IBM a renunat sa mai produca HDD-uri in urma cu mai bine de opt ani, cand si-a vandut divizia celor de la Hitachi la inceputul anului 2003 (si care urmeaza sa treaca anul acesta sub umbrela celor de la Western Digital). Asta nu-i impiedica totusi pe cei de la IBM sa realizeze acum cel mai mare HDD din lume, cu o capacitate de 120 PB (PetaBytes).
Pentru cei ce nu stiu, 1 PB = 1000 TB. Iar IBM a reusit sa realizeze acest complex de drive-uri prin intermediul a 200 000 de HDD-uri de 3.5″, fiecare cu o capacitate de probabil 1 TB. Iar o partea din aceasta a fost ocupata de software-ul necesar realizarii unui astfel de monstru si de sistemul de fisiere GPFS (General Parallel File System). 2 PB sunt necesari doar pentru a tine minte numele fisierelor si a tuturor directorilor.
Cum simpla ventilare a unui numar asa de mare de HDD-uri nu era foarte realizabila, IBM a optat pentru o racire cu apa. Iar o parte dintre drive-uri vor fi utilizate pentru duplicarea datelor, pentru a nu se pierde nimic in cazul unei defectiuni. Acest HDD va fi folosit pentru a stoca informatii din simulari complexe climatice, si ar putea gazdui tot Internet-ul de 60 de ori.
rapster a zis
1pb = 1.000 tb
120 pb = 120.000 tb
120.000 tb / 200.000 hdd => 1hdd = 600 gb
Pentru cei ce nu stiu, 1 PB = 1000 TB. Iar IBM a reusit sa realizeze acest complex de drive-uri prin intermediul a 200 000 de HDD-uri de 3.5, fiecare cu o capacitate de probabil 1 TB.
Articol original: Cel mai mare HDD | Arena IT
sa iti fie rusine … nici macar un calcul nu stii sa faci si ne scrii noua minciuni … du-te la scoala
Kheyas a zis
Pana voi avea 40 de ani toata lumea va avea astfel de HDD-uri(poate chiar mai bune) 😀 (si am 15 momentan). Such a nice generation to live in. Avem tehnologie si muzica(Cea veche si buna,)ce altceva ne mai trebuie.
alin a zis
de ce nu am mai auzit nimic de hitachi daca sunt fosti ibm? au ajuns in coada fara ibm?
si totusi lenovo nu renunta la ei..
Alexandru a zis
Ca nu ai auzit tu nu inseamna nimic. Si Lenovo la cine nu renunta?
Mot a zis
„2 PB sunt necesari doar pentru a tine minte numele fisierelor” – e o greseala, cred ca 2 TB era corect.
Alex a zis
De obicei reusitele de genu asta sunt cam instabile.
Gendaox a zis
Eu credeam ca au realizat o unitate HDD de 120PBytes.
A lega (chiar si in mod electronic, cu tot cu controllere si firmwire) niste HDD-uri ca sa faci unul mai mare nu este o realizare semnificativa; ci un efort apreciabil.
Cosmin a zis
„..ar putea gazdui tot Internet-ul de 60 de ori” sa fim seriosi :))
Robert a zis
@cosmin
Are 120 milioane Gb, deci e posibil.
Alexandru a zis
Nu e gresit, structura fisierelor ocupa in sine 2 PB.
rapster, e bine sa depasesti scoala primara, cu adunarile si impartirile sale, si sa patrunzi mai bine problema. Cateodata lucrurile nu sunt atat de simple ca la clasa a doua, si o parte din spatiu este pierdut de sistemul de fisiere, de software-ul necesar realizarii unui astfel de HDD. 120 PB este spatiul real disponibil.
ion a zis
toti sunteti tari, vb pe langa subiect. RAPSTER diferentele intre unitati de masura nu e de 1000 de ori, ci de 1024, asta pentru cultura generala a lui rapster, marele matematician.
robert, mai citeste odata articolul, nu sunt 120mil de TB, sunt 120mii de TB, adica 3 de 0 pt cultura ta
si mai taceti cu totii ca imi dati impresia ca mai mult de 3 ani de hi5 si mess nu aveti…
Daniel a zis
Oameni buni, vă rog calmați-vă. Nu vă mai dați unii mai deștepți ca alții, fiecare om e deștept în felul lui.
Pentru mine subiectul nu este interesant, a crește capacitatea de stocarea prin adăgarea de harduri s-a mai făcut și nu este nimic inovator.
Ultima expresie e probabil aruncată aiurea, cred că se refera că ar putea stoca paginile web (html, css, php) și atât, în niciun caz video, audio sau ce există pe calculatoarele oamenilor.
Ion, în anul 2000 idioții de la IEEE s-au gândit că e confuz ca un MB sa conțină 1024 de KB și au zis că trebuie să conțină 1000 KB, creând denumirea de MiB (mebibyte) pentru 1024 de KB. Astfel rapster și Alexandru au dreptate. Din această cauză toți producătorii de hard disk-uri profită și zic 1 TB că este egal cu 10 la a 12 in loc de 2 la 40.
Sursa:
Marius a zis
+1 Gendaox
alex_it_mecanic a zis
Daniel,de ce a ne stresam noi?………..oricum pe undeva se incearca ceva ca sa ne incurce pe noi,daca atata timp a fost si inca este asa-
-1024 KB=1 MB
-1024 MB=1GB
-1024 GB=1 TB
……………si asa mai departe,de sa se apuce ei sa schimbe valoarea,cu un asa zis mebibyte,nu valoreaza nimic,ori MB ,ori mebibyte,de aici ce intelegem?………e grea matematica,daca sunt facute menorii ram,hdd,ssd,cd,dvd………..si ce mai vreti voi-s-a calculat cu MB,acum,ai dreptate Daniel,din to ce ai zis.Dar era bine daca puneai si sursa
Daniel a zis
Pe mine mă oftică nesimțirea, nu-mi place să văd cum companiile încearcă să păcălească lumea. De asemenea mă oftică să am harduri de aproape 1 TB (931 GB reali), flashuri de aproape 4 GB (3,72 GB reali), DVD-uri 4.7 GB (4,38 GB reali). Doar JEDEC (producătorii de RAM) folosesc MB și GB așa cum trebuie.
Alți ”deștepți” sunt companiile furnizoare de internet care folosesc unități de măsură kilobit, megabit, gigabit. La ei 8 biți nu se grupează într-un octet (byte) ci continuă așa.
Se pare că organizațiile care fac standardele în domeniul calculatoarelor au primit bani de companii pentru a schimba standardele. Așa au apărut legile: 1000 de bytes fac un KB (kilobyte) și că vitezele de transfer trebuie să se afișeze în biți.
Sursa am adăugat-o și înainte, dar se pare că este o problema cu inserarea link-urilor. Încerc din nou.
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Gigabyte
just unu a zis
http://en.wikipedia.org/wiki/Gibibit