Comisia Europeană (CE) intensifică sprijinul pentru inovare printr-un pachet de finanțare de 1,4 miliarde de euro destinat start-up-urilor din sectorul deep-tech, cu participarea investitorilor și a altor jucători din ecosistemul european de tehnologie.
Anunțul vine la scurt timp după lansarea unei agende de conectare a start-up-urilor europene cu investitorii în tehnologie.
Conform declarațiilor CE, finanțarea va fi alocată în 2025 prin intermediul Consiliului European pentru Inovare (EIC), o unitate specializată în promovarea potențialului economic al start-up-urilor. Programul de lucru EIC 2025 include patru scheme principale de finanțare, fiecare având acces la Servicii de Accelerare a Afacerilor pentru a facilita colaborarea cu experți de top, corporații, investitori și alți actori din ecosistemul european.
Comparativ cu anul anterior, acest program înregistrează o creștere a investiției de aproape 200 de milioane de euro. Printre fondurile disponibile, 120 de milioane de euro sunt destinate start-up-urilor axate pe tehnologii emergente, cum ar fi roboții autonomi, tehnologiile pentru climă și diagnosticarea medicală, iar 250 de milioane de euro sunt rezervate companiilor aflate în stadii incipiente, care dezvoltă soluții în domenii precum inteligența artificială, agritech și mobilitatea viitorului.
Consiliul European pentru Inovare a devenit un element esențial în sprijinirea inovațiilor revoluționare în UE, a declarat Iliana Ivanova, Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret. În 2025, va susține sectorul deep-tech din UE cu resurse suplimentare, însumând 1,4 miliarde de euro din programul nostru de cercetare și inovare, Orizont Europa.
Pe de o parte, nu este o noutate, pentru că UE a rămas destul de în urma SUA, care deține, în Sylicon Valley, marea majoritate a talentelor și a companiilor din domeniu, pe de alta, mă miră că nu au gândit o strategie mai largă, în care să includă și alte modele de business.
Lasa un comentariu!