Dupa cum stim, proiectul Ara de telefon mobil modular, initiat de Motorola si preluat de Google, este intr-un ritm accelerat de dezvoltare. Se doreste ca in aproximativ un an primele modele sa fie deja pe piata. Si pana acum nu se dezmint, pentru ca deja au finalizat si trimis partenerilor kiturile de dezvoltare, ce le explica mai in detaliu cum sa realizeze fiecare modul pentru a le putea integra si interconecta in Ara.
Pentru moment doar modelele mic (de 2*5 blocuri) si mediu (de 3*6 blocuri) au fost incluse, urmand ca modelul mare (de 4*7 blocuri) sa fie adaugata ceva mai tarziu. Fiecare are mai multe variante de aranjare a blocurilor, atat in fata cat si in spate, pentru a multumi orice utilizator. Insa este foarte important ca dezvoltatorii sa realizeze cat mai multe astfel de module, pentru a nu ingradi aceste optiuni.
Iar Google a avut grija sa standardizeze la maxim tot proiectul Ara, pentru a reduce la minim potentialele probleme. De exemplu modulele vor fi de dimensiuni 1×1, 1×2 sau 2×2, si se vor atasa la endoschelet prin intermediul unor electromagneti si conectori speciali. Si vor fi gata mai repede decat ne asteptam, pentru ca multe vor putea fi imprimate 3D.
In sfarsit o noutate in acest segment de telefonie mobila! Sper ca acest proiect sa stimuleze un pic apple si samsung!
[…] vor putea fi imprimate 3D.[…]
Aulo, presimt ca, cu asta o sa ne minta multi ani de acum in colo, ca de asta o sa fie asa de scumpe, o justificare proasta.
Oricum, no offence, dar daca o sa arate asa ‘in cuburi’ si nu o sa gaseasca o ‘carcasa’ ceva standard, e vraiste telefonul, e urat-n draci.
(da bine, exista aftermarket, dar nu-i tot una)
e destul de limpede ca vor aparea carcase care vor defini designul, daca noi nu am fi avut aceeasi posibilitate la PC-uri, nu ti se pare ca ar fi fost chiar frustrant sa tot cumperi unitati deja facute de altii, fara posibilitate de upgrade? E spre binele nostru sa avem si aceste alternative.
depinde si de gusturi. Mie mi se pare foarte interesant.si modularitatea si standardizarea tin preturile jos.
Eu un lucru nu am inteles din toata treaba asta. Ara se doreste a fi un proiect deschis. Dar avand in vedere ca Google este implicat in mod direct, ce garantie am ca va fi asa?
De exemplu daca eu imi fac propriul OS mobil pot sa il pune pe un astfel de device?
Daca MS, avand in vedere faptul ca a renuntat la licenta pentru WP, se decide sa dea voie userilor sa instaleze OS-ul pe ce doresc ei, voi putea pune WP pe un astfel de device?
Sau totul e deschis doar pe parte de hardware?
din cate am inteles despre renuntare la licenta pentru WP, asta nu va duce la useri care instaleaza wp pe ce vor ei, ci producatori de telefonie care au optiunea de a instala wp pe device-uri create de ei … iar google a cam fost „pro-openness”.
Numai la telefoane nu mai stateam si schimbam componente sa le „imbunatatim”.
De ce nu? Modularizarea si la masini ar fi ok. Si pc-ul sau laptopul tot modularizat e. Eu abia astept sa apara proiectul daca vrei o baterie mai mare, mai pui un modul, daca vrei rami, scazi alt modul. Nu mai trebuie sa dai 3000 lei pe un tel nou. Schimbi ramii si procesorul si esti ok.
@Cristian – era un scenariu teoretic.
Totusi, a mai facut odata asta MS. Eu si acum am kit de Windows Mobile.
Oarecum dubios totusi avand in vedere ca nu aveai pe ce sa il instalezi
Dar ca sa fiu sincer nu sunt mare fan al Androidului. Nu ca ar fi ceva cu OS-ul ci pentru ca in afara de Nexus, restul telefoanelor vin cu bloatware la greu iar producatorii sunt zgarciti in draci iar telefoanele low-end sunt incredibil de slabe, ca si hardware, in conditiile in care tocmai bloatwareul lor cere mai mult.
In conditiile astea, ma atrag mult mai mult Ubuntu si WP ca si platforme mobile.
In plus, mai sunt si alte tentative de OS-uri mobile pe care as dori sa le incerc.
Also, daca mi-as lua un astfel de kit, as incerca sa fac multi boot si sa dezvolt aplicatii pe mai multe platforme pentru ca ar fi mai ieftin asa.
„…iar google a cam fost “pro-openness”” – sincer nu prea am inteles faza asta.
Daca te referi la faptul ca a fost in trecut, atunci sunt de acord cu tine. Google nu mai e asa de opened cum era la inceput.
Au luat-o pe urmele MS (vezi tentativa lor de a schimba standardele dupa cum vor ei prin lansarea Dart si Go ca alternative la JavaScript si Java).
Daca te referi la faptul ca Google, fiind o companie deschisa, nu va accepta produse closed source pe Ara (aka WP/iOS), atunci Ara nu mai e un proiect deschis ci unul controlat de Google pentru ca in afara de Android si modurile de Android, singurele OS-uri mobile open-source raman Ubuntu (nelansat inca) si vechiul openSuSE mobile, bazat pe openSuSE pentru ARM. (mai sunt si altele dar nu prea cunoscute) iar in felul asta Google se asigura ca 90& din user vor instala Andorid pe Ara.
Conceptul e interesant dar ma gandesc cu groaza ce se va intampla cand ne va cadea pe jos.
German Alexandru, scriele celor de la Google. Precis nu s-au gândit la asta.
Sau mai mult ca sigur ca s-au gandit.
*wink*
Ar fi ceva sa imi cada telefonul pe jos si dupa acea sa imi adun modulele .