Google a avut parte de destul de multa atentie in ultimele zile, datorita lansarilor numeroase si a prezentarilor de noi tehnologii. Acum vom vorbi despre Google TV, serviciu prin care se spera ca televizorul sa paseasca in familia Google, alaturi de PC si smartphone. Cu ajutorul lui se doreste oferirea Internetului tuturor telespectatorilor.
Si asta intr-un mod cat mai neinvaziv si bine imbinat cu functiile de baza ale TV-ului. Si, pentru ca vorbim despre o implementare Google, cautarea va fi elementul de baza. Fie ca va fi facuta prin interfata dedicata sau printr-un browser web, aceasta cautare va facilita gasirea filmelor dorite, pentru a folosi cat mai bine timpul liber din ce in ce mai scurt.
Sigur, asta putem oricum face pe orice PC. Insa de ce sa nu profitam de dimensiunile crescute ale ecranului televizorului? Google TV are totusi nevoie si de hardware care sa-l suporte. Acesta fie va fi integrat direct in televizoarele viitorului, fie va fi disponibil ca set-top box, pentru a putea fi folosit pe orice TV.
In centrul sau se va gasi un procesor Intel Atom CE4100 (Sodaville), cu o frecventa de 1.2 GHz, si 4 GB de memorie RAM. Set-top box-ul va fi realizat de Logitech, pentru a se intelege perfect cu toate perifericele destinate: telecomanda Harmony, tastaturi reale sau virtuale, si webcam pentru interactiuni video.
Dar Google TV va putea fi controlat si prin intermediul smartphone-ului, prin comenzi directe sau gesturi. Gratie sistemului de operare Android 2.1 special modificat, pe langa care se regaseste si browser-ul Chrome. Deci compatibilitatea Flash este asigurata. Dar si datorita conectivitatii: Wi-Fi, LAN, USB, HDMI si IrDA.
Sony va avea primele televizoare cu Google TV integrat, din aceasta toamna. Si nu ne asteptam sa fie prea ieftine. La final avem conceptul Google TV explicat prin ochii lor: