Si ce ne zici noua? Vreau sa va zic de ce, ce model de laptop si de ce consider ca merita sa aruncati un ochi la ele daca vreti sa va jucati prin deplasare la o calitate foarte buna. Tehnologiile NVIDIA integrate, dar si tehnologiile MSI din acest laptop, il fac o alegere buna pentru gaming.
N-am ezitat nici o secunda sa spun ca laptop-urile MSI sunt printre cele mai bune din piata in acest moment. Este strict parerea mea asa ca puteti sa ma contraziceti, insa din tot ce am testat, MSI mi-a lasat la sfarsitul zilei un gust placut. Asadar, am ales un MSI pe acest drum, asta deoarece aveam nevoie de un portabil performant atat la munca cat si acasa.
Cum in ultima vreme sunt mai tot timpul plecat si laptop-ul de serviciu este un Lenovo strict pentru office, fara nici un fel de putere de a rula jocuri, am facut acest pas la un laptop de gaming si am inlocuit slabutul Lenovo cu ceva mai performant.
Nu doar ca muncesc pe el si am tot felul de aplicatii deschise, dar ma pot juca linistit in pauzele de la birou sau cand sunt printr-o deplasare de lunga durata.
De ce am mentionat de NVIDIA in titlu? Este foarte simplu.
Aici NVIDIA are un mare avantaj cand vine vorba de laptop-uri si se vad foarte bine tehnologiile lor. Laptop-urile sunt mai sensibile si trebuie sa le construiesti mai bine daca vrei performante. Se incing mai repede, sunt mici si inghesuite, asadar trebuie sa o dregi si din software.
Laptop-ul meu are urmatoarea configuratie:
- Ecran de 15.6 inch cu rezolutie 2560 x 1440 pixeli la 240Hz
- Procesor Intel Core i7-13700H
- Placa video NVIDIA GeForce RTX 4070 8GB
- 32GB RAM DDR5 5600MHz
- 1TB SSD PCI Express 4.0
Dupa cum vedeti este un laptop destul de puternic, cu un procesor bun, memorie RAM multa si stocare suficienta. Este un laptop foarte bun la prima vedere si o sa vedeti ca stie multe si in gaming.
Dar ce vreau sa mentionez aici este placa video, care pe laptop-uri mi se pare mai buna decat pe desktop-uri tocmai din cauza tehnologiilor oferite. O sa va zic despre ce este vorba si revin cu alt articol unde o sa va arat si rezultatele din jocuri.
O sa gasiti o sumedenie de tehnologii pe laptop-urile cu NVIDIA la bord. Ele sunt de trei ori mai eficiente din punct de vedere energetic decat generatia anterioara, au DLSS 3 despre care vorbim imediat, a cincea generatie de Max-Q Design si performanta de patru ori mai mare.
Placile video utilieaza memorii performante care merg la o tensiune mult mai mica, controlul memoriei este pe trei viteze astfel incat sa utilizeze trei scenarii diferite, iar Whispermode si BatteryBoost au fost imbunatatite de pana la 2 ori.
DLSS 3 este tehnologia cea mai revolutionara din noua serie de placi video NVIDIA. Aceasta ofera o performanta de pana la 4 ori fata de randarea bruta si multe jocuri au adoptata deja tehnologia, mult mai repede decat s-a intamplat cu DLSS 2.
DLSS 3 foloseste inteligenta artificiala, care sporeste masiv performanta in jocuri, mentinand in acelasi timp o calitate excelenta a imaginii. Avand la baza DLSS Super Resolution si folosind Optical Multi Frame Generation pentru a genera cadre complet noi, noua versiune foloseste si a patra generatie de nuclee Tensor care se vor ocupa de randarea si crearea noilor cadre in timp real.
Ada Optical Flow Accelerator analizeaza doua cadre secventiale din joc si calculeaza un camp de flux optic. Campul de flux optic capteaza directia si viteza cu care pixelii se deplaseaza de la cadrul 1 la cadrul 2 si este capabil sa capteze informatii la nivel de pixel, cum ar fi particule, reflexii si umbre, care nu sunt incluse in calculele vectorului de miscare al motorului de joc.
Pentru fiecare pixel in parte, reteaua de inteligenta artificiala DLSS Frame Generation AI decide cum sa utilizeze informatiile din vectorii de miscare ai jocului, campul de flux optic si cadrele secventiale ale jocului pentru a crea cadre intermediare. Astfel, se pot reconstrui cadre cu precizie atat geometrica, cat si efectele vizuale.
