Bun, acum, dupa ce stim care sunt componentele principale ale unui sistem de calcul, sa incepem sa le montam. Majoritatea componentelor vin cu instructiuni detaliate de montare dar foarte putini se uita pe ele sau le inteleg.
1. Pregatirea componentelor
In primul rand ne asiguram ca avem toate componentele necesare asamblarii in totalitate a PC-ului: placa de baza, procesorul si cooler-ul pentru acesta, memoria, placa video, hard disk-ul, unitatea optica, floppy, carcasa cu sursa, monitorul, tastatura si mouse-ul, cablurile de conectare (din cutia placii de baza), cablurile de alimentare de la retea, suruburi (din cutia de accesorii a carcasei), pasta termoconductoare (din cutia procesorului daca acesta este box, daca nu alta pasta achizitionata separat).
Ca scule ne trebuie urmatoarele: o folie de plastic dur de mici dimensiuni (se poate decupa din ambalajul de plastic al procesorului), un patent mic, un sfick, cateva bride pentru prinderea firelor, o sticluta cu alcool izipropilic (in lipsa se poate folosi si alt tip de alcool, dar sub nici o forma nu folositi acetona pentru ca este foarte coroziva), o surubelnita cu cap lat si o surubelnita cu brat mai lung si cap cruce (din dotarea proprie).
Componentele se scot din ambalajul original, se sterg toate contactele de eventualele urme de praf sau alte substante si se aliniaza in ordinea montarii, adica: placa de baza, procesorul, cooler-ul, memoria, unitatea optica, floppy, hard disk, placa video. Carcasa va fi pregatita dinainte cu sursa montata si firele scoase in afara in asa fel incat sa nu incomodeze la manevrarea componentelor, iar tablitele si capacele din dreptul locaselor pentru unitatea optica si floppy indepartate.
2. Asamblarea
Pentru o asamblare de calitate avem nevoie de ceva spatiu, preferabil o masa mai mare pe care ne pozitionam sculele in asa fel incat sa avem acces rapid la ele. Incepem cu asezarea placii de baza pe masa folosind drept suport buretele de protectie din cutie. Nu asezati placa direct pe masa, deoarece contactele fine si componentele lipite dedesubt se pot deteriora. Procesorul se sterge foarte bine cu alcool si se aseaza cu grija in socket, la care in prealabil s-a eliberat parghia de fixare.
Plasarea procesorului in socket se face vertical in asa fel incat pinii sa se alinieze perfect cu gaurile si cu cheia de orientare (marcata pe unul din colturi cu un mic triunghi sau disc auriu) spre cheia de orientare de pe socket; de regula, aceasta cheie este plasata in coltul superior drept, dar poate fi plasata si in alta parte. Oricum, este marcata vizibil pe socket, indiferent de tipul acestuia. Dupa ce am introdus procesorul in socket (trebuie sa intre usor fara a fi nevoie sa fie apasat) se apasa parghia de fixare pana la baza socket-ului unde exista o mica clema de fixare. Verificam ca procesorul sa nu se miste in socket prin apasarea spre lateral pe marginea waffer-ului (sau a heatspredder-ului).
Dupa fixarea procesorului acesta se acopera cu un strat foarte subtire de pasta termoconductoare, pe care il intindem cu bucatica de plastic decupata din ambalajul procesorului (se poate folosi orice altceva cu conditia sa fie suficient de flexibil pentru a nu zgaria pastila sau heatspredder-ul. Eu am folosit si o carte de credit fara probleme). Dupa ce am intins bine pasta pe procesor urmeaza cooler-ul, care este prevazut si el cu o cheie de orientare, astfel incat nu poate fi montat decat intr-o singura pozitie corecta.
