamurim putin situatia, un smartphone (sau PDA, in ziua de azi termenii confundandu-se) este un mini PC sub forma de telefon. Are procesor, RAM, un sistem de operare si o multitudine de aplicatii software.
Si ca sa simplificam si mai mult situatia, vom lua in discutie doar modelele high end, care sa aiba GPS, Wi-Fi, touch screen si o camera de peste 3 MP. La orice regula exista si exceptii, aici doua la numar: iPhone 3G si Nokia N96, care sunt incluse in discutie pentru a se incadra la cerintele etapei a opta a concursului SuperBlog2008 de pe PCNews.
Principalii candidati ar fi, in ordinea preferintei personale: Samsung i900 Omnia, HTC Touch Cruise, HTC Touch Pro, HTC Touch Diamond, iPhone 3G si Nokia N96. Pentru inceput, sa le trecem in revista principalele proprietati, prin intermediul tabelului de mai jos (click to zoom).
Dupa o scurta vizualizare a tabelului lucrurile se mai clarifica putin. Cel putin din punctul de vedere al unui raport performanta / pret, iPhone 3G sta cel mai prost. Este cel mai scump, si specificatiile nu-l fac cel mai bun. Dar pretul prea mare este din cauza exclusivitatii cu care a tratat Apple unele piete de desfacere (Romania inclusa), comerciantii fiind nevoiti sa aduca aceste mobile din alte tari, cu alte costuri decat ale canalului oficial.
Display-ul este cel mai generos dintre toate modelele discutate, si cu cele mai multe culori, dar rezolutia este medie. Si la partea de fotografiere sta cu adevarat rau: desi este un telefon 3G, are doar o camera in dotare (adio videotelefonie), si aceasta doar de 2 MP, care nu poate filma. Si nu poate fi adaugat nici un fel de card de memorie (chiar daca cei 8 / 16 GB interni ar fi considerati suficienti). Si nu suporta MMS-uri sau radio FM, nici Bluetooth stereo. In rest nimic de reprosat.
Dar unde straluceste cu adevarat iPhone este interfata de utilizare, care permite mai multe atingeri simultane, gesturi, si se roteste, in functie de cum tinem mobilul. Si triangularea GPS este una dintre cele mai performante de pe piata, folosind atat GPS-ul, cat si GSM-ul si Wi-Fi-ul pentru a determina cat mai repede pozitia exacta in care ne aflam (sau macar era la momentul lansarii, acum majoritatea smartphone-urilor high end incluzand acelasi sistem – A-GPS). Un mare plus, cel putin in vizunea mea, este iesirea audio standard de 3.5 mm, ce permite atasarea oricarei perechi de casti.
Sistemul de operare este cu dute-vino. Nu as putea spune ca este mai bun sau mai prost, doar diferit. Si pentru majoritatea romanilor, nascuti si crescuti pe Windows, va necesita putin timp de obisnuire. Un review detaliat gasiti aici sau aici.
Daca iPhone sta cel mai prost, cel mai bun raport performanta / pret l-ar avea HTC Touch Cruise. Acesta beneficiaza de pretul cel mai mic, in mare datorita vechimii sale. Este tras in jos de display-ul cel mai slab, memoria usor limitata si de capacitatea redusa de video playback (procesorul nu este suficient de puternic).
Pentru navigare mai facila include un stylus, are si o rotita multifunctionala, si interfata TouchFLO, care o apropie mult de iPhone! Din pacate, nu avem si un accelerometru, asa ca display-ul nu-si roteste imaginea pentru a ne trece in mod landscape la rotirea telefonului. Iar camera este pe medie, si se comporta destul de bine datorita autofocus-ului. Pentru un review detaliat puteti intra aici.
Cel mai capabil pretendent este, dupa cum se vede, HTC Touch Pro. Acesta are cel mai puternic sistem, cea mai buna rezolutie (desi pe un display mic) si integreaza si accelerometru. Iar tastatura slide out va usura munca multor posesori.
Daca ar fi avut si o camera mai puternica, si poate si iesire audio de 3.5 mm, s-ar fi apropiat de ideal. Nici pretul nu il avantajeaza prea tare. Navigarea este usurata de folosirea stylus-ului, si de noua interfata, TouchFLO 3D, un upgrade fata de ce foloseste Touch Cruise.
Pentru a randa aplicatiile grafice cat mai bine, Touch Pro are la dispozitie un chip grafic dedicat, cu 64 MB de memorie numai ai lui. Si asa problemele de video playback raportate la Touch Cruise dispar, Touch Pro descurcandu-se de minune si cu filmele pe care le vizionam in mod curent la PC (DVD rip maxim, nu va ganditi la ceva in HD).
Camera are un comportament bun pentru cei 3.15 MP ai sai, fiind superioara atat celei din Touch Diamond cat si celei din Touch Cruise. Are parte si de autofocus, si de flash cu LED. Daca doriti sa cititi un review complet, o puteti face aici.
Si atunci ce se intampla cu ceilalti trei pretendenti. Cad cam la mijloc, cu unele avantaje si unele dezavantaje, insa nimic care sa le faca sa iasa in evidenta. Sa luam intai HTC Touch Diamond-ul. Acesta este un smartphone foarte asemanator cu Touch Pro.
