Este binecunoscut faptul ca bebelusii sunt extrem de curiosi si atenti la miscarile parintilor sau ale oamenilor din jur. Ei invata in mod continuu din exemplele acestora si din interactiunea cu ei. Cercetatorii de la “University of Washington” au vrut sa afle daca bebelusii considera robotii ca fiind umani sau nu.
Studiul a fost condus de catre Andrew Meltzoff, codirector al universitatii pe institutul de “Learning and Brain Sciences”. Au mai participat: Rechele Brooks, asistent in universitate, si Rajesh Rao, profesor de “computer science and engineering”.
Pentru inceput au studiat interactiunile dintre bebelusi si oameni dar si dintre bebelusi si obiecte statice. Au participat 64 de bebelusi la studiu, toti in medie de 18 luni. Pentru inceput copiii au fost lasati sa se joace cu diferite jucarii in camera in care urma sa se desfasoare, mai tarziu, testul. Dupa ce ei s-au acomodat, Brooks a adus un robotel umanoid care avea in loc de ochi camere de filmat. Robotelul se chema Morphy si era controlat din spate de un cercetator care nu putea fi vazut de catre copii.
Brooks a interactionat cu Morphy timp de 90 de minute si i-a pus intrebari de tipul “Unde e nasul tau?”, “Care sunt ochii?” sau “Arata-mi buzele.”. Mai tarziu Morphy a ramas singur cu copii fiind controlat, in continuare, din spate. S-a observat faptul ca bebelusii il urmareau cu privirea pe robotel atunci cand acesta scotea sunete subtile sau facea diferite miscari. 13 din 16 copii au fost atenti la el.
Restul de bebelusi, pana la 64, n-au fost prezenti atunci cand Brooks a interactionat cu robotelul Morphy. S-a observat, mai tarziu, intr-un alt test, ca acesti bebelusi n-au fost deloc atenti la miscarile lui Morphy.