Pe măsură ce explorarea sistemului solar devine o realitate, radiațiile cosmice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru astronauți.
În afara stratului protector de ozon și a scutului magnetic al Pământului, pericolul expunerii la radiațiile solare și cosmice devine o barieră majoră pentru misiuni de lungă durată, fie pe Lună, fie pe Marte.
Un studiu recent publicat în Journal of Medical Physics propune un cadru unificat pentru protecția radiologică, subliniind complexitatea acestui risc. Cercetătorii au identificat radiațiile din spațiu ca un „câmp mixt” ce include particule cu niveluri diferite de energie, cum ar fi radiațiile gamma, electronii și ionii grei.
Mediile radiaționale complexe și înțelegerea incompletă a efectelor lor biologice creează dificultăți în stabilirea unor standarde globale, a explicat Werner Rühm, autor principal al studiului.
În prezent, agențiile spațiale adoptă abordări diferite în evaluarea dozelor de radiații și a riscurilor pentru sănătate. Studiul pledează pentru armonizarea acestor metode și răspunde unor întrebări esențiale:
- Ce efecte asupra sănătății trebuie luate în considerare?
- Cum pot fi diferențiate riscurile pe baza genului și vârstei?
- Care sunt criteriile de tolerabilitate pentru expunerea la radiații?
NASA, de exemplu, utilizează standarde bazate pe riscul de deces indus de radiații (REID), luând în calcul vulnerabilitatea crescută a femeilor, în special a celor mai tinere. Cu toate acestea, este necesară o abordare mai amplă, care să includă diferențele dintre subpopulații și arhitecturile misiunilor.
Misiunea Artemis, ce va duce astronauți pe Lună și, ulterior, pe Marte, subliniază urgența unui cadru de protecție radiologică global.
Explorarea spațiului este una dintre cele mai ambițioase provocări umane. Trebuie să oferim astronauților cele mai bune condiții pentru a face față acestor riscuri, a concluzionat Rühm.
Lasa un comentariu!