Vreau sa lamuresc cateva aspecte despre ceea ce inseamna „fabricat in China”. Pentru ca zilele trecute am avut cateva discutii cu diversi oameni pe aceasta tema, am decis sa fac un articol in care sa va spun si voua ce inseamna dezvoltat in China, fabricat in China s.a.m.d.
Da, foarte multe produse sunt fabricate in China. O vorba spune ca Dumnezeu a facut Pamantul, iar restul au fost produse de chinezi. Totusi, este o mare diferenta intre produsele care sunt dezvoltate de chinezi si asamblate tot de ei si produsele dezvoltate in alta tara dar produse in China.
Sa luam de exemplu iPhone-ul, ca toata lumea a auzit de el. Probabil ati vazut ca pe cutie scrie „Design in California” si „Made in China”. Asta inseamna ca respectivul telefon a fost gandit de americani. Americanii au decis cum sa arate, ce piese sa contina, cat de bine sa fie fabricat, etc. Insa neavand o fabrica proprie si mana de lucru fiind foarte ieftina in China, componentele ajung la linia de asamblare, iar chinezul executa ordinele americanilor. Trebuie sa fie respectate niste standarde impuse de Apple. Deci telefonul este gandit, dezvoltat, proiectat in California, dar asamblat in China.
La fel se intampla cu foarte multe produse. Samsung este o companie sud coreeana, dar are fabrica si in China, Coreea de Sud si inca alte cateva tari. Renault, companie franceza de automobile fabrica in China. Asta nu inseamna ca produsele sunt chinezesti. Deloc! Ele sunt proiectate si gandite de alti oameni, in alta tara, insa productia se realizeaza in China datorita preturilor foarte mici.
Insa sunt si companii originare din China ce isi dezvolta produsele la ei acasa. Sa luam exemplu Huawei. Da, o companie chineza care a evoluat foarte mult, iar astazi este peste Apple la numarul de vanzari (telefoane). Ei isi dezvolta telefoanele, procesoarele, ei aleg cum vor sa arate, totul este chinezesc.
Acelasi lucru se intampla si cu telefoanele de la Xiaomi, Oppo, OnePlus sau cele pe care le prezentam la oferta de la TomTop. Sunt produse chinezesti 100%.
Dezvoltat in Romania si fabricat in China nu inseamna ca produsul este chinezesc. Inseamna ca romanii au dezvoltat un produs, au realizat un design, insa l-au fabricat in China. Produsul este romanesc!
Un produs dezvoltat in China si fabricat tot in China este clar ca nu poate fi altfel decat chinezesc.
Sper ca a inteles toata lumea si nu se mai produce confuzia ca „iPhone-ul este chinezesc” sau ca „Dacia nu mai este a noastra pentru ca se produce la Maroc”. Nu conteaza tara in care se fabrica ci tara in care se dezvolta acel produs.
DeMons a zis
Dacia nu mai este a noastră, pentru ca Renault, Francezi.. Duh.
ANV a zis
Exact.
NBA a zis
+500 puncte respect.
Asta voiam să zic și eu.
varucu a zis
Chiar a trebuit sa explici asta? Grav!
Gabriel a zis
N-ai tu idee….
Gabi a zis
Ce spui tu , pentru cine nu cunoaste, ai dreptate, dar sa nu uitam ca odata cu migrarea catre China, au scazut vizibil calitatea componentelor. Vorba aceea : „cat dai, atat primesti” Ex: Eu sunt fan Sony.Am produse Sony design si asamblare Japonia si produse Sony design Japonia ansamblare China. Diferenta este vizibila ca in cazul produselor pentru UE(calitate slaba) si celor pentru USA si Canada(calitate premium).
Care mai tineti minte, cu ani in urma, Sony a avut de tras multa vreme sa-si spele rusinea, din cauza unui CD-rom cu probleme. De ce? au plecat in China si liniile nu erau performante.Componente de calitate(Japan) si componente superficiale(China). Si-au dat seama prea tarziu ce le facea probleme, particule de praf in structura chipsetului, prea tarziu, raul era facut…
De evoluat, evolueaza toti, dar daca tu spui ca chinezii scot si marfa buna, cum ar fi daca ar fi ansambat produsul acolo unde este conceput ?
Hai sa fim seriosi: si Samsung si iPhone au preturi destul de mari , incat ar putea fi ansamblate la origine, dar aici intervine lacomia si nesimtirea.Sa nu mai spunem ca pe langa componentele de baza, mai cumpara si de la chinezi restul, caci nimeni nu produce toate componentele pentru un dispozitiv. Una e produs Japan, componente Japan, alta e produs Japan, componente partial Japan restul chinezarii.
mNiosu a zis
+1
Exactly my thoughts.
anonim a zis
iete ia ,da .
Raoul Centea a zis
Sincer sa fiu cind cumparai pe vremuri un video si era Sony scria pe el Made in Japan dar lumea sa schimbat , mina de lucru ieftina din China este foarte eficienta . Sint produse bune si cele asamblate in China cu conditia sa respecti cerintele producatorului . Made In China . E ok .
ovi a zis
„Dezvoltat in Romania si fabricat in China nu inseamna ca produsul este chinezesc. Inseamna ca romanii au dezvoltat un produs, au realizat un design, insa l-au fabricat in China. Produsul este romanesc!”
Romanii pun doar sigla si eventual customizeaza un pic softu si straduc manualu. Cam atat. Si nu doar romanii. Branduri care vand telefoane sunt cu miile dar efectiv producori sunt probabil pina in 100.
Gabriel a zis
Cine a zis ceva de telefoane?
ovi a zis
tellefoane, tv etc – electronice same same shit. Si daca sti altceva, da un ex de firma romaneasca care concepe macar 75% un produs sau ceva aici si fabrica in china iar apoi vinde la noi sau in lume acel produs.
NBA a zis
Îți dau exemplu de companie care are R&D în România: Bitdefender. Deci nici măcar nu e fabricat în China sau în altă țară. Probabil cea mai de succes companie românească și nu doar în IT.