La început de an se zvonea că BlackBerry pregătește un telefon 5G cu tastatură fizică. Doar că șansele sunt tot mai mici, din moment ce canadienii tocmai au anunțat vânzarea mult-râvnitului său portofoliu de brevete pentru 600 de milioane de dolari.
Cumpărătorul este Catapult IP Innovations Inc., o nouă companie pe care BlackBerry o descrie drept „un vehicul cu scop special format pentru a achiziționa activele brevetului BlackBerry”.
BlackBerry spune că brevetele sunt pentru „dispozitive mobile, mesagerie și rețele wireless”. Acestea sunt brevetele privind telefoanele BlackBerry, tastaturile QWERTY și BlackBerry Messenger (BBM).
Potrivit comunicatului de presă, finanțarea Catapult pentru afacerea de 600 de milioane de dolari este doar un împrumut de 450 de milioane de dolari, care va fi imediat acordat BlackBerry în numerar. Restul de 150 de milioane de dolari este un bilet la ordin cu prima plată scadentă în trei ani. Asta transformă Catapult ăntr-o nouă companie cu o sumă uriașă de datorii, fără produse și fără flux de numerar. Presupunând că planul nu este de a da instantaneu faliment, Catapult trebuie să înceapă să monetizeze brevetele BlackBerry într-un fel, ceea ce înseamnă, probabil, să îi dea în judecată pe toți cei despre care crede că încalcă activele nou achiziționate. Iar Blackberry a mai făcut asta pe la început de mileniu, cu Handspring sau Good Technology.
Alături de Windows Mobile și Nokia, BlackBerry a fost unul dintre cei mai mari jucători din domeniul mobil înainte ca iPhone-ul să răstoarne întreaga piață în 2007. Compania a renunțat la dezvoltarea sistemului de operare BlackBerry în 2015, când a lansat primul său telefon Android, BlackBerry Priv. Anul următor, canadienii au renunțat și la dezvoltarea hardware-ului telefonului, când au oprit complet la afacerea cu smartphone-uri. Utilizatorii rămași încă pe dispozitivele BlackBerry OS au pierdut accesul la serverele BlackBerry la începutul anului acesta.
Asta ne aduce la epoca „Zombie BlackBerry”, în care marca de telefoane moarte își acordă licență numele unor terțe părți care încearcă să retrăiască vremurile de glorie. Primul a fost TCL, care a vândut câteva telefoane hardware QWERTY „BlackBerry”. TCL a rămas cu acest plan din 2016 până în 2020, când a renunțat la șansa de a reînnoi acordul de licențiere. Mai târziu în acel an, o companie numită „OnwardMobility” a preluat marca BlackBerry și a promis că va lansa un telefon în 2021, dar acest efort a fost amânat în anul următor.
Principalele afaceri ale BlackBerry de astăzi gravitează în jurul infotainment-ului auto – unde sistemul său de operare QNX este o opțiune populară pentru producătorii de automobile – și securității întreprinderii.
Chinezii de la Huawei au preluat și ei, anterior, o parte a brevetelor BlackBerry.