Serviciile de cloud gaming ne-au surprins placut. Ne-au dat sperante cand au aparut si am crezut ca imediat o sa vedem o revolutie. Nu a fost sa fie asa. Inca nu se vorbeste mult despre ele si deja avem doi jucatori importanti pe piata: Google si Nvidia. Astazi o sa vreau sa fac o comparatie intre serviciile lor, Stadia si GeForce Now.
Daca despre GFN tot aud si vad stiri, despre Stadia nimic. Din contra…Recent am aflat ca Google si-a inchis propriul studio pentru Stadia, deci ei nu mai produc nimic intern. Vedeti stirea AICI.
Mai mult, Stadia a intrat in Romania de cateva luni, deci pana acum doar Nvidia avea ceva de oferit. In acelasi timp, Nvidia a pompat puternic in GFN, lista de jocuri este actualizata saptamanal si tot timpul citesc noutati despre acest serviciu.
Haideti sa o luam pe capitole si sa vedem cine are cel mai mult de oferit si care este serviciul de cloud gaming cel mai bun pe care il poti alege acum in Romania.
Unde ne jucam?
M-am pus in locul unui gamer cu posibi litati limitate. Daca vrei sa rulezi cele mai noi titluri clar ai nevoie de un PC puternic si nu toti isi permit acest lux, iar daca persoana in cauza este un pustan de 12-14 ani sigur nu are un PC puternic. Asadar, cum accesam cele doua servicii?
Atat Google Stadia cat si GeForce Now sunt compatibile cu orice platforma. Fie ca ai un laptop cu Windows sau Mac, Chromebook, Linux, telefon sau tableta cu Android/iOS sau chiar un TV Smart, ambele servicii sunt perfect compatibile.
Pana aici egalitate, ne putem juca de oriunde, asta-i ideea.
Ce ne putem juca?
Aici se schimba lucrurile. Ambele servicii sunt complet diferite la acest capitol si din punctul meu de vedere GeForce Now este invingator. De ce?
Pentru ca GFN nu te obliga sa cumperi jocuri. Atunci cand alegi sa te joci folosind acest serviciu iti detecteaza automat jocurile din toate platformele. Fie ca ai Steam sau Epic, GFN stie ce jocuri ai si le poti rula.
Nu la fel se intampla pe Stadia. Google te obliga sa cumperi jocul pe platforma Stadia chiar daca tu il ai deja cumparat pe Steam. De asta spun ca aici castiga clar Nvidia.
Totusi, o problema comuna exista. Daca alegi sa te joci un joc competitiv tu sigur o sa ai delay sau lag, fie el mic. Acest lucru reprezinta un dezavantaj urias fata de ceilalti jucatori. Nu recomand nici Stadia si nici GFN pentru jocurile online.
Totusi, atat Google cat si Nvidia au incercat sa adauge cat mai multe jocuri. Google sa le adauge in platforma lor iar Nvidia sa oferte suport pentru cat mai multe jocuri.
Aici are clar de castigat Nvidia pentru ca nu mai trebuie sa cumperi jocul a doua oara si saptamanal apar jocuri noi ce pot fi jucate prin aceasta platforma. Deci Nvidia din nou castigatoare.
Calitate
Cred ca putem sa cadem de acord ca toti ne dorim calitate. Stadia promite ca ofera rezolutie 4K la 60FPS pe cand Nvidia are doar Full HD la 60FPS. Evident ca si consumul de resurse este mai ridicat cand ai rezolutie 4K. Dar!
Desi pe hartie Stadia oferta 4K, calitatea nu este tocmai 4K. Daca ati incercat serviciul o sa vedeti ca nu arata a 4K. Este un upscaling de la Full HD si nu toate jocurile stiu sa ruleze in 4K. Daca Stadia ofera in timp 4K la calitate maxima clar va fi un avantaj. Deci este 4K dar nu este 4K.
In schimb, Nvidia cu Full HD la 60FPS mi se pare ca se vede o idee mai bine. Aici este valabila vorba aia cu practica bate teoria.
