Continuam, cu putina intarziere, seria review-urilor de tablete inceputa acum ceva vreme. Urmatoarea jucarie care a trecut prin mainile mele, dupa GoClever-ul de 399 RON, a fost o tableta foarte performanta, un Motorola Xoom 2.
Cum am spus si la inceput, voi vorbi despre produsele testate in mod cat se poate de natural, cum oricare dintre voi ati vorbi. Nu facem review-uri cu teste de performanta si benchmark-uri, de asta se ocupa altii. Dar vom prezenta ce merge, cum merge si cum se simte produsul in mana unui utilizator obisnuit. Hai sa incepem cu specificatiile.
Specificatii
Procesor | Dual-core 1.2 GHz Cortex-A9 |
Memorie | 1 GB RAM |
Stocare | 16 GB / 32 GB flash |
Ecran | 10.1 inch – 800 x 1280 rezolutie – touch capacitiv |
Porturi | 1 x USB (prin microUSB), HDMI, MicroSD, jack 3.5 mm |
Conectivitate | Wi-Fi (802.11 b/g) si Hotspot, modem 3G+ |
Senzori si accesorii | G-Sensor, barometru, busola, camera de 5 MP pe spate, 1.3 MB pe fata, boxe stereo |
Baterie | 7000 mAh |
Sistem de operare | Android 3.2 upgradabil la 4.0 |
Ecran tactil
Ecranul tactil e pentru tableta ce e tastatura pentru PC. Nu-i bun nu-ti faci treaba. Ecranul de pe Motorola Xoom 2 e genial, e mare, foarte colorat si raspunde bine la comenzi. Calitatea imaginii e de invidiat. Are sticla Gorilla. Un singur lucru nu e asa bun, amprentele sunt foarte vizibile pe ea si e foarte lucioasa. Daca ar fi avut ecranul mat, anti-glare, era genial +1.
Performante, sistem de operare, navigare si jocuri
Iti iei o tableta, in primul rand, pentru mobilitate si internet. Zic eu. Atunci te intereseaza sa mearga totul repede. Cand vrei sa accesezi o pagina sa ti se deschida instant. Eh, Motorola Xoom 2 face asta. Avand in vedere ca ai 1 GB RAM si un procesor dual-core totul se misca foarte rapid. Modelul avut in teste avea si o cartela de date de la Orange asa ca am avut internet oriunde.
Internetul prin 3G de la Orange merge super. Am facut un SpeedTest in timpul zilei si mergea cu 2-3 Mbps, foarte bine. Problema e ca atunci cand stai pe 3G bateria se descarca mai repede si tableta se incalzeste mai tare. Pe Wi-Fi e ok.
La capitolul performante sunt cateva lucruri de zis. In primul rand, trebuie sa notam ca tableta n-are butoane fizice, decat cel de ON/OFF si de volum. Cu toate astea eu n-am fost nevoit sa folosesc fortat butonul de ON/OFF. Pur si simplu nu s-a blocat niciodata, cum am mai patit-o cu alte tablete. Chiar daca a stat cateva secunde fara sa raspunda a reusit sa o scoata la capat si sa-si revina. Problema era cu siguranta de la software si nu de la tableta sau sistemul de operare.
Tot la capitolul performante trebuie sa spun ca jocurile merg brici. Am jucat GTA 3, am jucat NFS si alte jocuri free 3D. Se misca grozav, nici nu ma asteptam altfel. Angry Birds sau alte jocuri comune sunt floare la ureche pentru Motorola Xoom 2.
Sistemul de operare, Android 3.2, vine ca o manusa pe configuratia dispozitivului. Se vede clar ca Android 3.2 este facut pentru tablete si Android 2.x nu. De aceea rog producatorii sa nu mai faca tablete cu Gingerbread, nu e destinat acestora.
Nu trebuie sa uitam ca poate sa redea full HD. Si o face foarte bine, ecranul are o calitate foarte buna iar daca o conectezi la un monitor sau un televizor full HD situatia se schimba, in si mai bine.
Video, foto, conectivitate si accesorii
Recunosc, n-am facut prea multe poze cu tableta si n-am reusit nici sa fac o conferinta in Skype, din pacate. Totusi, camerele se prezinta foarte bine. Cea de pe fata filmeaza chiar HD la 720p. Am gasit un filmulet pe YouTube cu o filmare dar nu mi s-a parut reprezentativa.
Oricum, sa vorbim despre conectivitate. Datorita faptului ca tableta are Wi-Fi N dar si modem 3G+ in ea am putut sa-mi dau net la calculator. E foarte tare sa-ti poti face hotspot din tableta dar si ca poti sa ai net oriunde, sa nu depinzi de Wi-Fi. Cumva mi se pare ciudat ca se vand atat de multe tablete fara 3G.
Baterie
Bateria este nu importanta, ci foarte importanta. Motorola promite vreo 10 ore de autonomie. Ghiciti cat tine? Exact, vreo 10 ore. Pe bune, am folosit-o moderat pe parcursul a unei zile si nu s-a descarcat. Am mai folosit-o si ziua urmatoare, abia seara am incarcat-o.
Greutate si manevrabilitate
Trebuie sa recunosc, Motorola Xoom 2 e putin cam grea, 600 grame. Nu foarte grea, dar putin cam grea. Poate mi se pare asa si pentru ca are spatele din metal dar si pentru ca e mai mare decat cele testate pana acum. Chiar si asa, e usor de tinut in mana si de manevrat.
Pret si concluzie
Un alt lucru care nu e greu de ascuns e ca Motorola Xoom 2 nu e o tableta ieftina. Nu, costa 2599 RON la eMAG. Totusi, face tot ce ai putea vrea de la o tableta. Nu cred ca ar dezamagi pe nimeni. Raman curios cum merge versiunea cu Android 4.
Motorola Xoom 2 ne-a fost oferita in teste de Orange Romania
MSS a zis
Un review foarte bun si complet. Bravo!
Speakers a zis
Pacat de pret,la 1600-1700 lei era best-buy.
Alexandru a zis
Si care-s diferentele intre Android 2 si 3?
Darius a zis
@Alexandru: Inca de pe vremea cand se lansa Android 3 se stia ca e destinat tabletelor.
Raspunde altfel la comenzi, are butoane touch direct pe ecran, se blocheaza mai rar sau chiar niciodata, are alt browser mult mai binevenit decat 2.3 pe tablete. Sunt multe multe diferente… eu cel putin am simtit ca 2.3 nu e pentru tablete si ca 3 este.
Acum cu Android 4 nu cred ca se mai simte diferenta, fiind gandit pentru ambele platforme.
laurentiu a zis
am si eu una,este intradevar execelnta ca hardware,dar androidul 3.2 nu este deloc potrivit pentru el. la mine se blocheaza si se restarteaza singur,chiar daca sint sau nu in aplicatii. motorola stie de problema,dar ink nu au miscat nimic. pe site lor oficial,cel care se ocupa de dezvoltare,sint o gramada de detinatori care se pling de problem. pacat,pentru ca scula este excelenta. mi-am luat si un galaxy tab2 10.1 p5100 si nu se compara. zboara fata de xoom2,e drept ca tab’u vine cu android 4.0