Pentru cei care sunt cunoscatori in lumea IT-ului, se stie foarte bine faptul ca orice sistem este vulnerabil. In cazul in care inca mai crezi ca o parola la logarea pe sistemul de operare este suficienta pentru securitatea datelor tale, te inseli amarnic.
Din totdeauna am pus semnul intrebarii asupra sigurantei pe care o prezinta Windows-ul atunci cand se inregistreaza o sesiune de lucru. De la scandalul cu keyloggerul de pe Windows10, increderea mi-a fost pusa atat de mult la incercare, incat am inceput sa folosesc tot mai mult o distributie de Linux (Xubuntu mai exact).
Cei de la Lifehacker au publicat doua filmulete, pentru doua OS-uri diferite (Windows si MAC), care iti demonstreaza cat de usoara este logarea in sistemul de operare. Ei iti recomanda sa incerci o data metoda, pentru a o folosi in cazul in care ti-ai uitat parola.
Iar daca folosesti un PC/laptop produs de americanii de la Apple
Voi ce alte metode de protectie impotriva acestor metode folositi?
Sunt o multime de solutii!
Pe scurt ideea este că…. alte persoane să nu aibe acces la calculatorul personal.Aprioric pot spune că nu-i văd rostul la acea parolă mai ales la calculatorul de acasă,iar cea din linux este extrem de supărătoare.Metoda supremă de protecție este parola pe bios.Când dai drumul la utilaj primul lucru..PAROLA.Nu pornesc alte instrumente precum cele prezentate în clipurile de mai sus,decât dacă introduci PAROLA.Metoda este folosită la firme care au date sensibile.
Nu se foloseste ce zici tu, vai de mine si de mine;
Nu se foloseste NICAIERI in lume o parola de BIOS ca protectie, si mai ales la firme mari din domeniu;
De ce ?
Iti dau eu 3 exemple:
1. Se poate reseta FOARTE USOR BIOS-ul via clearCMOS jumper de pe placa de baza.
2. Daca nu ai access la jumper/baterie;
Se face un forceupdate la BIOS via USB/CD/FLOPPY etc prin care se da iara clearCMOS la BIOS.
SAU CHIAR DIN OS!
3. Daca placa nu permite flash-uri sub nicio forma;
Via USB/CD/FLOPPY etc din nou, se face un DMI loader care este injectat in BIOS inainte de POST cu informati despre valori ale BIOS-lui intentionat incorecte;
Drept-urmare placa isi da reset la BIOS to default cu mesajul (POST FAILED/OC FAIL etc)
Si altele spre exemplu coruperea DMI-ului via shadowed bios sau a ROM-ului, of cate sunt, si poti sa le faci si tu acasa DYI 🙂
Mai mult noroc ai cu parola de la Windows sincer, si asta trebuie sa iti spuna ceva 🙂
Pun pariu ca cei care lucreaza la codurile sensibile din windows nu au nici usb, nici floppy sau CD, nici o iesire in afara si nici nu pot umbla la hardware. Unele din acestea pot fi implementate pe orice placa de baza.
Hirens Boot CD pentru Windows iar pentru Bios merge resetat(scurt pe baterie)..
Sa resetezi parola de BIOS cu un simplu scurt nu mai functioneaza de ceva timp :)) Iar programul descris in video de cele mai multe ori nu gaseste parola.
@ MSS
Citeste ce am scris eu mai sus.
parola la HDD (mult mai greu de scos, bypass, etc …) stocata in platanul hdd-ului.
si daca bagi hdd-ul in alt pc tot iti cere parola.
pina la urma daca exista acces fizic nimic nu-i infailibil
parca si truecrypt avea ceva probleme …
criptarea intregului hdd cu OS cu tot e cea mai sigura.
(daca nu o fi vreun backdoor prin AES … NIST …)
ce-i aia parola la HDD?!
adica HDD-ul poate avea parola.
unele pc-uri (Fujitsu, Dell, etc.) au aceasta optiune in bios.
foarte multe laptopuri din gama de business au aceasta optiune.
daca nu, se poate seta cu utilitare gen hddscan.
Dragă ”Argint” îți vorbește GOLD.Dacă eu am pomenit mai sus de ceva oare îți lasă impresia că am visat noaptea?Am avut temă de rezolvat un astfel de caz la un angajat al unei firme multinaționale de distribuție instrumentar medical și medicamente.Treaba cu scosul baterii din păcate nu a funcționat așa cum bine spune cineva aici.Problema mă repet…nu se pune că îți fură cineva obiectul muncii ci să nu aibe acces o perioadă scurtă la calculator cât lipsești.Treaba cu parola la bios este cea mai bună și nu poate fi scoasă decât dacă schimbi biosul și nici atunci nu e sigur.Oare câți sunt în stare să facă ce ai enumerat tu mai sus?Rămân la ideea că a fost ”un moment ”în care ai vrut să ne dai pe spate cu ce crăkăneli ști tu.Bănuiesc că te ocupi cu decodat telefoane.
Inca odata;
BIOS-ul se reseteaza foarte usor via clearCMOS jumper de pe placa de baza, da se poate.
Dai pe google „How to reset bios password”
Si o sa devii mai inteligent.
Nu stiu ce „crakaneaza” Silver dar are dreptate ..BIOS-ul se reseteaza destul de simplu..Chiar si daca ai carcasa cu cheie cum am la munca si nu o poti deschide si tot mai sunt metode pentru a’l reseta..
sint pc-uri desktop de busines si laptopuri la care parola de bios NU se pierde la resetarea biosului! (laptopurile si pc-urile IBM erau celebre pentru chestia asta)
am dat chair in primavara asta de un laptop Asus la care posesorul nu isi mai stia parola de bios si la acest model nu mergea cu scos bateria si /sau rset de bios.