Un alt aspect de luat in calcul este viteza la internet. Nu cred ca in Romania sunt probleme, toti avem net stabil. Insa altceva vreau sa spun. Daca in timpul unui meci sunt probleme cu conexiunea fiecare platforma reactioneaza diferit. La Google incepi sa pierzi frame-uri si se blocheaza, iar GFN iti scade calitatea audio si video, dar jocul merge mai departe.
Un alt aspect important legat de calitate sunt tehnologiile jocurilor. Pe Stadia nu te poti juca jocuri cu Ray Tracing sau DLSS asa cum o poti face pe GFN.
Totusi, Nvidia profita de aceasta oportunitate si ofera acces la aceste tehnologii doar pentru cei care aleg un abonament premium.
Cat costa?
Ambele servicii ofera posibilitatea de a folosi platforma gratuit. In cazul GFN primesti pentru abonamentul gratuit doar o ora de gaming, rezolutie Full HD la 60FPS si acces pe server cand este loc. Stadia ofera aceeasi rezolutie, timp nelimitat dar doar 2 jocuri gratuite.
Abonamentele cu plata sunt diferite si preturile sunt clar mult mai prietenoase la Nvidia. Daca pentru Stadia platesti 45 lei, Nvidia iti cere doar 5 euro pe luna daca ai avut cont Founders Editions, in rest este tot 10 euro si se numeste Priority Membership.
Limitarea la o ora de gaming in cazul abonamentului gratuit pune iar o problema jucatorilor competitivi. Ce te faci daca jocul de LoL dureaza mai mult de o ora?
Concluzie
Intr-un final pretul conteaza. Pentru 5 euro pe luna primesti o experienta completa: tehnologii Ray Tracing si DLSS, calitate video si audio buna, nu platesti jocurile si ai prioritate pe server.
Din pacate Google trebuie sa mai lucreze la Stadia pentru a tine pasul cu Nvidia. Doar o rezolutie 4K aruncata pe hartie nu inseamna neaparat ca lucrurile sunt roz. Nu totul se rezuma la asta.
Din punctul meu de vedere merita sa le incarcati pe amandoua, insa Nvidia s-ar putea sa va placa mai mult si am enumerat motivele mai sus.
E la distanță destul de mare Nvidia față de Stadia. Mi-ar plăcea să ajungă și Stadia mai competitiv… Deocamdată e prea scump și nici nu oferă calitatea Nvidia…
Ayo, n-ai făcut tu un articol acum vreo două săptămâni în care ai zis că prețul pentru GFN crește la 10€? Doar cei care au avut abonament Founders continuă cu 5€.
Am uitat, am corectat.
Nvidia ofera mai mult ,dar limitat , doar 6 ore de sesiune de gaming .
O comparație praf. Asta se întâmplă când vă grăbiți să vorbiți.
După ce am testat 2 săptămâni intens, ambele platforme, pot spune că învingătorul este Stadia. De ce? Păi este foarte simplu.
1. Calitatea vizuală in 4K a jocurilor este net superioară pe stadia / GFN oferă doar 1080P
2. Pe stadia ai certitudinea că jocurile pe care le deții pe stadia rămân veșnic acolo / Pe GFN te poți trezi că jocul pe care abia ai dat 20 de euro să-l joci pe gfn, a dispărut din catalogul lor, la cererea publisher-ului.
3. Pe stadia toate aparițiile noi vor fi disponibile la dayone/ Pe GFN poate dura ani până când vor obține cei de la Nvidia accesului la joc.
4. Pe stadia accesul la jocuri este aproape instant / Pe gfn poate dura până la 5 minute până ajungi efectiv în joc.
5. Stadia îți permite să-ți transformi TV-ul într-o consolă de jocuri cu doar 100 euro prin achiziționarea diapozitivului chromecast ultra și gamepad il stadia / Pentru același lucru pe GFN, ai nevoie de Nvidia shield, care costa 250 euro.
