Granita dintre FPS si RPG devine din ce in ce mai stearsa, majoritatea studiourilor de jocuri incercand sa ofere mai mult decat fiecare dintre cele doua genuri poate. Din aceasta categorie hibrid face parte si ultimul titlu de la Gearbox, denumit Borderlands.
Jocul ne pune in postura unui aventurier galactic, ajuns pe o planeta misterioasa, Pandora, in cautarea unor ruine extraterestre, ce ar trebui sa contina arme si comori nebanuite. Si in misiunea noastra trebuie sa ne luptam cu o gramada de creaturi indigene, cu vanatori de recompense, mercenari, si in general sa infruntam o multime de pericole.
La baza un FPS, Borderlands la lasa sa ne alegem intre patru personaje distincte, Berserker, Siren, Hunter si Soldier, cu puteri usor diferite. In joc avem parte de quest-uri, la indeplinirea carora primim experienta, bani si obiecte. La fel se intampla si la fiecare inamic omorat. Iar experienta este necesara pentru a avansa personajul ales.
Pandora ofera o lume vasta de explorat, cu un aspect usor postapocaliptic si saracacios. Un aspect original este numarul impresionant de arme, generate in mod procedural. Si fiecare zona curatata de inamici este dupa un timp repopulata, ca in majoritatea RPG-urilor, cu creaturi sau oameni, realizate si ele tot procedural.
Borderlands a fost gandit din start pentru o experienta cooperativa. Putem juca impreuna cu pana la trei alti prieteni, jocul adaptandu-se prin generarea unui numar mai mare de inamici. Iar experienta si obiectele (inclusiv munitie si bani) sunt impartite in mod egal. Iar jucatorii isi pot masura si intre ei fortele, in orice moment, incepand un duel.
Grafica arata bine, toata atmosfera ducandu-ne cu gandul la un Fallout 3 putin mai colorat. Motorul este o adaptare de Unreal Engine 3. Iar cerintele de sistem impun minim un procesor la 2.4 GHz, cu 1 GB de RAM, 8 GB liberi pe HDD, si placa video GeForce 8600GS sau Radeon X850 cu 256 MB memorie.
Borderlands a fost lansat pe 26 octombrie 2009, pentru PC, Xbox 360 si PS3. Un demo nu exista. Mai jos gasitit doua trailer-e, primul de introducere si al doilea cu elemente de gameplay.