M-am gandit sa fac aici o scurta prezentare a unor cooler-e (CPU, Chipset, VGA) mai rasarite, care mi-au trecut prin mana de-a lungul timpului si pe care le-am testat pe diferite platforme. Mai jos sunt cateva impresii personale (evident, se pot considera ca fiind si subiective, neavand la dispozitie un laborator de teste hardware) formate in urma respectivelor teste.
CPU
Thermaltake
Volcano 11 Slim
Mult zgomot pentru nimic. Singurul avantaj ar fi dimensiunile reduse, care il fac compatibil cu majoritatea placilor de baza cu socket A. In rest, zgomotos si relativ ineficient.
Volcano 12
Masiv, impunator, destul de greu, dar nu asa de eficient precum se spune prin review-uri. Pana la 3000 rpm este destul de silentios, dar nici treaba nu prea face. Peste 3000 rpm devine eficient dar si zgomotos pentru ca, la 6000 rpm, sa devina de-a dreptul insuportabil. Este necesar un airflow foarte bine calculat in carcasa pentru a fi si el eficient. Am folosit intens controllerul de turatie cu care este prevazut, pana am ajuns la un raport zgomot / eficienta rezonabil.
Tower 112 CU
Performante relativ bune, dar la o greutate foarte mare si ar mai fi faptul ca daca nu ai o carcasa foarte bine aerisita cooler-ul nu prea face fata si se incalzeste prea tare.
Sonic Tower
Performante bune, raportul pret / calitate excelent. Poate suporta 2 ventilatoare de 120 mm, in acest caz devenind foarte eficient. Pe unele placi de baza cu LGA775 nu se poate monta decat un singur ventilator de 120 mm.
Beetle
Este destul de silentios la valori ale turatiei ventilatorului sub 3000 rpm. Combinat cu un ventilator de 90 – 120 mm in partea din spate a carcasei creeaza un airflow bun. In ciuda marimii impresionante este destul de usor, aproximativ 580 g. In schimb, pe unele placi de baza poate creea probleme deoarece acopera doua sloturi de memorie.
Thermalright
SLK 948U
Este confectionat din cupru de calitate foarte buna fiind destul de masiv. In combinatie cu un ventilator de 92 mm la turatie mica (in jur de 2000 rpm) este foarte eficient, tinand in frau procesoarele cu nucleu Prescott, extrem de fierbinti. Se monteaza relativ usor, dar greutatea destul de mare poate duce la ruperea ramei de sustinere.
SLK 947U
Este identic cu SLK948U, diferenta fiind facuta de sistemul de prindere adaptat pentru socket A, fiind compatibil numai cu placile de baza care dispun de gauri de prindere in jurul socket-ului. Are aproximativ aceleasi performante ca fratele lui pe socket 478.
SP 94
Este un model mai vechi acum scos din productie, dar cu performante bune. Este primul radiator pentru procesoare Intel care dispune de heatpipes, in numar de trei. Impreuna cu un ventilator de 92 mm este extrem de eficient, fiind destul de masiv, disiparea caldurii facandu-se foarte bine.
SP 97
Este aproape identic cu SP 94, diferenta fiind facuta de sistemul de prindere care este adaptat pentru socket A. La fel ca SLK947U, este compatibil numai cu placile care au gauri de prindere langa socket. Are aproximativ aceleasi performante ca SP 94.
XP 90
Raceste foarte bine, in combinatie cu un ventilator de 92 mm la turatie mica (2000 rpm). Se poate monta si un ventilator de 120 mm, oarecum empiric, pentru ca este gandit pentru ventilatoare de 92 mm. Sistemul de prindere e buclucas si trebuie sa studiati bine placa inainte de a da banii pe el. Pe unele placi daca se monteaza cu heatpipe-urile pe partea cu sloturile de memorie, acestea pot atinge DIMM-urile. La demontare trebuie avuta foarte mare grija pentru a nu afecta procesorul.
XP 90 C
Este identic cu XP 90, doar ca este confectionat din cupru. E ceva mai greu, dar sistemul de prindere e destul de solid. Are performante foarte bune, chiar si cu un ventilator cu turatie mica, sub 2000 rpm.
XP 120
Un radiator cu adevarat spectaculos, atat prin dimensiuni, cat si prin design. Performante destul de bune, dar nu atat de bune pe cat ma asteptam. Performantele se vad mai ales in regim de overclocking masiv cand intra in „turatie maxima” heatpipe-urile si intr-adevar raceste bine.
SI 97
Un radiator relativ nou pentru socket A, cu design interesant si cu performante surprinzator de bune. Cu un ventilator de 92 mm turat la 2200 rpm se pot obtine rezultate mai mult decat rezonabile. Un neajuns ar fi pretul, dar pana la urma merita.
SI 97 A
Este o revizie a lui SI 97 compatibil atat cu socket A, cat si cu socket-urile noi de la AMD, 754, 939, 940. Datorita succesului avut de varianta pentru socket A, Thermalright a continuat si pe platformele noi cu acest radiator. Diferenta fata de SI 97 e reprezentata de sistemul de prindere.
