IBM a abandonat de mult timp arhitectura x86, concentrandu-si eforturile asupra pietei workstation high-end. Din aceasta gama face parte si noua familie de procesoare Power 6. Acestea sunt dual core-uri pe 64 bits, realizate in procesul tehnologic de 65 nm SSOI (Strained Silicon On Insulator), care la lansare ating o frecventa maxima de 4.7 GHz si au 8 MB cache.
Power 6 inlocuiesc vechile Power 5, aducand in scena o arhitectura complet noua, rodul a 5 ani de cercetare. Un astfel de procesor integreaza 790 milioane tranzistori, si foloseste o serie de artificii tehnice pentru a avea performante peste concurenta. Printre acestea se numara si o latime de banda impresionanta, de pana la 300 GB/sec.
Power 6 dispune si de toate facilitatile de scadere a consumului si a energiei termice degajate ca si restul procesoarelor din ziua de azi: isi poate reduce frecventa si voltajul in functie de necesitati, poate opri unul din core-uri (sau chiar ambele, in caz ca nu este nimic de calculat); pana si magistrala responsabila de latimea de banda isi poate diminua activitatea.
Procesoarele din familia Power 6 exceleaza la calcule matematice, mai ales cele cu virgula mobila, si vor concura direct Itanium-urile de la Intel si UltraSparc-urile de la Sun. Pana la 8 procesoare Power 6 pot fi folosite in mod normal intr-un server.