UPDATE – haideti sa vedem impreuna cine este A si cine este B, in cazul in care nu ati reusit sa va dati seama, si sa vedem care sunt preferintele voastre.
Asadar, Huawei (A) are in total 1886 voturi, iar Pixel (B) are 1467 voturi. Ati preferat mai mult pozele artificiale, care nu exprima deloc realitatea faptelor. Drept dovada, la imaginile unde se vede cerul, ati preferat fotografiile cu cerul gri (Huawei). In realitate cerul era albastru (Pixel). Chiar sunt curios cum ati votat.
15 fotografii au iesit castigatoare pentru Huawei si 6 pentru Pixel.
Insa, Pixel a iesit castigator la fotografiile facute noaptea, ceea ce este de apreciat. Si chiar asa este. Pixel 3 poate reproduce mai bine culorile, nu ingalbeneste pozele si procesarea este mai rapida.
In final eu am decis sa utilizez Pixel 3. Este mult mai rapid decat Huawei P30 Pro, fotografiile sunt facute imediat si nu am timp de asteptare. Procesarea la Pixel se face DUPA ce am facut fotografia, nu in timpul procesului de fotografiere asa cum face P30 Pro, lucru foarte enervant.
Eu aleg Pixel 3 pentru fotografii, indiferent de conditii, oferind culori naturale, detalii mult mai puternice decat P30 Pro, claritate ridicata si rapiditate.
P30 Pro castiga pentru mine doar la zoom si la fotografia de tip wide.
In mica excursie din Istanbul am decis sa iau dupa mine 3 telefoane: Huawei P30 Pro, Pixel 3 si iPhone 6S. In cele din urma am folosit doar doua dintre ele si anume cele mentionate in titlu. Am profitat si am decis sa facem impreuna un blind test, desi s-au mai facut, pentru a vedea care dintre cele doua telefoane ofera o experiemanta foto mai buna.
In acest articol o sa va las fotografiile, 21 la numar, numerotate cu Ax si Bx, iar voi o sa votati care vi se pare mai buna. O sa aflati cine este A si B dupa cateva zile, ca sa aveti timp sa votati. Si tot dupa cateva zile o sa va spun si cu ce telefon am decis sa fac cele mai multe fotografii si de ce, pentru ca intre cele doua exista o diferenta foarte mare despre o ca sa discutam ulterior.
Atentie! Pozele sunt amestecate. A nu este doar in stanga cum nici B nu este doar in dreapta.
Mdeh e un pic discutabila treaba cu votarea pozelor puse in paralel. Eu am incercat sa vitez claritatea, profunzimea imaginii, daca culorile sunt calde sau reci, spalacite dar depinde foarte mult cum arata imaginea in realitate ca sa poti compara cu ce iti afiseaza camera. Dar multumim de munca depusa
Hint: in realitate cerul era albastru, nici pe departe gri sau incetosat cum este in unele imagini si pe care vad ca le apreciati.
Nu stiu daca unele fotografii facute cu pixelul le-ai gresit intentionat, eu doar la alea am votat Huawei. Se vede de la o posta cat de articiale sunt. Din pacate lumea asta vrea. Sau poate nu-si dau seama. Habar n-am, dar sa zicem ca vad acum un pic mai bine utilitatea articolului si-mi cer scuze pentru comentariul facut in trecut despre “reinventarea apei calde” 🙂
Intra pe Photos sa le vezi la calitate maxima. Da, este destul de usor sa vezi care-i care. Dar sa vezi noaptea soc si groaza :))
Din păcate majoritatea nu înțelege ce este ăla un interval dinamic corect(HDR),majoritatea a votat fotografiile cu contrast mai mare,cu culori mai aprinse decât în realitate și cu mai puține detalii fine în zonele umbroase sau arse în zonele luminoase cum este cerul spre exemplu.
Consider că la un anumit telefon calitatea foto este în realitate umflată cu pompa,cel puțin în fotografiile din acest exemplu. Umflată atât de propaganda de marketing cât și de inabilitatea celor care votează în orb de a înțelege ce înseamnă o fotografie corectă,adică cea care este cea mai apropiată de ceea ce distinge ochiul.
@Gabriel: pe toate le-am vazut la dimensiunea reala si AI-ul Huawei-ului este teribil de prost. Nu se pot corecta cumva atrocitatile alea? Greuceanu’ a zis-o foarte bine. Eu o traduc in superficialitatea actuala a omenirii si ma bucur sa vad ca inca mai sunt oameni nedresati. Astept si parerea lui glm caci el este DSLR-istu’ de serviciu.
