Grupul Geely este cel care detine si Volvo. Se pare ca sunt in discutii cu Renault pentru a prelua divizia de motoare termice a grupului francez, inclusiv uzina de la Mioveni.
Se intampla asta deoarece Renault vrea sa aiba doua divizii complet diferite, una cu de masini electrice si alta de masini cu combustie interna. Daca masinile electrice raman in continuare la grupul francez, divizia de motoare cu ardere interna ar putea fi preluata de Geely, un grup chinez care de tine si Volvo.
Tot Geely a cumparat si Samsung Motors din Coreea de Sud, un partener important al Renault. Si Nissan se afla in aceasta alianta si au si ei un cuvant de spus, iar daca isi dau acordul ca Geely sa preia un pachet majoritat in businessul responsabil cu motoare cu ardere interna, atunci vom avea un nou proprietar.
Planul Renault este sa detina 40% din actiuni, iar 60% sa fie vandute, astfel ca uzinele de motoare si transmisii de la Mioveni ar putea avea un alt proprietar. Se intampla asta datorita noului plan strategic denumit Renaulution.
Renault doreste sa ramana majoritat doar pe partea de masini electrice, incercand usor sa nu le mai pese de motoarele cu ardere interna.
Într-un interviu acordat ZF la începutul acestei luni, Mihai Bordeanu, country head Dacia pentru România, declara că “Renault pregăteşte crearea unor noi entităţi – una pentru electrice şi una termică şi hibrid şi ştim că România e parte a proiectului – avem uzina mecanică, producem motoare şi cutii de viteze. Din 2035 ştim că nu se vor mai produce motoare termice pentru Europa dar avem expertiză în domeniu şi cum o folosim mai mult şi mai bine şi cum o dezvoltăm – de aceea şi sunt create noile entităţi. Luca de Meo va anunţă în aproximativ o lună . Atunci vom şti cum funcţionează şi care va fi tratamentul fiscal – ce se întâmplă şi cum vor fi organizate entităţile”.
Cele doua divizii, electric si termic, vor avea ca punct de lucru Franta pentru partea electrica si Romania, Spania, Portugalia, Turcia sau America Latina pentru partea de termice. Nu stim inca ce au decis, speram sa fie totusi Romania.
Sursa: zf.ro
Ar cam trebui sa fim mai patrioti si sa apreciem ce avem ,hidrocentrale , gaz metan ,carbune ,industrie auto , agricultura , sa nu mai suflam in fund europa si sa asteptam asa zisele reduceri ,economii, pauze de curent [ poate si aerul ar trebui redus sau oprit la ore de virf din cauza poluarii ] dictate .Cu putinul pe care il avem cred ca ne-am putea descurca , oricum stam mai bine decit alte tari . SUCCES ROMANIA .
Sa fim patrioti dar daca cineva are Dacia e un sarak.. Ironia tarii asteia, mai avem si noi cateva ceva dar acel ceva este huiduit tot de catre noi.. ca altii lauda Dacia.
Din cate am inteles, la Dacia sunt 2 uzine, cea de vehicule unde se asambleaza autoturismul si cea mecanica unde se construiesc motoare si cutii de viteze pentru tot grupul. Renault incearca sa aduca un investitor doar pentru uzina mecanica, la fel si pentru celelalte uzine mecanice din grupul Renault.
Cele doua divizii, electric si termic, vor avea ca punct de lucru Franta pentru partea electrica si Romania, Spania, Portugalia, Turcia sau America Latina pentru partea de electrice.
Toate sunt pentru partea electrica ? Pentru termica ?