DVD-RW-urile nu mai sunt demult in lumina reflectoarelor. Scena unitatilor optice este acum dominata de standardul Blu-Ray. Totusi se pare ca Asus vrea sa ne atraga atentia si spre trecut, si sa ne arate cum poate imbunatati un batran DVD-RW: la capitolul consum electric.
Astfel, modelul lor DRW-24B5ST, lansat in gama E-Green, se lauda cu un necesar de curent cu 50% mai mic. Dim pacate insa aici vorbim doar despre consumul in mod idle (atat cu cat si fara disc), si nu si de citire sau scriere. Deci mare performanta nu a fost realizata.
DRW-24B5ST este un drive standard de 5.25″, cu buffer de 1.5 MB, timpi de acces de 160 ms la DVD si 140 ms la CD, si viteze maxima de scriere de 24x la DVD si respectiv 48x la CD. Pretul unei astfel de unitati optice este usor peste medie, de aproximativ 30 $.
Cum adică „mare performanta nu a fost realizata”?! Tu cât foloseşti unitatea optică? Eu foarte rar, aşa că e mai mult decât binevenită reducerea consumului în idle, pentru că 99,9% din timp în stadiul ăsta se află.
Păcat că a venit atât de târziu E-Green, dar sper să se răspândească şi în alte modele de unităţi optice, pentru că e bine să avem opţiuni.
In idle comsumul este infim, sa zicem ca de la 1W l-au redus la 0.5W, deci mai mult marketing decat „green”.
@Marius Motea: Cam la asta ma gandeam si eu.
Eu nici nu mai am unitate optica, chiar nu imi foloseste … Si nici blu-ray nu a spart gura targului.
Asus a facut oricum DVD-RW-ere bune mereu, acum ar fi bine sa implementeze acest tip de E-green si la Laptopuri, unde i s-ar vedea intradevar o utilitate. Altfel, marketing purposes!
Per oră, per lună, per an, per unitate. La o medie zilnică de 4 ore de funcţionare la două PC-uri casnice cu o singură unitate optică fiecare, e o economie de 4W pe zi, sau 120W lunar.
Ştiu, tendinţa fiecăruia e să ignore 0,5W, poate 2-3W sau chiar 10W. Ziceţi că-i marketing. Dar dacă faceţi la fel cu toate electronicele din casă, mai ales la cele care chiar consumă mai mult, plătiţi aiurea la factura de energie. Una e să fi sărac în portofel şi alta e să fi sărac „la etaj”.
Interesant e că tehnologia E-Green are cel puţin 2 ani vechime, atât doar că n-a fost promovată de ASUS printr-un logo pe unităţile optice.
http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=465&Itemid=60&limit=1&limitstart=1
Sincer m-ar fi impresionat mai tare daca reuseau sa scada la jumate consumul electric la citire / scriere, nu in idle. Chiar daca o unitate optica sta dupa cum ati zis majoritatea timpului in idle. Dar consumul de idle era usor sa fie scazut (fata de DVD-RW-urile de la inceput) prin simpla folosire de chip-uri si controller-e realizate in proces tehnologic nou, mult mai mic.
Nu stiu daca e chiar asa cand vine vorba de Blu-ray. Eu ma feresc de aceasta tehnologie pentru ca e privata; la fel si multe alte persoane cu care am vorbit.
Principiul de a reduce consumul este in general bun. Desigur este foarte dificil sa reduci din consum atunci cand vine vorba de electronice care au parti mecanice (alimentate electric – ex. masina de spalat, motorul de scriere / citire de la unitati optice etc.) .