@varucu, tocmai ca fiind un amator avansat in ale fotografiei, nu prea pot sa ma bag aici si sa compar output-ul unui full frame cu sticla de 2000E, cu 2 telefoane, fie ele de top in domeniul foto-smartphone si sa mai fiu si obiectiv…
Totusi, am votat si eu si pot sa trag niste concluzii la ceea ce a pozat Gabriel. Astfel, cerul ars, culorile vivid si lipsa detaliilor in detrimentul unui contrast exagerat, plus agresivitatea reducatoarelor de zgomot pe imagine, iti sar in ochi (ochii educati) imediat si inclini spre a vota poza care nu exagereaza aceste lucruri, dar, insasi ideea de a face poze cu o camera asa de micuta, cum este in telefoane, este un compromis care iti indeamna ochiul sa faca si el o derogare si sa-si zica „lasa ca merge si un pic mai multa culoare si un cer mai dramatic”, etc. Nimeni nu foloseste in scopuri pro 99% dintre pozele generate de smartphone, sunt doar pentru placerea proprie, a prietenilor si asta este marea ingaduinta cu care tratam fenomenul.
Daca este sa mergem si mai departe cu rationamentul, pozele, dar si filmarile facute in ziua de azi cu micile noastre gadgeturi de buzunar sunt atat de evoluate fata de ce poze si filmari faceam cu cativa ani in urma incat trebuie sa fim mai indulgenti cand judecam realizarile hardware si soft ale companiilor actuale care produc aceste dispozitive.
Strict vorbind despre cele doua seturi de poze pot spune ca Huawei are mai multe detalii in pozele pe care le face, sunt mai wide, dar exagerate la capitolul culori, contrast, in schimb, Pixel are pozele mai soft, cu mai putine detalii, dar mai exacte in ceea ce priveste culorile. Cert este ca anumite poze sunt mai „apetisante” in dreptul Huawei-ului, cu toate defectele de mai sus, iar altele, plac mai mult in versiunea lui Pixel.
Aici nu era vorba de cat de wide sunt pozele sau de cantitatea de detalii. Daca pui problema asa, ai dreptate la unele capitole. Insa exagerarea si saturarea culorilor la Huawei nu imi place absolut deloc, iar sharpness-ul este mai bun la Pixel (in cele mai multe poze). Tocmai, pentru ca ai ochiul mai antrenat ca noi, fiind un pasionat, ma gandeam ca tu le vei vedea cel mai bine. Nu vroiam sa compar o lentila de 2000 de euro cu una de 50, insa si lentila aia de 2000 de euro, ca si pe cea de 50, tu o alegi facand niste comparatii. La partea cu indulgenta sunt de acord in masura in care totusi ne exprimam nemultumirile pentru ca poate cineva urmareste toate astea, si face imbunatatirile necesare. S-a ajuns destul de departe oricum la capitolul asta, dar mai trebuie depusa ceva munca de fine tunning la AI-uri.
Pai asta era idea, tie, mie lui @Greuceanu nu ne plac, dar 85% vor fi incantati de pozele suprasaturate.
Crede-ma, avand scule foto de top, nu ma uit deloc ca sa compar niste telefoane intre ele. Mai am un defect, pe langa cel cu audiophilia, cand fac poze – fie ele doar de familie, fac cu arsenalul cel mai bun, chiar daca port cu mine kilograme bune de echipament.
Fara ca sa-i intereseze parerea noastra, cei care produc camerele foto si smartphone-le sunt obligati datorita competitiei sa se autodepaseasca si, implicit sa tina pasul si cu progresul tehnologic.
un telefon clar e prea rece/necolorat si pare si mai pixelat!! deci ala pixelu, nu? uite ca simt pixelii si fara sa dau zoom(cum desigur dau de obicei).
conteaza si cum setezi telefonul, ar trebui un test manual si identic si unul auto..si unul mixt :). iar pro ar bate la auto sigur. 🙂
sunt curios pe ce criteriu a votat lumea prima serie de fotografii(cea cu cafea)…eu unu am ales poza din dreapta pentru ca este cea mai detaliata,adica textul mare din stanga este foarte clar si daca folosesti zoom la textul mic din dreapta chiar si zoom maxim, tot intelegi textul…dar la imaginea din dreapta, daca dai zoom pe textul mic din dreapta nu se intelege….
