La final de 2019, început de 2020, atât eu, cât și Darius, am încercat marea cu degetul și am aplicat la programul ”Casa Verde” pentru instalarea de panouri solare. Am avut același succes amandoi – și anume încă nu suntem prosumatori.
Programul a fost blocat oricum, după suspiciuni de fraudă la înscrierea unor dosare din zona de Sud. De atunci se tot aștepta un semn de la autorități pentru deblocarea sau reînceperea lui.
Într-un final,Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și Ministerul Mediului au anunțat ieri că vor lansa o nouă etapă de înscriere în programul ”Casa Verde Fotovoltaice”, prin care se acordă persoanelor fizice până la 20.000 lei pentru instalarea de fotovoltaice. Bugetul disponibil va fi de 280 de milioane de lei și înscrierile vor demara în decembrie. fSuma reprezintă fondurile rămase nedistribuite, după ce multe din dosarele depuse inițial au fost respinse în cadrul acțiunilor din 2019-2020.
În decembrie vor mai fi lansate 2 programe. Unul este programul de fotovoltaice pentru persoane fizice. Vom păstra același sistem de depuneri de proiecte prin instalatori, prin firme specializate care inițial se înregistrează în sistem și vor avea acest drept, a anunțat ministrul Mediului Barna Tanczos.
Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.
Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.
Mă gândesc dacă mai aplic și anul acesta, după ce am încercat în 2011 și anul trecut, fără succes. Dacă sunt cititori interesați de subiect, aș fi interesat să văd dacă mai sunt dispuși să aplice și ei.
PS: Toate articolele noastre pe acestă temă pot fi consultate aici.
Parca as aplica, dar de multe ori cand intri in hora cu statul mai mult pierzi.
Eu am aplicat și deja le am montate… într-adevăr după mult timp de la înscriere, dar în aceasta vară am reușit să le montez
Recomandati vreo firma ?
In Târgu Mureș le-am pus cu ajutorul celor de la Fomco….chiar îi recomand
Bună seara! Vreau si eu mai multe detalii. Cum se procedează? Ati platit dumneavoastra firmei si apoi statul v-a restituit banii? Cat costa un astfel de sistem. Unde te poti inscrie?
Înscrierea se face la una din firmele care au aplicat pentru acest program, lista fiind publicată înainte de începerea înscrierilor pe site-ul celor de la AFM in secțiunea de panouri fotovoltaice. Am luat legătura cu ei in vederea pregătirii dosarului, iar înainte cu câteva zile de înscrierea efectivă l-am dus la sediul firmei și de acolo ei s-au ocupat…Legat de plată nu am platit nimic până nu le-am avut montate pe casă și am platit doar diferența, cei 20000 de lei au fost recuperați de către firmă, eu neavând nicio treabă cu acei bani…și către electrica am platit anumite taxe (undeva la 500 lei aproximativ)
Înscrierea am făcut-o la una din firmele care s-au înrolat în acest program, lista fiind publicată pe site-ul celor de la AFM in secțiunea de panouri fotovoltaice. Eu am pregătit dosarul, in ceea ce privește actele care țineau de mine și apoi l-am dus la sediul firmei cu câteva zile înainte de înscrierea efectivă în program, iar cei de acolo s-au ocupat de tot…Legat de plată, aceasta am făcut-o după ce am avut panourile montate și am platit doar diferența, cei 20000 lei au fost recuperați de către firmă, eu neavând niciun amestec.
Eu personal am și depus la firma specializata pentru montarea panourilor Tehnomir 400 Ron aștept răspunsul lor.
400 RON pentru înscriere sau avans? Ce reprezinta?
s-ar putea sa pierdeți cei 400 ron. Firma respectivă ,a încasat avans de la multe persoane și nu prea și-a onorat angajamentele. Asta din ce am citit pe grupurile de fotovoltaice de pe FB
Am un sistem montat prin AFM de 5kw din februarie 2021. Foarte mulțumit de el, din aprilie si pana in octombrie nu am mai plătit nimic la CEZ , recomand să aplicați dar să vă înarmați cu răbdare și perseverență…Pe viitor vreau să mai montez câțiva kw
chestiile de genul asta fac pretul panourilor prohibitive si multe firme se bazeaza doar pe finantare pentru profit maxim cu munca minima.. 10 proiecte pe an si dupa aia de craciun in las vegas…
O firma serioasă pentru regiunea Arad?
Am depus dosarul in septembrie 2019, după care programul s-a blocat 2 luni. S-a reluat în noiembrie 2019. Când a venit rezultatul era – respins pe motiv acte expirate.
Același răspuns l-au primit și 2 vecini.
Dacă poate cineva sa ne raspunda ,ce se întâmplă cu dosarele depuse în termen și respinse de afm, pe motiv că documentele sunt expirate,se vor lua în considerare cu ocazia următoarei sesiuni ,sau unică șansa ar fi să dăm în judecată afm-ul,să câștigăm,la fel cum au procedat și ceilalți care s-au aflat în aceiași situație.
A-si fi interesata sa particip, nu stiu ce trebuie sa contina dosarul. Cu ce se incepe? Caut o firma care monteaza ? Tot ei intocmesc si dosarul? De unde pot afla detalii? Noi stam in Timisoara
Multumesc