Stirea in care va spuneam ca Dacia Bigster va avea motor de 1.2 in 3 pistoane a starnit niste comentariile amuzante pe Facebook. Dar acele comentarii m-au facut sa scriu acest articol. Probabil ca o sa imi iau hate, insa il accept si pe asta. Uite de ce sunt de acord cu motoarele mici pe masinile ieftine.
Daca ne uitam putin in timp, iar aici ma refer la perioada din anii 90 si inceputul anilor 2000, masinile aveau motorizari destul de mari in Europa.
Fie ca discutam despre o Corsa B sau un Seria 3, gaseam pe aceste masini motoare generoase, mai mult decat era poate nevoie.
Moda motoarelor mari a pornit din America, stim asta foarte bine, de pe vremea cand benzina era foarte ieftina si nici nu conta cat consuma respectivele motoare.
Vremurile s-au schimbat. 22 de ani mai tarziu, poate chiar mai mult, avem pe piata motoare mici inclusiv pe masini mari.
Imi aduc aminte cand aveam Opel Corsa C, model fabricat intre 2001 si 2007 (2007 pe anumite piete, in Europa pana prin 2005 sau 6) gaseai o gama variata de motorizari:
- 1.0 benzina
- 1.2 benzina
- 1.3 diesel
- 1.4 benzina
- 1.7 diesel
- 1.8 benzina
Toate aceste motorizari erau puse pe aceeasi caroserie, nu conta ca era in 2 sau 5 usi. Masina mica de oras, dar puteai sa mergi cu 55 de cai putere sau chiar cu peste 100 de cai putere, 120 daca nu gresesc in cazul motorului de 1.8 litri.
Am dat exemplu Corsa pentru ca era o masina ieftina, care la vremea respectiva oferea o gama generoasa de motorizari.
In prezent, Corsa mai are o singura motorizare de 1.2 benzina in 3 pistoane, motorul de la Peugeot. De ce s-a ajuns aici?
Totul tine de costuri in primul rand. Sa pui 6 motorizari pe o masina mica de oras care se mai vrea si ieftina este un dezastru financiar pentru producator, mai ales in vremurile actuale.
De asemenea, producatorul a luat aceasta decizie si dupa niste statistici de vanzari. In general, oamenii tind sa cumpere masini ieftine in echipari cat mai slabe (doar vor o masina ieftina, nu?), iar pe nivelurile de echipare inferioare vor fi tot timpul motoare mici.
Tot aici putem sa luam in calcul si nevoile utilizatorului. Daca si-a luat masina mica (Fiesta, Sandero, Clio etc) va merge cel mai mult in oras, deci nu va avea nevoie de motorizari puternice.
Si cumva piata s-a stabilizat astfel. Masina mica este considerata masina de oras, echipata cu motoare mici pentru a consuma „teoretic mai putin”.
Intre timp au aparut si masini mai mari care au imprumutat motorizarile de cilindree mica. Vezi Duster care are motor de 1 litru in prezent.
Vezi clasa compacta, adica Golf, 308, Focus, Megane, Seria 1, Astra etc. Au ajuns si acestea sa aiba motorizari mici, desi in trecut eram obisnuiti sa le vedem cu motorizari foarte mari. Cati isi cumparau un Golf 4 cu un alt motor in afara de 1.9 TDI? Putini. Erau putini oameni cu Golf 1.6.
Astazi? Astazi vedem Focus cu 1.0 EcoBoost. Si lista poate continua. De ce s-a ajuns aici? Care au fost rationamentele?
Din nou, problema a fost de costuri. Masina evolua pe o parte dar involua pe cealalta parte. Adica, masina primea interioare mai calitative, primea o rezistenta mai buna in cazul unui accident, primea un design mai avansat si mai aerodinamic, faruri mai bune etc.
Costurile cresteau, iar pentru a oferi un nivel de calitate superior la prima vedere, trebuia sa scazi din motorizare. Pentru ca ce vedea omul prima data? Vedea exteriorul masinii, vedea cat de frumoasa este masina si ce interior superb are. Simtea scaunele confortabile, vedea instrumentarul de bord, iar mai apoi intreba si de motor, vrajit deja de celelalte aspecte.
Un alt aspect tine de poluare si de costurile de fabricatie si poluare. Un motor mai mic are costuri mai mici de fabricatie si chiar de intretinere. Pentru producatori asta conteaza.
De exemplu, pentru un motor de cilindree mica, sa zicem 1199cm3, ai nevoie de mai putine lichide, iar aici ma refer la ulei si antigel. De asemenea, piesele anexe sunt mai mici si mai ieftine de produs: amortizoare, casete de directie, alternatoare. Se face o economie foarte mare aici in procesul de productie. In acelasi timp poluezi mai putin producand mai putin ulei si antigel, care ulterior vor fi schimbate.