6. Pe stadia ai 100% stabilitate în gameplay / Pe GFN te poți trezi oricând cu scăderi de fps masive. Indiferent de joc. Nu durează mult, dar și câteva secunde sunt deranjante.
Acum o listă cu probleme critice pe care GFN le are și Stadia nu.
1. Datele de logare pe Steam, epic sau orice altă platformă nu rămân salvate întotdeauna. De multe ori am pățit să trebuiască să scriu iar mailul și parola plus codul de confirmare. Este extrem de obositor să faci asta dacă te joci de pe telefon.
2. Setările jocului nu rămân salvate. De fiecare dată trebuie să setezi jocul când intri într-o sesiune de gaming.
3. Nu poți schimba limba jocurilor care nu au această opțiune în meniul propriu.
4. Jocurile care necesită restart la schimbarea setărilor grafice nu salvează schimbările pe care le faci. Degeaba ai 12 TFLOPS, dacă nvidia te obligă să joci pe medium.
Cam așa stă treaba cu GFN și Stadia
Esti sigur?
La felul cum se prezentate lucrurile în acest articol, se dă de înțeles că pentru GeForce NOW nu trebuie cumpărate jocurile, ceea ce este fals.
Să luam exemplu Cyberpunk 2077 – indiferent că alegem Stadia sau că alegem GeForce NOW, jocul trebuie cumpărat, dar aici intervine diferența. Avem de ales să cumpărăm jocul pe Steam / EPIC Games și să-l jucăm pe GeForce NOW sau să cumpărăm jocul pe Stadia și să-l jucam doar pe Stadia. Țin să subliniez faptul că dacă a fost cumpărat pe Stadia, poate fi jucat numai pe Stadia, în schimb, daca se achiziționează pe Steam sau EPIC, jocul poate fi jucat și „local”, nu neapărat prin serviciul de streaming.
Există avantaje și dezvantaje, anume:
Avantaje GeForce NOW:
– jocul disponibil atât pe cloud, cât și local;
– cei care dețin PC-uri puternice pot testa prima dată jocul pe GFN, ulterior instalându-l pe local;
– Ray-Tracing la jocurile care suportă acest aspect;
– posibilitatea de a juca jocuri deja achiziționate pe Steam/EPIC/UPlay pe GFN dacă există în librăria acestuia.
Dezavantaje GeForce NOW:
– imposibilitatea de a juca la rezoluții 4K la jocurile care permit acest lucru;
– posibilitatea ca jocurile care astăzi se regăsesc în librăria GFN să dispară mâine;
– obligarea, oarecum, „pasivă” a unui abonament pentru a depăși limita de o oră (foarte mică);
– există queue chiar și pentru Priority atunci când servele sunt full, iar accesul este limitat la 6 ore.
Avantaje Stadia:
– jocul în librărie va rămâne pe veci în librărie;
– suport 4K, audio 7.1;
– compatiblitate pentru TV foarte ieftină;
– nu necesită abonament și nu există queue;
– jocuri one-day;
– jocuri gratuite lunar pentru varianta PRO.
Dezavantaje Stadia:
– librărie separată, fără posibilitatea de instalare locală:
– accesul la 4K este limitat doar pentru varianta PRO care necesită abonament;
– lipsă Ray-Tracing la jocurile care suportă acest aspect.
Concluzie:
Dacă vrei să achiziționezi un joc pe care nu îl deții, Stadia pare alegerea mai ieftină și mai accesibilă (trebuia cumpărat doar jocul, fără abonament) deoarece pentru GFN este necesar și un abonament pentru a depăși limita de o oră per sesiune.
Dacă ții la librăria personală Steam/EPIC/Uplay și nu dorești alta, GFN este alegerea potrivită deoarece are acces la contul acelor aplicații.
Dacă vrei 4K și jocul are suport, Stadia este câștigător.
Daca vrei Ray-Tracing și jocul are suport, GFN este câștigător.
Daca vrei 4K și Ray-Tracing, îți trebuie un calculator performant, momentan!