Western Digital, prin intermediul subsidiarei HGST (divizia de HDD-uri achizitionata de la Hitachi), a reusit sa atinga noi performante in materie de densitate a datelor. Combinand doua tehnologii de nanolitografie, ei au realizat un bit magnetic de numai zece nanometri (nm) in diametru.
Adica de aproximativ doua ori mai mic decat avem acum in cele mai incapatoare HDD-uri. Cele doua tehnologii la care ne refeream mai sus sunt moleculele autoasamblante (de polimeri hibrizi cu proprietati magnetice) si nanoimprimarea. Ele ajuta atat la cresterea densitatii si a capacitatii, cat si a performantei.
Momentan inca la stadiul de testare interna, aceasta noua tehnica de realizare a platanelor de HDD se comporta bine, si va sta la baza viitoarelor produse de la Western Digital. Cat timp insa va trece pana la implementarea sa la scara larga ramane de vazut.
Ghz a zis
Pana le implementeaza ei,SSD-uriile incep sa se mai ieftineasca….unul de 60GB ~400MB cu 450MB ar trebui sa fie normal pentru sistemele middle-end,incepand din E2.
xtz a zis
Tradu’…
Ghz a zis
@xtz:
Gandeste-te putin cum s-a facut ‘trecerea’ de la 7200rpm la 10000rpm,daca o pot numi asa,ca a fost doar o alternativa de moment pentru 2008-2009….
La fel si cu noua tehnologie,as zice ca pe HDD-uriile portabile ar ajuta cu ceva,dar nu pot nega ca nu ar fi binevenit un HDD mai economic de spatiu,energie electrica,mai putin zgomotos daca se poate realiza etc.
Pana atunci[as estima undeva intre octombrie si decembrie,dar s-ar putea sa le vedem in magazine cu 2-3 luni mai devreme],SSD-ul devine ceva tot mau cunoscut si mai ‘normal’ pentru un sistem,chiar daca multi dintre noi,printre care si eu nu considera ca este o investitie cu adevarata folositoare in majoritate cazuriilor [Silver,sa nu sari ca in cazul ‘only water cooled’,poate am omis un context mai prielnic si am zis atunci ce tendinta este,de a evolua,dl Silver….la fel si cu HDD-ul,nu ramanem pe loc,dar SSD-ul este din ce in ce mai accesibil,in special cele cu raport foarte bun $-performance].
E2 poate insemna o schimbare in lumea monotona a HDD-uriilor,ele se pot schimba cumva,dar la gradul de 10 nm,as zice ca este un maxim pentru acest an,mai mult in 2014.
Silver a zis
@ xtz
Vezi ce ai facut, te-a mancat undeva sa il faci sa scrie (mai mult).
Ghz a zis
@Silver
Daca in cache-ul acestei pagini contine inca un comentariu,in caz ca doresti sa economisesti spatiul pe HDD,stergi din temporare….CCleaner,nu?
Imi cer scuze ca te-am ‘incurcat’ cu doar cativa KB…
Silver a zis
@ Ghz
Uh… okay.
Cum zici tu.
Alex a zis
Sunt 2 greseli in articol . „ainga” si modelulele
Alexandru a zis
Multumim, s-a corectat!
Empire a zis
Pe ce tehnologie se merge acum, la hdd-urile de 500GB, 1TB de 2.5?
Vreau sa-mi fac idee cam la ce capacitate vor putea ajunge.
black_atus a zis
„Adica de aproximativ doua ori mai mic decat avem acum in cele mai incapatoare HDD-uri.” – banuiesc ca in jur de 20 nm 🙂
jazz a zis
ce are saitu?
http://imageshack.us/scaled/landing/96/hdduricubitde10nmarenai.png
Cidutzu a zis
„saitu” n-are nik, la tine-i buba. „Cata, ca daca cati, gasesti”