Un SSD nu ar trebui sa lipseasca din nici un calculator sau laptop. Aceste componente au o viteza foarte mare de scriere si de citire si readuc la viata chiar si cel mai puturos laptop sau PC. Intr-o piata in care gasesti SSD-uri de la zeci sau poate chiar sute de producatori, uite cateva modele pe care le poti cumpara cu incredere.
Samsung are unele dintre cele mai bune SSD-uri, poate cele mai bune de pe piata. Voi incepe cu cateva modele de la ei.
- 850 EVO 250GB SATA III la 519 lei este un model foarte reusit si fiabil. Eu detin generatia mai veche din 2014 de 120GB si zboara si astazi. Ofera o viteza de citire de 540MB/s si de scriere de 520MB/s.
- 960 EVO 250GB PCI Express x4 M.2 este mult mai rapid decat cel pe SATA, nu are nevoie de alimentare sau cablu de date si este dedicat persoanelor care folosesc PC-ul pentru productivitate.
- Voi puteti alege si alte modele care va satisfac in functie de capacitate.
Trec la producatorul numarul doi, Intel, care ofera unele dintre cele mai fiabile si stabile SSD-uri.
- Intel 545 256GB SATA 3 – viteza maxima de citire este de 550MB/s si de scriere de 500MB/s. Are o capacitate generoasa si un control Silicon Motion SM2259.
- Intel Pro 6000p 256GB PCI Express 3.0 x4 M.2 – din nou, mult mai rapid decat solutia pe SATA, este dedicat pretentiosilor sau celor care chiar fac ceva util cu calculatorul.
- La fel, iti poti alege si alte modele mai scumpe in functie de capacitate sau interfata.
Si totusi, uite si niste modele mult mai ieftine daca vrei doar un simplu SSD pentru sistemul de operare care sa-ti faca laptop-ul sau calculatorul mai rapid. Poate ca nu vrei sa dai peste 400 lei pe unul dintre cele mai sus mentionate, ca poate nu esti productiv. Uite cateva modele foarte echilibrate.
- ADATA SU700 120GB – 246 lei pentru un SSD cu o capacitate suficienta pentru sistemul de operare si cateva aplicatii de baza. Atinge viteze de pana la 560MB/s la citire si 320MB/s la scriere. A aparut si SU800, adica un model mai nou tot de 128GB.
- ADATA SU700 240GB – 450 lei platesti pentru varianta cu mai multa memorie. De asemenea, ai si modelul SU800 putin mai nou.
- Western Digital Green 120GB – 252 de lei costa acest model si pare sa fie destul de bun. Lumea il cumpara si nu se plange de el. Totusi, provine de la o compania cu istorie in unitatile de stocare. Poti opta si pentru versiunea cu slot M.2, dar nu vei avea viteze mai mari pentru ca foloseste tot magistrala SATA 3, dar te scapa de 2 cabluri.
- Kingston A400 129GB – 263 de lei este un pret bun, are viteze decente de scriere si citire. Insa eu as merge pe un model ADATA, parca sunt mai bune decat Kingston.
- Daca vreti musai Kingston atunci optati pentru HyperX Fury la 312 lei, ca tot acelasi producator este dar este divizia de „gaming”. Acest model de 120GB este mai bun, ofera viteze mai mari si mai stabile de 500MB/s scriere si citire. Pe asta l-as cumpara si eu oricand.
- Aceleasi modele de mai sus le gasiti si in capacitati mai mari. Lista intreaga AICI.
Daca aveti si voi recomandari va rog sa le lasati in sectiunea de comentarii. Eu folosesc un SSD de 120GB Samsung EVO 840 si doua HDD-uri de 1TB fiecare de la Seagate pentru stocare. Tot pe HDD-uri instalez si jocurile, iar pe SSD las doar programele esentiale.
mNiosu a zis
Cel mai bun raport performanta/pret il ofera SSD-urile ADATA (detin unul de ~1.5 ani). Kingston si WD pentru mine nu prezinta incredere pe partea SSD iar preturile sunt apropiate de ADATA la performante mai slabe. Pentru cei care vor perfomanta de top pe SATA III gama 850 de la Samsung este alegerea ideala. Viitorul insa il reprezinta SSD-urile pe PCIe M2, diferenta de performanta fiind imensa.
Ce mi se pare ciudat insa este ca dupa 2 ani in care SSD-urile in general au avut o tendinta de ieftinire progresiva acum s-au scumpit exponential ca si memoriile RAM. SSD-ul meu ADATA, o versiune mai veche a actualului SU700 a costat 275 lei in mai 2016 iar acum costa 450 de lei. E enorm avand in considerare toate ca tehnologia a avansat si procesul ar fi trebuit sa se ieftineasca. Chiar sunt curios cum v-a evolua piata in urmatorul an.
mNiosu a zis
LE: 270 de lei ptr un SSD ADATA de 240Gb am uitat sa specific.
Apropo Gabriel, iti recomand un upgrade la o capacitate mai mare a SSD-ului care sa permita acomodarea si a 2-3 jocuri. Diferenta in timpul de incarcare este sesizabila la unele titluri mai noi.
Gabi a zis
Cine nu are SSD inca nici nu va avea vreodata, automat nu are idee si nu este interesat.Daca are net pentru facebook e ok. Eu merg pe Intel de 4 ani si pana acum, nu stiu cat de adevarat, celulele sunt 100% ok.Cred ca au o rezerva suficienta , incat cei 5 ani garantie oferiti sa treaca cu brio.
ovi a zis
dupa logica ta astia ce produc ssd-uri ar trebui sa inchida taraba 🙂
Gabi a zis
„Astia de produc SSD” , tinand cont ca majoritatea ssd-urilor de pe piata indiferent de interfata, sata sau pcie, sunt 3D NAND, preturile ar trebui sa scada vizibil, dar culmea au crescut cu nesimtire. Ultima mea achizitie Intel 600p 128GB a costat undeva la 300 ron ca peste ceva timp fiind interesat de unul si pentru laptop sa constat ca pretul s-a dublat la acceasi firma.