Un grup de cercetatori de la McGill University din Canada au realizat o serie de trei teste in care au vrut sa descopere efectele folosirii GPS-ului asupra creierului uman. Rezultatele au fost impresionante, folosirea in excess a GPS-ului poate da probleme de memorie sau orientare spatiala.
La realizarea testului a participat, pe langa echipa de cercetatori de la McGill, si Veronique Bohbot, asistent la Douglas Mental Health University Institute, tot din Canada. S-a aflat ca aceia care folosesc foarte des GPS-ul pentru a se orienta risca sa-si degradeze o zona a creierului ce se ocupa cu memorarea informatiilor.
Se cunoaste faptul ca oamenii folosesc, de obicei, una din doua metode pentru a ajunge intr-un anumit loc. Prima se bazeaza pe imaginatie si vedere de ansamblu. Omul isi construieste, in minte, in functie de punctele de reper intalnite, o harta a zonei in care se deplaseaza. Asa pot ajunge la destinatie. A doua metoda e un fel de pilot automat. Se bazeaza mai mult pe intuitie. Omul schimba directia, pe anumite strazi, doar pentru ca banuieste ca asa va ajunge la destinatie. Haotic, intr-un fel. Aceasta din urma se apropie destul de mult de metoda folosirii GPS-ului.
Folosind imaginile date de MRI (Magnetic Resonance Imaging) s-a descoperit ca persoanele care se orienteaza dupa puncte de reper, si nu folosesc GPS-ul, au activitate crescuta in zona care gestioneaza memoria, adica in hipocampus. Evident, cele ce foloseau GPS-ul aveau activitate redusa in acea zona. De aceea ei risca atrofierea creierului, la batranete, in acea zona. Mai mult, persoanele care nu foloseau GPS-ul aveau o masa mai mare de materie cenusie in zona hipocampusului.
Altfel, Alzheimer afecteaza, pentru inceput, chiar hipocampusul. Deci imbolnavirea de aceasta boala e mult mai probabila in cazul persoanelor care nu se orienteaza singure.
Se stie faptul ca tehnologia ne prosteste, nu? Acum aveti dovada. Hai sa mai facem cate un calcul si cu pixul si hartia.
Pai ar cam trebui sa ne mai punem la contributie mintea asta lenesa, care din cauza a prea multa ..tehnologie, duce o viata sedentara, saraca..:P
Hai ca asta-i o prostie. Omul nu poate gandii decat atunci cand conduce, pentru a se orienta in spatiu? Sunt atatea moduri de a gandii care nu implica condusul/orientarea in spatiu. De exemplu caseritele de la hipermarket-uri (sau orice magazin cu casa de marcat)nu au nevoie de cunostiinte matematice pentru ca se ocupa calculatorul de asta, pana si ce rest trebuie sa dea inapoi ii spune calculatorul/casa de marcat. Asta nu mai afecteaza in rau creierul? Sau alte zeci de exemple. Parerea mea este ca suntem mai putin afectati de tehnologia care gandeste pentru noi, decat de tonele de radiatii ärtificiale”care provin de le sateliti, antena parabalice, antene gps, aparate wi-fi/ wireless. Pentru ca acele radiatii, microwave sau cum se mai categoresc, patrund direct in corpul uman, inclusiov in creier si-ti influienteaza judecata si starea. Mai are rost sa aduc in vedere si tonele de chimicale pe care le mancam intr-o viata de om? Alea nu mai afecteaza creierul? S-au gasit sa se ia de GPS-uri.Sa fim seriosi.
TurocK, nu ai inteles. Creierul are si el modulele lui