Mi-a ajuns în inbox un comunicat de presă despre Lemon.io, un start-up ucrainean care caută să recruteze mai mult de 100 de specialiști IT din România ca să lucreze 100% remote în regim de freelancing pentru start-up-uri din Silicon Valley.
Lemon.io funcționează ca un marketplace de joburi pentru programatorii independenți. Iar plata este foarte avantajoasă: între 25 și 65, chiar 85 de dolari pe oră, în funcție de experiență și limbajul de programare cunoscut.
L-am întrebat chiar pe Aleksandr Volodarsky, CEO-ul Lemon.io, tot ce ai nevoie să știi dacă iei în calcul să lucrezi pe cont propriu ca freelancer pe proiecte oferite de platforma Lemon.io, de oriunde și oricând vrei tu.
Î: Cine sunt clienții Lemon.io? Cu cine lucrează freelancerii în definitiv?
R: În principal, start-up-uri din Statele Unite și Europa de Vest cu care avem colaborări pe termen scurt, mediu și lung, în funcție de necesitățile fiecărei companii. Proiectele de aplicații mobile durează aproximativ 2-3 luni. Proiectele web pot dura 3-6 luni sau chiar mai mult; unele proiecte sunt complexe și pot depăși un an.
Avem un proces de verificare și pentru clienți, pentru a ne asigura că freelanceri noștri vor lucra numai cu antreprenori serioși, care dispun de capital și au o înțelegere amplă asupra proiectului, știind exact ce să ceară și ce să aștepte de la un specialist în IT.
Î: Cum se diferențiază față de alte platforme de freelancing adresate programatorilor?
R: Spre deosebire de platformele clasice de bidding adresate freelancerilor, Lemon.io are avantajul că specialiștii, care au finalizat cu succes procesul de verificare, primesc propuneri de proiecte corelate cu nivelul de expertiză, fără a avea concurență directă care ar putea oferi un preț mai mic.
Atunci când își oferă serviciile pe alte platforme, competiția este foarte mare, freelancerii concurează între ei pentru a obține un proiect. La Lemon.io, programatorii se ocupă de programare și atât. Nu trebuie să se ,,vândă”, nu e nevoie să ofere prețuri mai mici decât alți programatori, nu trebuie să negocieze, nu trebuie să facă research despre clientul respectiv pentru a se asigura că este serios. Toate aceste aspecte organizaționale sunt administrate de echipa Lemon.io.
De asemenea, nu există riscul ca programatorul să nu primească banii pentru munca depusă. Dacă ar exista o situație ipotetică în care clientul nu plătește, noi acoperim integral onorariul programatorului care a lucrat pe proiectul respectiv, fără alte discuții.
Un mare avantaj îl constituie faptul că programatorii care se înscriu pe platforma Lemon.io nu plătesc niciun comision de înscriere sau de retragere a banilor, comisioanele sunt achitate de clienți.
În plus, platforma nu este publică. Clienții nu pot vedea toți programatorii disponibili pentru a-și alege pe cineva anume. Echipa Lemon.io selectează specialistul potrivit pentru fiecare proiect în parte pe baza expertizei și disponibilității.
Î: Ce limbaje de programare acceptați pe platformă?
R: Cele mai solicitate limbaje de programare din partea clienților Lemon.io sunt: React, Node, Python, Vue.js, Ruby, Typescript, React Native, Angular, Flutter, Data Science sau poziții de DevOps.
Lucrăm cu start-up-uri din industrii variate: fintech, sănătate, educație, sport, proiecte sociale, e-sport, comerț electronic, creare de software de afaceri și călătorii. Clienții vin la noi cu o varietate de solicitări. De asemenea, căutăm specialiști cu experiență pe știință de date (statistici, metode științifice, inteligență artificială) și designeri UI/UX. Dacă un programator e specializat în oricare altă tehnologie, poate aplica oricum, recrutorii noștri vor reveni cu detalii, dacă există cerere sau nu pe nișa respectivă.
Î: Dacă aș vrea mâine să lucrez cu Lemon.io, cum procedez?
R: În primul rând, trebuie să ai peste 3/4 ani de experiență în dezvoltare de software și să ai o disponibilitate de minimum 20 de ore în fiecare săptămână.
Te înregistrezi pe platformă – și aștepți să fii contactat de un membru al echipei interne Lemon.io pentru a stabili următorii pași.
Operăm după un proces cât mai transparent și foarte bine pus la punct. Oferim feedback tuturor aplicanților, chiar și celor care nu trec în următoarea etapă a procesului de selecție.
Î: Cum verificați freelancerii cu care colaborați?
R: Am creat un proces de verificare în 4 pași care să ne ajute să identificăm, de la început, în ce măsură aplicanții sunt potriviți să lucreze după acest model de business:
- Verificarea backgroundului – Analizăm rețelele sociale ale candidaților, profilurile GitHub și Stack Overflow. Încercăm să contactăm foștii angajatori și să-i întrebăm despre experiența pe care au avut-o în trecut în lucrul cu programatorul respectiv.
- Cunoștințele de limba engleză – Pentru a elimina posibilele erori de comunicare între clienți și freelanceri, testăm nivelul de limbă engleză ale fiecărui candidat.
- Testarea nivelului de expertiză – Reputația bună și nivelul avansat de engleză nu înseamnă nimic fără competența cu tehnologiile utilizate în programare și software. Testele pe care le oferim candidaților noștri sunt probleme din viața reală cu care ne confruntăm zilnic.
- Interviu cu reprezentanții Lemon.io – Dacă un freelancer trece cu succes de cele trei etape anterioare, programăm un apel video pentru a-i pune diverse întrebări, care să ne ajute să ne dăm seama dacă el sau ea poate lucra independent, în regim remote, fără să aibă nevoie să fie stimulat prin micromanagement.
Înainte de a aplica, programatorii trebuie să ia în calcul dacă acest tip de colaborare li se potrivește. Noi ne dorim să colaborăm doar cu specialiști ajunși la un oarecare nivel de maturitate – atât pe partea de abilități și cunoștințe, cât și pe partea de responsabilitate. Noi nu facem micromanagement. Freelancerii sunt responsabili să-și organizez timpul de lucru, alocarea energiei pe fiecare task.
Î: Cât de repede poate câștiga bani un freelancer după ce l-ați verificat?
R: Totul depinde de popularitatea tehnologiilor pe care freelancerul le cunoaște și de numărul de ore pe care le poate dedica proiectului. Cel mai probabil îi vom găsi un proiect potrivit în mai puțin de o săptămână, dacă se poate dedica lucrului în regim full-time. Poate dura mai mult dacă vorbim de part-time. Un rol important îl joacă și tariful orar, poate dura mai mult dacă plata este mai mare decât a altor programatori, cu aceleași abilități, disponibili în perioada respectivă.
Odată ce un freelancer începe să lucreze pe un anumit proiect, va încasa banii luna următoare. De la începutul războiului din Ucraina, am decis să facem plata de două ori pe lună, pentru a asigura suficient cash flow.
Î: Dacă plata se face la oră, cum monitorizați numărul de ore lucrate de un freelancer?
R: Fiecare programator este responsabil de a ține evidența numărului de ore lucrate, pe care îl trimite apoi în platformă. Noi nu folosim trackere de timp, ne bazăm pe încredere și responsabilitate. Uneori, unii clienții cer programatorilor cu care colaborează pe diverse proiecte să instaleze un time tracker, dar programatorii au opțiunea de a refuza, iar noi vom selecta un alt proiect convenabil.
Lasa un comentariu!