De principiu Pro-ul este un Diamond cu alte cateva functii suplimentare (tastatura, slot microSD, 96 MB de RAM in plus si o baterie mai puternica). Include chip-ul video dedicat, si 4 GB de memorie interna (pe langa cei 256 MB de ROM). Insa prefer oricand un slot de memorie.
Camera, desi aceeasi tot folosita de HTC, se comporta mai prost decat la Pro, chiar daca are autofocus. Si asta din cauza plasticului care acopera aceasta lentila, in ideea de a se integra in design-ul Diamond, si care perturba culorile reale. Iar de filmat filmeaza la maxim 352*288 pixeli, cu 30 fps.
La browsing, ca si la Pro, pe langa IE avem inclus si Opera 9.5 in varianta sa mobila, mult mai performant si mai optimizat pentru navigarea prin atingere. Si include si functia de copy & paste, Flash player si download manager.
Un capitol la care pierd toate HTC-urile de ultima generatie, si implicit si Diamond-ul, este folosirea in lumina puternica. Display-ul, in alte ocazii foarte performant, nu are suficienta luminozitate. Un review complet este disponibil aici.
HTC si-a creat o oferta foarte puternica in segmentul high end al smartphone-urilor. Dar sa vedem si concurenta ce face. Samsung i900 Omnia m-a impresionat cand am aflat despre el (doar ca atunci nu se anuntasera HTC Touch Diamond sau Pro). La prima vedere pare o alegere excelenta: procesor puternic, memorie interna berechet, si totusi si slot microSD, display maricel, interfata inteligenta TouchWiz. Pe langa care avem si o iesire audio de 3.5 mm, si un joystick optic care se comporta ca un mouse. Iar la fiecare comanda, i900 Omnia vibreaza usor, pentru a ne da seama ca a receptionat.
Insa aceste aspecte bune sunt trase in jos de unele probleme. RAM-ul este cam putin, display-ul are o rezolutie micuta, ar fi fost mai usor de folosit si cu un stylus (avem unul inclus, insa nu poate fi ascuns in interiorul mobilului), iar card-urile nu pot fi scoase sau adaugate cand telefonul este pornit.
Cu siguranta punctul forte al acestui telefon este camera de 5 MP, cea mai performanta prezenta in lupta. Aceasta beneficiaza de autofocus, stabilizator de imagine digital, ISO 50 – 800 si LED flash. Aceasta camera totodata recunoaste feÅ£ele subiectilor, dandu-si seama cand acestia zambesc. Iar calitatea pozelor este foarte buna. Din pacate pe partea de filmare i900 Omnia limiteaza rezolutia de 640*480 cu cele 15 fps posibile. Pentru un frame rate mai normal (30 fps) trebuie sa scadem rezolutia la 320*240 pixeli. Deci una calda una rece.
Alt aspect care lasa de dorit este implementarea conectorului USB 2.0. Acesta este unul special Samsung, deci ne obliga sa cumparam cablu de la ei in caz ca am ramane fara cel inclus in pachet. Totodata, telefonul nu prezinta si memoria interna si card-ul in acelasi timp. Trebuie sa alegem manual care parte a memoriei sa o accesam.
Browsing-ul este suplinit tot de Opera 9.5, fiind o experienta destul de buna, insa fara un suport Flash complet. Este inclus motorul Flash Lite 2.1, compatibil doar cu aplicatiile Flash create special pentru dispozitive mobile.
Per total un smartphone destul de complet si versatil. Un review detaliat puteti rasfoi aici.
Si ultimul pe ordinea de zi, Nokia N96. Un mare minus pentru acest telefon in fata concurentei este lipsa unui touch screen. Si chiar si facand abstractie de acest fapt, display-ul are rezolutia si dimensiunile cele mai mici din comparatie. Totusi beneficiaza de un accelerometru, care intoarce imaginea dupa telefon.
Alt mare minus este bateria, sau mai exact automonia ei, cea mai mica din comparatie. Si eu nu agreez nici procesorul nu foarte rapid sau memoria RAM putin cam mica. Totodata este singurul smartphone cu sistem de operare Symbian.
Intre lucrurile bune enumeram jack-ul audio de 3.5†si camera, de 5 MP. Aceasta foloseste lentile Carl Zeiss, autofocus si dual LED flash. Insa lentila nu este protejata, butonul dedicat este aproape imposibil de folosit, iar calitatea pozelor este sub cea reusita de N95. De filmat filmeaza la 640*480 pixeli, cu 30 fps. Si exista si o a doua camera pentru video telefonie.
Pentru navigare, N96 foloseste un design dual slide, cu un keypad intr-o parte si taste multimedia in cealalta parte. Deci controlul este cel clasic. Browsing-ul este destul de facil, in ciuda lipsei interfetei cu touchscreen. Din pacate, pretul este un alt factor negativ pentru Nokia N96, fiind al doilea ca pret intre modelele comparate. Un review se gaseste aici.
