Imi aduc aminte ca printre primele monitoare de gaming pe care le-am folosit era un Acer 3D. Avea un panou format din doua ecrane lipite, era certificat Nvidia 3D si la vremea lui era chiar misto si destul de scump. Vorbim de perioada 2011-2012. Acer a ramas constant si a oferit monitoare foarte bune de gaming, nu neaparat accesibile, si cu specificatii de top. In cazul de fata vorbim despre Acer XV322U.
Specificatii:
- Diagonala 32 inch
- Panou IPS
- Timp de raspuns 1ms
- Pixel Pitch 0.28 mm
- Unghi de vizualizare orizontal 178°
- Unghi de vizualizare vertical 178°
- VESA DisplayHDR 600
- 144Hz pe HDMI sau 270Hz pe DisplayPort
- Înălţime maximă ajustabilă 130 mm
- Unghi de înclinare -5° la 35°
- Rotire şi înclinare reglabilă ecran
- Difuzoare 2x2W
- Compatibil sistem de prindere VESA 100×100
- Rezolutie maxima 2560 x 1440
- Adâncime culoare 8 biți
- Raport contrast dinamic 100,000,000:1
- Luminozitate 600 cd/m²
- AMD FreeSync™ Premium (DisplayPort VRR)
- Gamut culoare 99% Adobe RGB
- Porturi: Hub USB, 2x HDMI, 1x DP
Design si constructie
Monitorul vine ambalat intr-o cutie de carton simpla. Nimic fancy aici. Este protejat bine si vine cu piciorul montat, dar cu talpa separata. Se monteaza usor printr-un singur click dupa care strangi un surub.
Este un monitor greu, robust si cu un design modern. Cand il vezi asa subtirel n-ai zice ca este si foarte greu. Totusi, in spatele plasticului este metal incat sa stea bine pe picior si sa-i ofere stabilitate.
Se regleaza pe inaltime foarte usor, se inclina si se poate monta pe un suport VESA 100×100. Butoanele de meniu sunt pe laterala dreapta bagate in spate si trebuie sa stai cu mana dupa monitor si sa bibilesti pe acolo.
Experienta de utilizare
Am tot testat monitoare si am vazut in actiune aproape sute. Chiar daca multe monitoare de pe piata impart acelasi panou, producatorii le regleaza diferit in functie de preferintele lor. De exemplu, un panou produs de AUO poate fi folosit si de Acer si de un alt brand, dar imaginea sa fie complet diferita.
Acer a calibrat bine acest ecran (nu am reusit sa aflu cine il produce dar bag mana in foc ca este un AUO) si spun asta pentru ca in general Acer ofera culori naturale si o luminozitate ridicata. In cazul de fata sunt 600nits disponibili, mai mult decat suficienti pentru o utilizare casnica. Bine, gamerii vor spune ca se putea si mai bine pentru cadrele cu HDR.
Panoul este IPS, deci asta inseamna culori bune si apropiate de natural, unghiuri mari de vizionare dar un negru nu prea profund. Este un negru de o intensitate medie desi unele zone par mai deschise, in special in colturi. Asta este o problema tipica de panou IPS. Pentru a ajusta putin nivelul de negru exista o tehnologie Black Boost. Isi face treaba cat de cat dar nu va asteptati la minuni.
Dispune de HDR6000, iar cand il actiezi o sa vezi un boost de luminozitate. Este util in jocuri si filme compatibile HDR si merita sa lasi functia activata aici. In rest nu, iti strica putin imaginea daca nu ai continut HDR.
La 32 inch rezolutie QHD este la limita pentru mine. Am mai avut monitoare personale de 32 inch la rezolutia asta si mereu m-am intors la 27 inch si QHD. Sincer, pentru un 32 de inch se vede foarte bine in QHD. Repet, panoul este bine calibrat. Ar fi fost si mai bine sa fie 4K, dar si pretul era mult mai mare.
Partea si mai buna este rata de refresh. Pe portul DP ai 270Hz, ceea ce este foarte bine. Daca la 144Hz crezi ca te joci bine si imaginea este fluenta, stai sa vezi ce misto este in 270Hz.
Te ajuta in special in jocurile online competitive gen LoL, CS sau alte jocuri precum Fortnite. Viteza mare te ajuta si pe tine sa actionezi mai repede si imaginea este mai naturala. Evident ca ai nevoie si de un hardware bun pentru asta.
Concluzia mea
Am cautat pe net sa vad cat costa dar nu mai este disponibil nicaieri in acest moment. Am vazut ca in vara costa in jur de 2700 lei, ceea ce nu este un pret rau. Iti ofera o imagine foarte buna, AMD FreeSync Premium, HDR600, 270Hz si rezolutie QHD. Mi se pare o afacere buna. Eu as alege oricand un monitor Acer pentru gaming. Meniul este usor de utilizat iar design-ul este modern.
Lasa un comentariu!