Se scoate tipla de protectie de pe talpa cooler-ului, dupa care talpa se sterge foarte bine cu alcool de urmele de adeziv. Se aseaza cooler-ul in pozitie verticala pe procesor, se fixeaza cu mana clema pe o latura, dupa care se fixeaza pe cealalta latura folosind surubelnita cu cap lat, pe care o introducem in locasul special decupat in clema si apasam incet, dar ferm, pana cand aceasta se fixeaza in socket
In aceasta faza avem grija sa nu miscam cooler-ul de pe procesor, existand pericolul de a sparge pastila (la procesoarele mai noi, cu heatspredder, nu mai exista acest pericol, dar e bine totusi sa facem manevrele respective cu ceva mai multa grija). Dupa ce am fixat cooler-ul apasam putin pe el si il rotim, atat cat ne permite clema, spre dreapta si spre stanga de cateva ori, asigurandu-ne in acest fel ca pasta de pe procesor s-a intins foarte bine si pe talpa cooler-ului, neexistand spatii cu aer intre procesor si cooler. Ventilatorul cooler-ului se conecteaza pe placa de baza la conectorul CPU_FAN, aflat in imediata apropiere a socket-ului si marcat vizibil.
Dupa montarea cooler-ului, urmeaza memoria. DIMM-ul de memorie este prevazut si el cu o cheie de orientare (doua in cazul memoriei SDRAM, una in cazul memoriei DDRAM). Acesta se pozitioneaza vertical deasupra slot-ului, la care s-au eliberat in prealabil clips-urile de fixare, dupa care se apasa pe ambele capete simultan, incet, dar ferm, pana cand auzim un click, ceea ce inseamna ca DIMM-ul este fixat in clips-uri.
Verificam fixarea prin apucarea cu doua degete a DIMM-ului si tragerea inspre in sus. O fixare corecta face ca la aceasta actiune sa ridicam placa de baza de pe masa.
Dupa ce am fixat aceste componente pe placa de baza urmeaza sa introducem placa de baza in carcasa. Pentru aceasta trebuie ca mai intai sa fixam distantierele pe latura pe care vine prinsa placa. Aceste distantiere sunt livrate odata cu carcasa si se afla in cutia (sau punguta) cu accesorii a carcasei. Pe acea latura sunt prezente niste gauri la anumite intervale care corespund cu gaurile de fixare de pe placa de baza. Urmarim cu atentie pozitionarea acestora pentru a sti unde sa insurubam acele distantiere. Urmeaza tablita cu decupajele porturilor I/O, PS2, USB, seriale, tablita care poarta numele de back panel si se gaseste in cutia placii de baza.
Acest back panel inlocuieste tablita standard din spatele carcasei. Dupa fixarea back panel-ului in spatele carcasei, asezam placa de baza, tot in pozitie verticala, pe distantiere si o deplasam incet spre spatele carcasei, in asa fel incat conectorii de pe placa de baza sa iasa prin decupajele din back panel. In aceasta pozitie urmeaza fixarea in suruburi a placii, fixare care incepe cu prima gaura din dreapta jos, urmeaza gaura din dreapta sus, dupa care continuam cu cele de la mijlocul placii si terminam cu cele de pe latura stanga. Nu strangem suruburile la gata pana nu le fixam pe toate, deoarece mai poate fi nevoie sa miscam putin de placa pentru a o potrivi la gauri. Dupa ce am pus si ultimul surub, incepem si le strangem definitiv.
In aceasta faza putem conecta la placa de baza conectorul ATX si conectorul suplimentar +12V, daca exista. Restul de fire le conectam mai tarziu. Tot acum conectam si firele care vin de la front panel, respectiv Power ON (PWR ON), Reset (RST), HDD LED (IDE LED), Power LED (PWR LED), Speaker (SPK).
Acum putem pune unitatea optica si floppy in locasurile special destinate din carcasa. Acestea sunt prevazute cu gauri de fixare care corespund cu cele din locasurile carcasei. Unitatea optica se introduce din exterior inspre interior si se impinge usor pana cand masca acesteia se aliniaza cu masca frontala a carcasei si cu gaurile de fixare din interior si se fixeaza cu suruburile din cutie. Unele carcase sunt prevazute cu sine care se prind de unitate fara suruburi si care se fixeaza prin simpla glisare in locasul respectiv.
Unitatea floppy se poate fixa in doua moduri, in functie de tipul mastii frontale a carcasei. Unele masti sunt prevazute cu o fanta, cu o grosime ceva mai mare ca a unei dischete, permitand ascunderea unitatii floppy. La acest tip de carcase, unitatea floppy se introduce dinspre interior spre exterior si se impinge pana se aliniaza gaurile de fixare cu cele de pe cusca. Alte carcase permit scoaterea unui capac care acopera respectivul locas in care se introduce unitatea floppy din exterior spre interior si se impinge pana la alinierea acesteia cu masca frontala si cu gaurile de fixare.
Urmeaza hard disk-ul care se fixeaza in interiorul carcasei intr-o cusca special destinata aflata, de regula, in partea din fata a carcasei, sub locasurile unitatilor optice si floppy. La unele carcase aceasta cusca este intoarsa la 90º, permitand accesul facil la hard disk. Se introduce hard disk-ul dinspre interior si se impinge pana se aliniaza gaurile de fixare, dupa care se fixeaza cu suruburile din cutia (punguta) cu acessorii a carcasei. La fel ca la unitatile optice, unele carcase ofera si pentru hard disk-uri posibilitatea fixarii acestora pe sine.
Acum luam o mica pauza de o tigara si ne admiram opera in devenire.
Bun, revenim la scula noastra si incepem sa conectam cablurile de date si cele electrice. Mai devreme am conectat deja mufa ATX pe placa de baza, acum au ramas de conectat mufele pentru unitatea optica, floppy si hard disk. Personal optez pentru conectarea intai a cablurilor de date si dupa aceea a celor electrice, dar se pot monta si cele electrice inainte, cu specificarea faptului ca va fi ceva mai greu de conectat cablurile de date. Ma rog, incepem cu cablurile de date. Panglicile ATA 100/133 si ATA 33/66 se diferentiaza usor unele de altele, primele fiind mai late (au 80 de fire), celelalte fiind ceva mai inguste (au doar 40 de fire).
(pozitiile conectorilor de pe placa de baza difera de la o placa la alta, dar sunt marcate vizibil FLOPPY, IDE 1, IDE 2 etc). Este recomandata conectarea hard disk-ului singur pe panglica cu jumper-ul setat pe pozitia Master pe IDE 1 de pe placa de baza si a unitatii optice, cu jumper-ul tot pe Master, dar pe IDE 2 de pe placa de baza (pozitiile jumper-ilor sunt marcate pe fiecare unitate in parte pe o eticheta sau stantate direct pe carcasa unitatii respective). De regula, este suficient cablul ATA33/66 care insoteste unitatea optica dar, in cazul unui DVD-RW este recomandata folosirea tot a unui cablu ATA100/133 (pe care il achizitionam separat).
In cazul folosirii unui hard disk SATA, nu mai este nevoie de conectorul IDE 1 de pe placa de baza, deoarece conectarea acestui tip de hard disk se face prin intermediul unui cablu special, livrat impreuna cu placa de baza (daca este dotata cu porturi SATA).
Dupa ce am conectat cablurile de date, trecem la cele de alimentare. Acestea sunt usor de recunoscut dupa culoarea firelor (rosu, negru, negru, galben) si forma conectorului, cunoscuta sub denumirea de MOLEX. Conectorii MOLEX sunt prevazuti si ei cu cheie de orientare, sub forma a doua tesituri pe una din laturi, tesituri care corespund cu cele de pe conectorul de alimentare de pe fiecare unitate, fie hard disk, fie unitate optica. Singurul care difera este cel pentru floppy, mult mai mic si cu o forma specifica, fiind prezent si un clips de fixare.
Dupa ce am conectat toate cablurile de alimentare pentru toate drive-urile din sistem, facem si un pic de cable management, adica sa camuflam cablurile in asa fel incat sa nu impiedice fluxul de aer sa circule prin carcasa, ceea ce va lua ceva timp (dar despre asta in alt tutorial).
Acum vine randul placii video (credeati ca am uitat de ea?). Intotdeauna va fi ultima, pentru a nu ne incurca miscarile cand manevram componentele si cablurile prin carcasa. Placa video se plaseaza deasupra slot-ului AGP (sau PCIe) in pozitie verticala si se apasa usor dar ferm pe latura superioara, simultan pe ambele colturi, pana intra in slot si se aude un click, ceea ce inseamna ca sistemul de retentie a fixat placa.
Dupa asta se fixeaza cu un surub de marginea carcasei, intr-un locas special prevazut pentru asta. Daca avem o placa video de generatie mai noua e posibil sa aiba nevoie de alimentare suplimentara, asa ca pentru asta folosim un MOLEX din liniile de alimentare ramase.
Daca avem si o placa de sunet pe PCI, o instalam si pe aceasta, similar modului de instalare al placii video, preferabil pe ultimul slot PCI, cel mai departat de AGP.
Restul de cabluri de alimentare care au ramas nefolosite se strang intr-un manunchi si se leaga intr-o zona a carcasei in care nu impiedica fluxul de aer (eu personal le strang gramada si le inghesui intre latura superioara a sursei si carcasa, acolo nu se vad si nu incurca cu nimic).
Urmeaza sa conectam monitorul, tastatura si mouse-ul la sistemul proaspat asamblat.
Monitorul se conecteaza la placa video prin intermediul cablului de date care are un conector specific, cu 15 pini, numit D-SUB care are, de regula, culoare albastra si este prevazut cu un sistem de fixare cu suruburi, integrat in conector. La monitoarele LCD care au intrare DVI se foloseste un cablu digital, cu 24 pini, care se conecteaza la iesirea DVI a placii video, usor de recunoscut dupa forma dreptunghiulara care prezinta o cheie de orientare direct pe conector (tabla este usor indoita pe una din laturi).
Tastatura si mouse-ul se conecteaza la porturile PS/2 de pe placa de baza. Cel pentru tastatura este mov iar cel pentru mouse este verde, culori standard. Unele tastaturi si unii soareci se pot conecta si pe USB. Majoritatea placilor de baza au si 2-4 porturi USB disponibile pe back panel.
Urmeaza sistemul de boxe, care se conecteaza la placa de sunet (on-board sau pe PCI, in functie de preferinte). Ultimele cabluri care se conecteaza sunt cele de alimentare de la retea, respectiv cel pentru unitatea centrala si monitor. Acum suntem gata sa pornim sistemul si sa instalam sistemul de operare, dupa ce facem si niste setari in BIOS-ul placii de baza. Dar asta va face subiectul altui tutorial.
Salut! spunetimi va rog dece nu se aprinde ide led cind pornesc calculatorul, desi toate sunt aranjate cum se cuvine. Si inca una nici power led nu se aprinde , spunetimi cauza.
Multumesc mult.
cum se monteaza mai exact un color pentru proc intel pe placa de baza(cel cu patru suruburi),nu vad nici o sageata
Il pozitionezi, dupa care apesi pe butoanele de deasupra suruburilor si le rotesti in sensul indicat de sageata de pe ele (sensul invers acelor de ceasornic daca e sa ma iau dupa exemplarul meu). Pt usurinta, apesi doua cate doua, in diagonala.
am o problema. nu recunoaste hdd-ul. cer ajutor
Nici in bios? L-ai conectat corect (si la ATA si la curent)? Este compatibil cu placa de baza?
Iulius, cu „detalii” din astea nu se cere niciodata ajutor. Ori ne spui ce ai facut, ce configuratie are calculatoru si ce nu face ori daca nu, noi nu te putem ajuta.
salutare am si o problema am conectat inca un hard la unitate si acum nu se mai aprinde de ce??
am nevoie de ideeii
sta pe pozitia de incarcare cum treb sa aranjez jumperi??
Ce nu se mai aprinde? Ce pozitie de incarcare? Fara HDD inca pleaca?
deci apas star el se aprinde dar nu se incarca
nu deci hard sunt conectate la calc cand il pornesc becul de la resetare sta mereu aprins si el nu face nimic absolut nimic nici in bios nu pot intra ca nu apare
Va rog sa ma ajutati cu configuratia pinilor la conectorul monitorului crt, D-SUB cu 15 pini. Daca se poate. Va multumesc anticipat.
Salut…Ma intrebam daca puteti face un video pe care sa il postati pe site despre cum se monteaza un pc.Nu ca nu as intelege ce este scris in tutorialul de mai sus (defapt inteleg in mare ce trebuie facut.Dar mai sunt unele etape la care nu sunt 100% sigur ce trebuie sa fac)dar dintr-un video omu’ intelege mult mai bine ce trebuie sa ia si unde trebuie sa monteze.