„Daca vorbim despre scris, acesta a fost, probabil, prima tehnologie a informatiei: capacitatea de a surprinde o reprezentare simbolica a limbii vorbite pentru a o stoca pe termen lung a eliberat informatia din limitele memoriei individuale. In zilele noastre aceasta tehnologie este omniprezenta in tarile industrializate. Nu numai ca informatia scrisa este transmisa prin intermediul revistelor, ziarelor si cartilor: acelasi lucru il fac si indicatoarele de pe strazi, panourile publicitare, firmele magazinelor si chiar graffiti. Invelitoarele de bomboane sunt acoperite de scris. Prezenta constanta, in fundal, a acestor produse de „tehnologie alfabetizanta” nu capteaza atentia activa, dar informatia transmisa indirect este gata pentru a fi folosita in orice clipa. Traiul modern este greu de imaginat altfel.
In contrast, tehnologia informatiei pe suport de silicon este departe de a fi devenit parte din mediu. Au fost vandute peste 50 milioane de PC-uri, cu toate acestea, computerul ramane, in general, intr-o lume a sa. Este abordabil numai prin intermediul unui jargon complex care nu are legatura cu activitatile pentru care oamenii folosesc, de fapt, computerele. Ultimul racnet in acest domeniu este, poate, un concept analog cu vremurile in care scribii trebuiau sa stie cum sa fabrice cerneala si cum sa arda lutul la fel de bine cum stiau sa scrie.”
Mark Weiser, Computerul Secolului XXI
Iata ce scria deci Mark Weiser in cartea sa de baza, Computerul secolului XXI, publicata in anul 1991. Au trecut mai bine de 16 de ani de atunci insa lucrurile s-au schimbat? A devenit PC-ul un obiect casnic precum telefonul, televizorul sau frigiderul? Si daca da, cati dintre noi il folosim la capacitatea maxima?
Trebuie sa admitem ca in decursul anilor scursi de la publicarea textului citat mai sus IT-ul si PC-ul in special a devenit din ce in ce mai prezent in viata noastra de zi cu zi. Cautam informatii pe Internet, ascultam muzica, vizionam filme si ne jucam. De la un obiect dedicat entuziastilor computerul a devenit un bun de larg consum. Sistemele de operare au devenit mai prietenoase, asistenta se gaseste peste tot, preturile au scazut si nevoia umana de cunoastere a descoperit un mod mai comod de a-si satisface dorinta nesatioasa.
Windows-ul a revolutionat piata datorita interfetei simple si eficiente si datorita usurintei cu care se putea folosi. Mac-urile erau mai scumpe si depindeau de hardware proprietar iar acest lucru le-a impiedicat sa puna cu adevarat probleme suprematiei IBM PC-ului. Acum stam fata in fata cu noul Vista si ne intrebam daca merita sa facem schimbarea… merita sa cheltuim o suma destul de mare pentru noul OS si eventual pentru un upgrade menit sa-l faca sa ruleze acceptabil? Entuziastii si gamerii spun da motivand frumusetea interfetei AERO si suportul DirectX 10. Utilizatorii corporate si oamenii de rand prefera sa astepte deoarece noutatile nu sunt chiar atat de uimitoare. Hype a fost si va fi, ceea ce ramane insa de vazut este daca produsul final se ridica la inaltimea Hype-ului produs.
Producatorii de PC-uri asculta vocea clientilor lor si deci a consumatorilor. Utilizatorii cer notebook-uri cu Linux sau fara OS preinstalat. Aceasta colaborare duce PC-ul mai aproape de utilizator ce realizeaza ca poate influenta deciziilor celor mai mari. Dell spune ca va lua in considerare ce au spus utilizatorii pe situl Dell Idea Storm insa ceea nu realizeaza acestia este ca, cel mai probabil tot ce s-au spus au fost vorbe in vant. Cum ar putea Dell sa adopte Linux? Acest lucru ar insemna stabilirea unei serii speciale de PC-uri facute in asa fel incat fiecare componenta sa fie compatibila cu cel putin o distributie; insa cand distro-urile sunt asa diverse, cum pot fi siguri ca orice va instala clientul pe acel PC va functiona ireprosabil? De asemenea, doar infiintarea unui departament de asistenta tehnica pentru utilizatorii Linux ar costa mai mult decat profiturile obtinute prin vanzarea sistemelor cu SO-ul open source pe un an, si asta doar infiintare, sa nu mai vorbim de salariile angajatilor, costurile efective de suport tehnic si trainingurile aferente. Astfel, Dell au facut o miscare inteleapta, insa cu adevarat totul ramane la nivel de idee.
Observam deci ca desi totul pare nou, adevarul este ca putine s-au schimbat cu adevarat. Hardware-ul a evoluat si a devenit mai accesibil insa am ajuns la integrarea in mediu, despre realitatea extinsa cu ajutorul dispozitivelor VR (virtual reality) care ar fi trebuit sa augmenteze lumea noastra prin aplicarea unui strat informatic obiectelor si perceptiei reale? Suntem inconjurati de retele wireless, fie ele de telefonie, Internet sau televiziune insa am facut pasul catre dezvoltarea unei inteligente de baza a acestora? Doar recent armata SUA a deblocat freventele GPS pentru teritoriul american si astfel oamenii pot fi localizati in caz de urgenta nu cu o marja de eroare de 100m ca pana acum, ci cu una de cativa metri. De asemenea, au crescut oare orasele virtuale cum este Helsinki Virtual Village fata de anii de inceput?
Ne complacem in a spune ca suntem pe drumul cel bun; acest lucru este adevarat insa nu suficient. Sunt atatea de facut, incat nu este de mirare ca a fost creat Centrul de Cercetare pentru Tehnologia Informatiei in Interesul Societatii (Center for Information Tehnology Research in the Interest of Society – CITRIS) pentru a concepe „sisteme informationale omniprezente, sigure, eficiente din punct de vedere al energiei, securizate impotriva catastrofelor naturale, capabile sa livreze noi tipuri de date pe care oamenii sa le poata folosi repede… sisteme informationale distribuite, sigure, care se dezvolta si se adapteaza la oamenii si organizatiile care au nevoie de ele”.
Concluzia este ca, desi totul a devenit mai accesibil (vezi Vista, Ubuntu, Web 2.0) nimic nu s-a facut pentru ca tehnologia sa devina parte integranta in viata de zi cu zi. Desigur, suntem inca la inceput de drum…
Åžerban Constantin