Gigabyte
3D Cooler Rocket Pro
Singurul care mi-a picat pe mana si l-am avut la dispozitie cateva zile, pe un sistem cu socket 754, al unui coleg. Este impresionant, atat prin dimensiuni, cat si prin design. Eficienta racirii creste odata cu cresterea turatiei ventilatorului (posibila cu ajutorul unui controller de turatie), dar devine si putin zgomotos, suportabil totusi. Daca in carcasa mai sunt prezente cateva ventilatoare, chiar la turatie mica, nu se mai aude. Un avantaj major il reprezinta compatibilitatea cu toate platformele actuale, fie ca e vorba de Intel, fie de AMD. Este prevaut s cu controller de turatie.
Scythe
Samurai
La prima vedere pare extraordinar. Este, pana la un punct. O idee interesanta este aceea ca este prevazut cu un fel de duct-mode, ventilatorul (de 80 mm) fiind plasat pe un tunel in forma de trunchi de piramida cu baza mare in sus, radiatorul avand dimensiunile 70*70 mm. Dispunerea ventilatorului nu este cea clasica, adica sa trimita aer spre radiator (blowing), ci invers, adica trage aerul cald de pe radiator (exhaust). Un concept interesant, dar ineficient in conditii de overclocking, deoarece randamentul ventilatorului este destul de mic. Am incercat si cu alt ventilator mai capabil, dar rezultatele nu au fost spectaculoase. In schimb, am observat ceva interesant: eficienta cooler-ului a fost mai mare atunci cand ventilatorul a fost dispus in mod exhaust, fata de modul blowing cand eficienta a scazut. In schimb, este destul de silentios, chiar si la turatie maxima, aproximativ 3400 rpm. Dispune de controller de turatie, util atunci cand procesorul nu este utilizat la maxim.
CHIPSET
Thermalright NB-1
O solutie relativ scumpa, dar eficienta. Destul de usor de montat (asta daca este compatibil cu placa de baza). Ventilatorul Delta de 45 mm la aproximativ 7000 rpm este zgomotos la maximul de turatie (cu ajutorul unui fan controller, la circa 4000 rpm devine chiar silentios). Performante bune pentru cei ce vor racire activa pe chipset (Northbridge) pentru overclocking.
Zalman NB47J
Este un radiator interesant, destul de eficient, atata timp cat nu se forteaza limitele sistemului. In regim de overclocking se incinge destul de mult. Un ventilator l-ar fi facut mult mai eficient. E foarte bun pentru cei ce vor silentiozitate maxima, fara overclocking. Din pacate nu are sistem de prindere cu cleme pentru placi cu chipset Intel.
Thermaltake Extreme Spirit
Compatibil cu toate platformele actuale, indiferent ca exista sau nu gauri in placa de baza ori sunt prevazute cleme, poate fi montat pe orice chipset (Northbridge). Performante bune dar este destul de zgomotos.
Akasa Chipset Cooler
Acesta aduce mai mult cu vechile coolere pentru socket 7 sau 370, doar ca este ceva mai mic, 40*40 mm. Ventilatorul este prevazut cu LED-uri albastre, ceea ce il face atractiv pentru pasionatii de modding. Este mult mai eficient decat solutiile de racire clasice de pe chipset-uri folosite de producatorii de placi de baza in acelaai timp fiind si foarte silentios chiar la 4000 rpm. Se poate folosi cu rezultate multumitoare chiar si pe placi video care nu se incalzesc foarte mult.
GPU
Thermaltake Extreme Giant III
Masiv si cu aspect greoi insa cu performante sub asteptari. Nu e recomandabil pentru un sistem silentios. Zgomotul produs de ventilator la turatie maxima e comparabil cu cel produs de Volcano 12.
Thermaltake Schooner Fanless
Mare dar silentios din moment ce nu are nici un ventilator. Nu e recomandabil pentru overcloking la placa video. Se incalzeste destul de mult si fara, pe un 6800GT trecand de 75 ºC.
Artic Cooling Silencer
Seria Silencer merita toti banii. Sunt, dupa parerea mea, unele din cele mai bune coolere de pe piata pentru placi video: silentioase, eficiente, arata bine dand un aspect deosebit. In plus scot si aerul cald din carcasa. Toate modelele sunt la preturi acceptabile, iar montarea este destul de simpla, avand doar patru suruburi. Unele modele au talpa foarte lata, acoperind si memoriile. Pe un Radeon X800XT PE cu Silencer 4 rev 2 temperatura n-a depasit 55 ºC in full load, iar pe un 6800GT overclock-at la frecvente de Ultra cu Silencer 5 rev 2 temperatura s-a mentinut la aproximativ 60 ºC in full load.
Titan VGA Cooler
Este confectionat integral din cupru, avand o mare capacitate de disipare a caldurii. Ventilatorul este relativ silentios, avand in jur de 3000 rpm. Kit-ul mai cuprinde si radiatoare pentru memorii, foarte utile in cazul unui eventual overclocking. Performantele sunt destul de bune, iar pretul este rezonabil. O solutie de buget, dar care face fata unei placi care nu se incalzeste prea mult. De exemplu, pe o placa FX 5900XT overclock-ata la frecvente de Ultra, s-a comportat foarte bine, temperatura GPU fiind in jur de 50 ºC in full load.