Impreuna cu NVIDIA Reflex, care sincronizeaza GPU si CPU, asigurand o reactie optima si o latenta redusa a sistemului, o sa aveti performante mult mai bune in gaming. In primul rand o sa aveti mai multe FPS-uri in jocurile compatibile, asta inseamna de pana la 3 si chiar 4 ori mai multe FPS-uri si cu aceeasi calitate a imaginii, dar si o latenta mai redusa de pana la doua ori.
Chestia asta ajuta pe laptop-uri, acolo unde performanta este mai slaba decat pe desktop si automat ai nevoie de extra putere daca vrei sa rivalizezi cu echivalentul unui desktop. Chiar daca aceste tehnologii exista si pe placile video desktop, eu le consider mai utile pe laptop-uri.
O sa revin cu teste in jocurile compatibile DLSS 3, dar si in alte titluri, ca sa va arat ce stie acest MSI impreuna cu NVIDIA GeForce RTX 4070.
RTX 4070 Mobile disipa intre 80W si 115W.
i7-13700H disipa intre 35W si 115W.
Tu dregi din soft incapacitatea sistemului de racire care nu poate sa duca pana la 230W.
Acum daca tot ne-ai bagat in seama te rugam sa ne spui cam cat este consumul cpu & gpu si la general consumul laptopului. Baga detalii pe diferite scenarii.
La laptopurile de gaming trebuie sa fi foarte atent cu temperaturile pentru ca de regula nu se pot repara si ca sa schimbi placa costa 80% din pretul laptopului pentru ca ai CPU, GPU, RAM lipite direct pe placa. La laptopurile obisnuite cand se face un mosfet sarma nu se arde asa usor procesorul pentru ca acesta are cam 7ohm si reuseste ca sa bage in protectie circuitul principal de alimentare. La laptopurile de gaming acesta e de mare putere si reuseste ca sa distruga CPU-ul sau GPU-ul ce primeste toata tensiunea. Niciun service nu se baga in inlocuire de GPU sau CPU pentru ca riscul este mult prea mare si nu vor ca sa si-l asume.
Tocmai am ridicat din service un Asus Rog 531g . Dupa 2 ani a cedat displayul, FHD, 144 hz. Ne bucuram ca ei pun una alta ca si hardware, dar problemele de constructie sunt atat de grave. Sunt super dezamagit de Asus, dupa situatia asta. A costat 900 de lei inlocuirea diaplayului. Nu l-am lovit, nu l-am forjat… Dupa 2 ani si 5 luni de utilizare modesta, sa bagi inca 900 de lei intr-un produs ce se vrea premium… Bataie de joc.
Dacă tu cumperi Asus și nu lenovo, asta se întâmplă 🙂
900 lei cu tot cu manopera nu este rau …un display FHD la 144 Hz pleaca de la 5..600 lei pana la 1000…1100 lei . Am un ASUS 731 la care am avut scurt-circuitat cablul LVDS (defect fabricatie) ce a produs distrugerea chipset-ului si invertorului display-ului . Cost 2200 lei din care jumatate de manopera a fost efectuata personal .
P.S. Si cu toate astea merg tot pe mana ASUS (am mai cumparat intre timp un ASUS TUF A17 . Cel vechi era un Strix)
Nu mai cumpar Asus. O sa imi incerc norocul cu cei de la MSI, pe viitor.
Urmăresc și eu un legion 5 pro cu rtx 4070 insa momentan este 10000 lei pe emag, ceea ce mi se pare enorm… poate ajunge de Black fraierday pe la 6500 lei din cauza vânzărilor slabe 😀
Peronal, refresh-ul peste 100hz la portabile pare un beneficiu greu de atins, fie ai mobile GPU de top si joci titluri esports la 1080p cu FSR/DLSS pe quality/performance, fie reduci drastic calitatea in titlurile AAA sa beneficiezi de 100fps + constant in jocuri. Daca sarim de 1080p nici nu se mai pune problema de asa ceva.
Sa ai RTX 4070 si sa joci cu DLSS on e ca si cum ti-ai lua Lamborgini si mergi cu el doar in oras.
Ce putere are placa video ?
Sincer mi se pare o bataie de joc 4070 cu decat 8 Gb ram cand ai GTX 1070 tot cu 8 Gb
Lenovo tati daca vrei lap de gaming tanc, parerea mea
are oled?