Evident ca pe masinile de lux (sa spunem masinile care sar de 40.000 euro) nu o sa prea vezi astfel de reduceri de costuri, desi ele exista dar la o scara mai mica.
BMW a produs acum cativa ani primul model cu tractiune fata, acel Seria 2 care venea si cu motor de 1.5 litri. Credeti ca un brand precum BMW ar dori sa faca economie pe masinile sale sportive? Niciodata, dar au fost obligati.
In lumea auto acest fenomen se numeste downsizing si nu prea este vazut cu ochi buni de catre clienti. Problema este una de perceptie si de intelegere a industriei si a vremurilor pe care le traim.
Pe langa asta, procesele tehnologice au avansat. Industria auto nu mai este aceeasi ca acum 20 de ani. Astazi s-au rafinat procese de productie care in trecut erau foarte scumpe.
De exemplu, Mazda implementeaza pe o masina de 20.000 euro o tehnologie pe care o intalneam la masinile sport de acum mai bine de 30 de ani. Ma refer la functia de dezactivare a cilindrilor care face ca masina sa mearga in doua pistoane in loc de patru pentru un consum mai redus de carburant si automat pentru a avea noxe mai mici.
Tehnologia asta era pusa pe masinile sport cu mai mult de 4 cilindrii si costa o avere. Astazi o avem pe masini care costa cu programul rabla si 17.000 euro. Avem una in familie.
Chiulasele s-au transformat si ele, fiind acum produse din materiale mai ieftine dar mai bune (aluminiul), la fel si blocul motor care nu se mai face din fonta ca pe vremuri ci tot din aluminiu. La fel, este mai ieftin de produs, nu la fel de rezistent la prima vedere, dar are niste beneficii pe care noi nu le simtim la prima vedere: motorul se incalzeste si se raceste mai repede, scade greutatea masinii, iar rezistenta este la fel pe termen mediu si scurt. Sigur, un motor de fonta va rezista mai bine in timp, dar ce inseamna timp?
Daca pe vremuri pastrai o masina 10-15 ani, poate chiar 20 de ani, lucrul acesta conta. Masina era parte din familie, era o mandrie. Astazi ne-am dat seama ca masina este doar o unealta cu care te deplasezi din punctul A in punctul B si conteaza sa fie ieftina, sa consume putin si sa fie fiabila.
Totusi, oamenii nu mai pastreaza masina atat de multi ani. Aici putem vorbi despre tendintele producatorilor de a veni cu masini mai bune si mult modernizate intr-un interval foarte scurt de timp (4-5 ani), iar masina ta o sa para o rabla dupa foarte scurt timp. Perceptiile noastre s-au schimbat si avem si alta putere de cumparare, asadar o sa tindem mereu sa avem o masina mai noua, mai buna, mai frumoasa si mai tehnologizata. Deci nu mai conteaza daca motorul mai tine 20 de ani sau 500.000km ca oricum nu se mai ajunge acolo.
Si in general motoarele au evoluat si au primit cai mai multi din diferite surse: turbine mai bune, aerodinamica mai buna, platforme imbunatatite, sisteme de injectie mai eficiente, distributii mai complexe. De aceea astazi avem motoare mici care pot dezvolta mai multi cai decat o facea un motor mare de acum 15-20 de ani.
Sunt bune motoarele mici? Sunt…si nu prea. Sunt pentru ca iti ofera tie costuri mici de mententanta si suficienta putere. Nu prea pentru ca producatorilor le-a dat cu virgula cand a venit vorba de consum.
Motoarele mici nu vor consuma niciodata putin. Mai putin da, dar putin niciodata. Ca sa scoti din ele toti acei multi cai trebuie sa le turezi. Trebuie sa vedeti un grafic ca sa intelegeti unde este plaja de cuplu si de putere la un motor mic si atunci o sa intelegeti ca la capitolul consum o dau in bara.
Tin minte graficul de la motorul Z12XE aspirat de pe Corsa, care dezovlta la 5000RPM toata puterea de 75 de cai si cuplul urias de 90-100Nm. La 5000RPM ai un consum urias si nu poti merge asa cu o masina mica de oras. Pe cand un motor cu cilindree mai mare are alta harta si poate pune puterea la roata la un numar mai mic de RPM.
