Am mai scris aici despre micuța planetă care nu mai este oficial planetă – Pluto.
Ei bine, unul dintre misterele lui Pluto a fost deschifrat recent. Se pare că lunile lui, cinci la număr, dintre care Charon este cea mai mare, nu orbitează în jurul ei.
Motivul este dat de diametru lunii (cam jumătate din cel al lui Pluto) și masa acesteia (cam a opta parte din cea a micii planete). Acest fapt le transformă pe cele două într-un sistem de planetă dublă, deoarece centrul de masă al sistemului este deasupra suprafeței planetei pitice Pluton, între cele două corpuri.
dacă vi se pare cunoscut, asta este pentru că nici Jupiter, colosul din sistemul nostru solar, nu orbitează în jurul Soarelui, dar, având în vedere mărimea și distanța față de Soare, orbitează un punct aflat chiar la marginea suprafeței sale, aproximativ, 7 procente din raza Soarelui.
Mai sunt încă patru sateliți naturali în jurul lui Pluto: Stix (oarecum logic, dacă îl avem pe Charon), Nix, Kerberos și Hydra. Toate patru sunt mici și au forme neregulate. Planul lor orbital este în concordanță cu ecuatorul lui Pluto, iar oamenii de știință au crezut că ele sunt rezultatul unei coliziuni între Pluto și un obiect de dimensiuni comparabile, din care s-au format aceste bucăți de rocă spațială și gheață.
Orbitele acestor patru mici lumi sunt foarte apropiate de cele circulare, idoar că punctul central nu este deloc Pluto.
Sursa: iflscience.com
Lasa un comentariu!