La aproape trei ani dupa Command & Conquer 3, pe data de 16 martie 2010, studiourile EA Games lanseaza cel de-al patrulea titlu al acestei serii: Command & Conquer 4 Tiberian Twilight. Teoretic vorbim si despre ultimul joc al acestui univers (dupa cum indica si titlul). Totusi am putea oricand sa fim surprinsi de un viitor Tiberian Rebirth.
Si din motive mai greu de inteles, EA Games a decis sa schimbe complet modul de joc cu acest Tiberian Twilight. Nu mai construim baza, nu mai adunam resurse, nu mai ridicam un numar cat mai mare de unitati, care sa rada de pe harta orice inamic. In loc trebuie sa capturam o serie de puncte de interes, si sa le tinem sub control suficient de mult timp ca sa primim victoria.
Daca nu v-am plictisit pana aici, si inca mai cititi, va anunt cu parere de rau ca nu am terminat cu lucrurile mai putin bune. Putem sa jucam doar cu cele doua tabere consacrate, GDI si NOD. Si la fiecare putem sa ne specializam in atac (avand la dispozitie preponderent tancuri), aparare (cu infanterie si cateva turete) sau suport (aparate de zbor).
Un alt aspect negativ este necesitatea unei conexiuni la server-ul EA Games pentru a putea juca aceasta strategie, chiar si in singleplayer. Aici EA Games copiaza initiativa negativa a celor de la Ubisoft. Sigur vor avea de castigat.
Si pentru a justifica aceasta conexiune permanenta, jocul ne rasplateste fiecare victorie cu noi unitati, noi upgrade-uri si noi abilitati. Am spus orice victorie, fie ea in campanie, skirmish sau multiplayer. Deci putem sa terminam campania singleplayer, si sa nu avem acces la toata tehnologia. Sa fie asta bine? Si acum avem si limita la numarul de unitati produse.
Si ca am adus vorba despre campanie, nici ea nu este stralucita. Este prea scurta, iar sfarsitul nu este deloc demn de universul Command & Conquer. Iar pe parcursul ei vom intalni si vechile tabere Scrin (din C&C3) si Forgotten (din C&C2). Insa acestea sunt neutre, si nu putem sa jucam cu ele. Pentru a combate putin plictiseala, putem invita un prieten sa participe la un joc cooperativ.
Skirmish-ul si multiplayer-ul sunt ceva mai animate, insa departe de a salva situatia. Iar grafica, cel putin la prima vedere, nu pare prea bine finisata. Exploziile sunt destul de nenaturale, iar vestitele tancuri Scorpion au inceput sa semene fizic arahnidului omonim.
Cerintele minime de sistem impun un procesor dual core, 1 GB de RAM, 10 GB pe HDD, si placa video GeForce 6800 sau Radeon X1600 cu 256 MB memorie. Iar recomandat ar fi un CPU Core 2 Duo E6600 sau Athlon X2 5400+, 3 GB de RAM, tot 10 GB pe HDD, si o placa video GeForce 7900GTX sau Radeon X1900 cu 512 MB. Si era sa uit de conexiunea la Internet.
Despre un demo nici nu are rost sa vorbim. Trailer-ul de lansare in continuare: