… sau in sisteme alternative de banking, similare. Dar voi folosi exemplul Orange, din cateva considerente simple: sistemul exista pe piata de ceva vreme, are parte mai nou si de carduri de debit Visa si le sunt deja client pe partea de telefonie fixa, mobila si de TV. Iar, ca sa fie limpede de la inceput ca nu am nimic cu operatorul telecom, mentionez ca nici card Revolut nu am avut pana recent, cand m-a convis Darius, iar servicii de genul Google Pay nu folosesc.
A! Revolut este cardul pe care il folosesc pentru plati recurente si contactless. Nu vreau ca Netflix, spre exemplu, sa poata retrage bani automat din contul meu principal, iar optiunea de contactless am dezactivat-o la cardul de salariu. Paranoic? Posibil. Dar mai bine sa nu sufar de lipsa banilor. Daca as opta pentru Bitcoin si as avea si mai mult cash la mine, cred ca Razvan m-ar intelege perfect.
Dar sa o luam cu inceputul si sa va explic in detaliu motivul pentru care am declarat ce scrie in titlu.
Strategia de comunicare Orange
Desi pentru alte servicii oferite te bombardeaza cu tot felul de reclame si informatii, pentru Orange Money nu prea exista vreo strategie de comunicare. Si, daca ea exista, este extrem de discreta. Spre exemplu, desi produsul exista pe piata din 2016, in Orange Shop nu am intalnit prea des angajati care sa-mi mentioneze despre el. Iar cand au facut asta, iar eu am cerut detalii suplimentare, angajatul respectiv a trebuit sa se ridice de la masa lui si sa aduca de undeva din spate un pliant. Asteptarile mele erau altele: as fi preferat sa imi arate pe propriul telefon aplicatia, ce poate ea sa faca si sa imi explice pe unde a folosit-o el.
Apropo, stiati ca de anul asta puteti face si plati NFC, cu telefonul sau ceasul, prin Orange Money? Noroc ca sunt destul de bine informat si citesc destule blog-uri si din Romania, altfel nu as fi stiut nimic nici eu!
Bine, bine, dar ce are asta de-a face cu increderea mea in serviciul respectiv, veti zice… Pai are. Pentru ca un serviciu de care Orange nu pare prea incantat, pentru care investitiile in promovare sunt aproape de zero, iar informatiile din media sunt putine, nu prea ma atrage. Adica, daca tu, ownerul aplicatiei, cel direct interesat de profitul pe care il poti obtine din ea, nu faci nimic pentru a o face mai vizibila, tot ce imi ramane sa cred este ca nu ai nici tu incredere in ea. Sau nu ai destul ai destula incredere. Oricum ar fi, Orange nu a reusit sa imi transmita ceva pozitiv cu privire la Money.
Beneficiile serviciului
Aici intervine partea care este valabila si la alte produse similare. Orange se lauda cu urmatoarele beneficii: card inclus de la Visa, comision 0 la extragere, aplicatie de smartphone dedicata si plati contactless si NFC de pe diverse dispozitve. OK, dar nu e nimic nou pentru mine! Am deja asa ceva la serviciile financiare pe care le folosesc. Si nu am de gand sa imi fac un card nou, doar pentru ca e branduit Orange!
O chestie draguta mi se pare cum se lauda ei ca te scapa de grija portofelului. Nu stiu cum sunteti voi, dar eu, daca ies din casa, imi iau portofelul cu mine. Mai degraba uit de telefon, decat sa plec fara bani sau acte dupa mine! Bine, exceptie facand cazurile in care ies la jogging sau sa verific ceva pe langa casa. Dar in asemenea cazuri e putin probabil sa am nevoie de card la mine. Nu e ca si cum as merge sa alerg si, pe parcurs, imi dau seama ca nu am paine acasa.
Inovatii lipsa si redundanta serviciilor oferite
ING ofera plata cu telefonul mobil de vreo doi ani! Nevasta-mea foloseste serviciul asta de la ei si e multumita. Plata contactless o am la Unicredit de vreo trei ani, dar o dezactivez la fiecare re-emitere de card. Mai toate bancile ofera comision zero la retragerea de la bancomat. In plus, am un curs de schimb imbatabil la Revolut.
Orange nu a venit cu un serviciu inovativ cand a lansat Money! Nici macar cu o functionalitate noua, care sa nu fie disponibila la concurenta! Cum altfel ma convingi sa iti devin credit? Ca nu mai am chef de un alt card in portofel, care sa ma scape de cel actual. Dooooh! Nu au avut nici macar inspiratia sa ofere ceva mai special pentru cei care sunt deja abonati la alte servicii de-ale lor! Sa zicem ca imi dadeau 6 luni gratis la TV, sau un an la HBO Go, daca imi luam Orange Money! Dar nu, nu avem asa ceva…
In loc de epilog
Discutam acum vreo patru ani cu un director executiv al unei mari companii din tara. Subiectul era unul interesant – de ce furnizorii cresc preturile la reinoirea serviciilor oferite pentru angajatii lui. Omul nu vroia nicicum sa inteleaga ca lumea folosea in mod intensiv serviciile furnizorului si credea ca doar pentru ca brandul pe care il reprezenta era unul mare, ii este indeajuns ca furnizorii sa vina rugandu-se de el sa devina parteneri. Asa si la Orange – se pare ca nu au inteles ca este nevoie de putin mai mult efort si ceva investitii pentru a putea cuceri o piata care are deja destule alternative. Le sunt client de ceva vreme si cred ca voi mai ramane la ei, dar nu cred ca ma vor convinge sa apelez la Orange Money. Cel putin, nu acum. Cel putin, nu in felul in care gestioneaza situatia. Poate citeste cineva de la Orange articolul si primim vreun feed-back. Sau, poate chiar schimba ceva, pe ici, pe colo!
Voi folositi Orange Money? Daca nu, de ce? Daca da, cat de multumiti sunteti de el?
PS: In caz ca ma considerati vreun hater fara motiv, dornic doar de harta sau de trafic pe site, cautati in mediul online cate referinte gasiti la alti bloggeri despre Orange Money!
Poți să faci cam toate setările de pe Revolut la partea de card / plăți. Să dezactivezi cardul, să faci enable / disable plata contacless, enable / disable plăți online. Poti seta tot din aplicație la partea de plăți valoarea maximă pe zi / lună, câte tranzacții să poți face pe zi / luna și astea împarțite pe 2 categorii: național / internațional. Notificare SMS /push / email la orice operațiune și ce îmi place față de banci, de fiecare dată cănd primești notifcarea cu suma cheltuită / depusă în acel mesaj primești și cât a devenit Soldul.
Cu serviciile ING sunt multumit. Nu vad locul Orange pe piata cardurilor si a platilor decat intr-o masura foarte mica.
Soft launch in ro, probabil va veni si promovarea. Daca nu ma insel au creat sistemul pentru Africa.
Asta mi se pare si mie un lucru facut ca sa fie, ca au toti. Pe mine nu m-a intereset absolut deloc, si din ce am vazut nici pe ei prea tare. Pare mai mult o idee a unui om din conducere, care nu a fost primita cu prea mult entuziasm, dar care a luat nastere pana la urma si-si taraie existenta prin acelasi entuziasm cu care a fost primita ideea. Personal, sunt super multumit de ING si Revolut.
Posibil sa fie ceva lansat la noi, doar ca sa iasa la numar, iar produsul sa fi fost conceput pentru alte piete
Apropo Cristian, vroiam sa te felicit pentru ultimele articole si o fac acum. La cat mai multe de genul (o faci bine).
Multumesc!
@Cristian Răducă: da, scrii frumos și bine însă la beneficii tot ai scăpat ceva: 10% reducere pentru facturile Orange sau alte oferte „speciale”, vezi aici: https://www.orange.ro/money/oferte/
Dar de telekom banking ați auzit? Ca și ăla a fost o surpriză recentă pentru mine deși există de aproape 2 ani și are retrageri fără comision de la orice bancomat de pe glob și schimburi valutare cu doar 5% din suma necesară, restul în 2 zile
și chiar la un curs mai bun decât revolut.
De jegosii aia de la Telekom nici nu vreau sa aud, decat ca au dat faliment si-i cumpara o firma serioasa
@varucu, thumb up!
De acord, au fost bandiți o vreme însă în ultima vreme aveam impresia că și-au revenit, greșesc eu?
Sunt client Banca Transilvania și am tot ce îmi trebuie de la ei, inclusiv plata cu telefonul prin NFC. Pe lângă asta nu sunt client Orange așa că nu am de ce să trec la ei pentru Orange Money.
În schimb am și eu cont la Revolut care mi se pare mult mai bun decât ce oferă Orange.
Pe scurt am ce îmi trebuie, nu îmi mai trebuie Orange.
@sciuro ai dreptate. Am văzut doar bani înapoi daca plătești facturile de la ei, ceea ce am deja de la banca mea, și net mai mult cadou, ceea ce e puțin. Acum am văzut că au 20% reducere la purtabile
Eu n-am banca mea, adică nu sunt proprietar de bancă. Băncile reduc comisioanele, mulțumită noilor apariții gen revolut, orange money, telekom banking, deci bravo lor și la cât mai multă concurență. Fiind client Banca Transilvania am avut tot ce îmi trebuia așa că nu m-a interesat fenomenul. Însă am început să studiez avantajele de când cu camerele de supraveghere de la bulgari, pentru că am senzația că o să am nevoie cât de curând și de un serviciu de plată în străinătate fără comision
Eu am mers intr-un Orange Shop si unul dintre angajati chiar era alpha tester la Orange Money, mi-a aratat aplicatia, mi-a raspuns la intrebarile ce i le-a pus (ce nu stia raspunsul s-a pus sa caute pe procedurile lor interne).
Folosesc momentan serviciul pt cashback-ul de 10% pt plata facturii & reincarci prepay si pt ca ofera gratuit 3intrari/an calendarisc in lounge-uri pe extern (am folosit o intrare momentan).
Da, cei 10% ma interesau si pe mine, dar la 9 lei pe luna as plati intr-un an o factura si nu se justifica sa imi mai fac un cont… Inca sunt de parere ca nu va avea succes. Time will tell.
Sper ca nu esti genul care isi scoate salariul de pe card o data pe luna pentru a plati doar cu cash, iar apoi vii sa scrii articole pe „arenaIT”!
Concurenta nu strica niciodata, in plus, faptul ca este o aplicatie dezvoltata in Ro in mare parte cred ca ar trebui sa fie un motiv de incurajare. Faptul ca nu ti se potriveste nevoilor tare care esti in primul rand atent sa iti iei portofelul cu actele de acasa, spre deosebire de oamenii din 2019 care tind sa nu uite telefonul in primul rand pentru ca acolo ar trebui sa aiba tot ce le trebuie (bani, identitate – sper ca si Ro se va alinia la capitolul acesta + altele) nu inseamna ca este total inutil. Gandeste-te, spre exemplu, la clientii unor banci gen bcr sau brd care nu prea au mai nimic din optiunile aduse de orange money. Cred ca trebuie sa fii un pic mai mult decat hater pentru a blama atat de tare o astfel de initiativa care nu face decat bine pietii romanesti.
Faptul ca nu fac promovare cred ca tine de politica lor si asta probabil se vede in numarul clientilor, dar probabil ca nu capacitate pentru a tine un numar mai mare de utilizatori momentan (repet tine exclusiv de politica lor).
Salut. E părerea mea și mi-o mențin, dat fiind că e justificată. Însă, câteva remarci se cuvin:
1. plicatia e lansată acum fix 10 ani in Africa. Inițial a început în Coasta de Fildeș. Nu e dezvoltată de români. Hai, maxim sunt câțiva developeri care au customizat totul pt RO. Still, îmi vine greu sa cred că ar fi locali. Mai degrabă de prin vreun R&D center francez.
2. Grija mea e sa nu uit portofelul, pentru că am actele și un pic de cash acolo. Încă am nevoie de cash, deși nu am multi bani lichizi in portofel. Iar actele e obligatoriu prin lege sa le am.
3. De unde știi de cate ori mi-am uitat telefon eu acasă? Sa te ajut eu: de maxim 5 ori de când îl am, adică din 2003.
4. Nu, nu scot toți banii de pe card după salariu. Daca ai fi citit și alte articole de-ale mele, ai fi văzut că nu fac asta. Ba din contra, după cum spuneam, tind să plătesc mai mult cu cardul – minim 75% din cazuri. Până și Afterschool-ul îl plătesc prin transfer bancar.
5. Problema cu aplicația, cea.mai mare, e că nu oferă nimic nou fata de bănci. ING sau BT, că să dau un mic exemplu, oferă deja toate astea. Cei 10% bonus la plata facturilor e unul lucru special.
Crezi că m-am făcut înțeles sau nu? Nu întreb ironic, nu înțelege greșit.
Sincer daca or sa aduca toate beneficiile Revolut, eu personal imi fac cont pe orange money. Pana nu au cont in mai multe monede si curs valutar ca la ei, nu vad rostul unui alt card pe langa cel de ING pe care il folosesc. Cred ca daca de maine revolut ar lansa si plata cu mobilul, as renunta si la ING, dar din pacate nu au.
Plus ca la orange iti trebuie 2 aplicatii (cea de orange money si orange pay). de ce naiba nu le-or fi integrat nu imi dau seama, dar e aiurea.
Eu folosesc Google Play legat la cardul virtual Revolut. Și plătesc mai nou doar cu telefonul.
Știu ce zici, dar era valabil la cardurile virtuale MasterCard, la început. Eu am mai recent contul făcut și nu mai merg nici cardurile virtuale, crede-mă că am incercat. Îmi poți spune te rog tu cum ai făcut poate ai alta metoda fata de ce am găsit eu pe google?
https://arenait.ro/revolut-google/
Am citit toate comentariile si articolul tau, metodele alea le-am incercat si eu si nu merge. Il adaug, imi cere o taxa de 3 lei, dar nu merge inrolat pt plata la comerciant. ulterior primesc inapoi cei 3 lei. Sa speram ca o sa se lanseze in mod oficial google si la noi in tara cat de curand, din moment ce apple pay este deja oficial de ceva vreme.
Din păcate, nu te pot ajuta. Nici eu nu știu cum de îmi merge nici mie
Poți scoate în limita a 20000 RON/zi, oriunde în lume, de la orice bancomat, fără comision, la un schimb valutar avantajos.
Poți acumula 50 de puncte THANK YOU/lună.
Poți primi 10% din valoarea facturii ORANGE, în limita a 40 lei.
Poți încasa salariul și scapi de băncile tradiționale.
…
Niște nevoi care nu merită satisfăcute domne, că nu mă satisface “vànzătoarea” de la ORANGE și nu sînt bombardat de reclame! :))
Sa inteleg ca esti client Orange…?
Da.
Eu am renuntat dupa cateva luni, chiar daca era gratuit. Este doar un card in plus pe scurt. Daca vrei sa platesti o factura, diferita de Orange dureaza de cateva ori mai mult ca de pe PC si infinit mai mult ca pe Pago spre exemplu. Cursul valutar inca e mai scump ca la Revolut. Cum subliniai si tu acum mai bine de un an, parca Orange nu doreste succesul acesteia. Inca parca e la faza de beta. Revolut mi se pare un produs mult mai matur, chiar daca personal nu am inceredere destul de multa sa imi pun salarul pe el spre exemplu. Dar cel putin merg platile online, cardurile virtuale, trazactii de actiuni, curs valutar ok, IBAN pentru EUR, RON, USD…etc De o perioada scurta au si bonusari, precum 5% la Decathlon, 6% pe Ali…etc. Adica incearca sa atraga si aduc ceva nou permanet, pe cand OM nici de facturi nu e bun si ei pe asta se promovau. Pai plata facturilor se face mai usor din aplicatia ING spre exemplu Iar Uni dadeau inapoi 2% din orice plata, acum doar din magazinele alimentare.. Cand or sa vina cu un produs matur sau cel putin sa arate ca doresc sa il dezvolte, pana atunci spun pas.