La final as indrazni sa arunc un ochi spre viitor, la modelele care stau sa apara: HTC Touch HD si Touch 3G, Sony-Ericsson Xperia X1, LG KC910 Renoir, Gigabyte g-Smart MS820 si Nokia 5800 XpressMusic. Acestea aduc in scena camere de 8 MP, primul touch screen de la Nokia, display-uri mai mari cu rezolutii mai bune si configuratii mai puternice.
Xperia X1 este produs de HTC, asa ca va avea o calitate si o functionalitate similare propriilor PDA-uri. Display-ul este excelent, si are si avantajul unei tastaturi slide out. Insa puteau sa-i ataseze o camera mai puternica.
KC910 Renoir va avea cea mai performanta camera integrata. Cu ai sai 8 MP, aceasta dispune de autofocus, flash cu xenon si recunoaste faţa, clipitul si zambitul subiectilor. Si filmeaza la 640*480 cu 30 fps sau 320*240 cu 120 fps. Insa informatiile sunt inca precare. Si ar fi putut sa foloseasca un display cu rezolutie ceva mai buna…
Gigabyte nu este un nume mare pe piata smartphone-urilor, insa vrea sa se reinventeze cu acest g-Smart MS820. Si cel putin la prima vedere, acest PDA promite multe. Este destul de complet si versatil, bine echilibrat. Din pacate un pret nu a fost anuntat inca, pentru a ne putea forma o opinie mai completa.
5800 XpressMusic s-ar putea sa dea de furca multor smartphone-uri. Asta pentru ca este foarte dotat, in ciuda pretului care se anunta sensibil mai mic decat al concurentei. Foarte probabil sa devina cel mai avantajos smartphone. Ramane de vazut doar cat de buna va fi interfata touch, si cum se va impaca aceasta cu sistemul de operare Symbian.
Am lasat HTC-urile la urma, pentru ca aici e ceva mai mult de vorbit. Touch 3G-ul probabil este menit sa inlocuiasca actualul Touch Cruise in segmentul mai accesibil. Are specificatii usor mai bune, promite un pret mai mic, si este si mai compact. Doar design-ul nu prea ma atrage.
Si nu in ultimul rand vom avea noul Touch HD. Dupa mine, acesta este (mai corect va fi, sper in cat mai scurt timp) cel mai complet smartphone disponibil. Are cel mai mare display, cu cea mai mare rezolutie. Are RAM mult, procesor rapid, camera mai mult decat decenta, jack audio de 3.5 mm etc. Un singur minus pana acum (insa nu foarte mare): camera nu are nici un fel de flash. Si parca e pacat, la cat de dotat este in rest acet PDA.
Momentan nu avem informatii despre calitatea filmarii. Nici despre playback-ul video, insa avand in vedere numele, ma astept la multe la acest capitol. Si poate este si putin cam mare, dar avand in vedere ca aceste dimensiuni sunt impuse de display-ul generos, este de iertat acest aspect.
In concluzie, we have a winner: HTC Touch HD! Abia astept sa fie lansat, si sa scada cat mai mult preturile. Iar daca ar fi de ales intre modelele disponibile acum pe piata, facand abstractie de bani as opta intai pentru HTC Touch Pro, apoi m-as gandi la Samsung i900 Omnia. Voi ce ati alege?
NightHawk a zis
Excelent articolul, trai-ti-ar E730-ul! 😀
Daniel Popescu a zis
Hmm, mi-as indrepta atentia spre un HTC Touch; greu de ales intre Pro si Diamond. Oricum, baietii astia chiar se pricep la smartphone-uri. iPhone 3G in niciun caz nu mi-as lua.
Dintre cele care urmeaza sa apara, 5800 XpressMusic pare foarte promitator, mai ales ca si pretul se anunta bun.
PS: La Xperia X1 ai trecut din greseala ca e produs de HTC 😉
Alexandru a zis
Nup. El este produs de HTC, si vandut de SE. SE isi trece doar sigla pe tel (si probabil mai umbla in meniu).
Daniel Popescu a zis
Sorry, my bad. Credeam ca e produs tot de baietii de la Sony Ericsson.
PiNGUS a zis
Felicitari dlui Dr AlexTrooper pentru punctajul buna de la rezidentiat 🙂
cipi a zis
nu lua htc diamond. designul de diamant e de rahat pt. ca pus pe o suprafata neteda se balangane. la fiecare atingere cu stylus-ul pe ecran el se balangane. e stresant…
si degeaba i-am pus folie pe ecran ca sa coscovit cu tot cu folia pe el.
syd a zis
totusi, 5800 le ia pe toate.dupa parerea mea este mai performant decat IPHONE 3GS sau Htc Diamond.totusi fiecare dupa posibilitatea sa.insa ca raport calitate/pret tot 5800 are muulte avantaje.l-a mascat nokia in seria XPRESSMUSIC ca sa fie si un smartphone performant si mai ieftin fata de restul
Alexandru a zis
E tarziu pentru continuarea discutiei acum. Situatia s-a schimbat mult, si altii sunt concurentii (multi altii). Dar inca deplang Symbian-ul de pe telefoanele Nokia.