La poza 15 Cred ca soarele a jucat un rol decisiv in claritatea imaginii.
Vad ca lumea voteaza pozele ce par gata editate, in detrimentul celor care reflecta mai bine realitatea. Nu prea ai ce sa mai editezi la cele cu un contrast exagerat si culori reci, sunt deja stricate! Dar tocmai acelea vor iesi castigatoare!
trebuia si un telefon de 2-300 de euro, sa vedem ca nu merita diferenta. 🙂 desi pro are pixeli la o adica.
comparat cu compactele foto de acu 10 ani eu cred ca e ok..
Acum, sincer sa fiu, nu stiu ce e mai trist: faptul ca Huawei a iesit invingator sau ca dupa ce au inceput comentariile, lumea a inceput sa aleaga mai mult Pixel si au mai echilibrat balanta (pentru ca din voturile de inceput, se vedea clar ca Huawei va castiga detasat). Bine ca nu suntem niste potipoance instagramiste…
La mine tot chinezu’ a iesit pe primul loc(cu un scor ceva de genu 12 la 9). Nu sunt fotograf dar, mie mi se pare ca ai sabotat o parte din pozele facute cu Pixelu’, pentru ca in opinia mea, cateva poze au iesit mai luminoase si mai „vii” cu Huawei din pozitia capturii. Din alt test asemanator a iesit pe locul 2 tot un chinez (un test facut de un celebru pe care l-au comentat alti celebrii vs. multime – nu dau nume pt a nu face reclama). Ideea este ca din testul respectiv au dedus ca ochiului ii place lumina si culoarea + claritatea. Cam tot la fel s-a intamplat si in cazul tau. Mai mult decat atat, noi nu avem o imagine in minte cu locurile respective si la unele poze mi-a fost greu sa deduc care poza este mai apropiata de adevar. Poate ar trebui sa refaci testul cu telefoanele pe stativ si poate in laborator pentru a surprinde conditii de fotografiere identice sau cat mai apropiate.
Spor si poate mai comentez si pe viitor 🙂
A-ul e huawei, da? in cazul asta clar imi place mai mult, inca o data. simt rezolutia la mai toate, plus culorile. pixelu pare bun la inmormantari. 🙂
Sper ca doar glumesti….altfel e nasol.
Fără să vreau să ofensez pe cineva, acest vot demonstrează fără dubiu că majoritatea clară a votanților habar n-au ce înseamnă o fotografie naturală, corectă, apropiată de ceea ce observă ochiul în realitate.
Majoritatea procedează în apreciere exact ca în cazul alegerii televizoarelor într-un showroom, unde sunt apreciate în necunoștință de cauză ecranele cu culori suprasaturate cu contrast exagerat, care îți fură ochiul, dar care afișează imagini complet necalibrate, unde nu se observă detalii in zonele umbroase, iar culorile explodează fara nicio legătură cu realitatea.
Eu înțeleg că orice fotografie are o doză de subiectivism și ține și de simțul (gustul) privitorului, dar majoritatea apreciază cadrele care nu corespund cu ceea ce observă ochiul, de parcă aceștia preferă să fie păcăliți cu bună știință.
Pixel în acest caz este telefonul mult mai matur pe partea foto, Huawei suferă de culori dezechilibrate,oversharpening și HDR prost implementat.
Zoomul este singura calitate reală, dar și aici are un minus, în sensul că nu permite zoom optic intre 1x și 5x, ci numai zoom digital. Ori în majoritatea situațiilor cel mai des e nevoie de zoom optic 2x sau 3x, nu de 5x,10x. Care în cazul Huawei este doar digital la 2x sau 3x.
Foarte bine punctat.
Încă odată lumea votează ce arată mai bine (spre poster) nu natural. Nu votează calitatea imaginii, ci cât de „mișto” se vede. Ce să faci, n-ai ce să faci…
Oricum as da-o, la poza 15 Huawei castiga detasat. Pana la urma sunt poze la nivel de sapuniera, iar ochiul meu prefera ceva mai contrastant. Daca si glm zice ca „lasa ca merge si un pic mai multa culoare”, eu ce sa mai zic? Totusi a castigat si Pixel cateva voturi de la mine asa ca asta este, impaca-te cu situatia 🙂