Inteligența artificială (AI) devine tot mai mult parte din viața noastră cotidiană: fie că vorbim de camere foto la smartphone-uri sau de boți care comentează pe rețelele sociale (apropo, vă recomand să citiți câte ceva despre Fedor).
Mai nou, companiile de retail – momentan doar Amazon și Wallmart – folosesc AI pentru a determina dacă este rentabil pentru companie să facă retur la produsele comandate și refuzate de clienți. Pentru că, au descoperit ele, câteodată costă mai puțin să returnezi banii clientului fără a-i mai cere produsul înapoi.
Bănuiesc că situația se aplică în cazul produselor ieftine sau pentru care costul transportului înapoi și al repunerii în comerț este mai mare decât costul în sine al acestuia. De asemenea, dacă sunt produse pe care compania nu mai plănuiește să le pună în vânzare, ei le sugerează clienților să le doneze altora care au nevoie de ele.
Măsura este corelată în SUA și cu o creștere cu 70% a produselor returnate, pe perioada pandemiei. În plus, mare parte dintre ei au refuzat – din motive medicale – să facă un drum până la magazinul fizic, iar costurile de curierat au crescut exponențial.
Bineînțeles că măsura este controversată – pentru că se așteaptă ca o parte din produse să fie revândute de clienții nemulțumiți, care vor face profit dublu, dar pentru companiile din domeniu este mai rentabil așa, în unele cazuri.