La motoarele turbo pe benzina plaja de cuplu si de putere este mai mica decat la un aspirat, dar nu se poate compara cu un diesel turbo care la 1800-2000RPM iti ofera toti caii si tot cuplul. Cu turbo benzinarele tot trebuie sa ajungi cu ele pe la 3500-4000RPM. Multi habar nu au sa le conduca, dar asta este un alt subiect. Despre racirea turbinei la fel…
Ideea este ca daca mergi turat o sa consumi mai mult. Iar ca motorele mici sa aiba vlaga in ele trebuie sa le turezi, ceea ce anuleaza posibilitatea de a avea un consum mic.
Tin minte ca am fost cu Corsa mea prin locuri inimaginabile, dar cand faceam un simplu tur de Transfagarasan primeam intrebarea urmatoare: dar ai putut sa mergi cu motorul asta mic? A urcat asta?
Sau mai sunt desteptii aia care spun: cu 4 oameni in masina si portbagajul plin de bagaje nu urca Loganul cu 0.9TCe nici macar rampa de la Controceni.
Astia sunt oamenii care nu stiu sa conduca motoarele mici, nu stiu sa traga de ele si sa le exploateze corect. De aceea apar tot felul de pareri proaste cum ca motoarele sunt slabe si nu trag. Ba trag, dar nu vor trage daca schimbi treptele la 2000RPM.
Concluzia este una simpla: motoarele mici sunt bune, ieftine de produs, ieftine de intretinut. Pot scoate si consumuri mici daca sunt exploatate corect, dar nu vor avea niciodata consumurile din cartea masinii.
Cunosc personal cativa proprietari si va spun din sursa sigura urmatoarele informatii. Un posesor de 1.0 EcoBoost pe un EcoSport are consumuri in oras de 12%. Acelasi motor pe Fiesta, tot in Bucuresti dar alt proprietar are consumuri de 8-9%. Tot Ford, dar motor 1.5 benzina de pe noul Focus, are consumuri de 7-8% in oras. Motor de 1.2 de Pejo in oras are un consum de 10%. Motor vechi aspirat de 1.2 consuma si 11% in oras.
Eu vorbesc doar de Bucuresti unde stai bara la bara si noaptea si evident conteaza si talpa soferului. Nu le luati de bune. Totusi, motoarele astea pot scoate consumuri bune la drum intins daca sunt conduse pana in 110-120km/h. Motorul de 1.5 de pe Focus consuma si 5% pe autostrada, similar cu un diesel.
Prietena mea conduce o Skoda Rapid cu motor de 1.2 benzina turbo de 90CP. Are consumuri pe autostrada si de 4% daca merge cu 110km/h si un maxim 6% la viteza maxima admisa. In oras nu sare de 10%. Si masina asta o conduc si eu uneori.
Repet, depinde cum le exploatezi si ce asteptari ai de la ele. Eu le consider bune, nu sunt imptriva lor, dar depinde de tine ce nevoi ai.
Multi confunda marimea motorului cu puterea motorului.
In prezent multi cauta motoare diesel, desi nu se justifica nici in trecut pentru cum foloseau masina.
In viitor aceiasi oameni o sa considere mereu ca masinile electrice au o autonomie mica.
Dar chiar au autonomie de toată jena. Dacă cu o mașină clasica, poți acoperi ușor, în timpi destui de decenți, cu doi șoferi o distanta de 3000 km, cu o electrica, din clasa accesibila muritorilor de rând, cu farurile aprinse conform legii și cu clima în funcțiune dacă te deplasezi pe temperaturi de vara, în mod cert timpul de deplasare se dublează. Dacă ești pasionat de vacante cu rulotă, cu o mizerie electrica mai ales la infrastructura din tara noastră nu cred ca reușești sa ajungi din sa zicem Oradea la Mangalia în 24 de ore decât dacă drumul coboară de la Oradea spre litoral! Mașinile electrice, cel puțin în perioada actuale sunt bune doar pentru deplasări în localitate de la domiciliu la serviciu, la cumpărături curente sau naveta pe distante scurte!
Skoda Rapid am si eu dar nu am reusit sa am consumurile asa mici. Cu doi adulti + 2 copii in concediu la 120-130Km/h a fost undeva la 6 litri. Pot sa spun ca in concediile cu bagajele aferente se simte greutatea masinii, mai ales la depasiri.
Am avut corsa cu motor 1.0 din 2001. O singura problema am avut cu masina aia: cand mergeam in afara si vroiam sa depasesc un tir, trebuia sa imi iau avant. Apoi se mai trezea cate un ciumpalac care nu stia ce fac si se baga intre mine si tir. Cu masina aia treceam de suta mai mult in depasiri asa ca tineam consumul undeva la 8. Dar a fost fiabila si foarte buna. Acum am diesel 2.0 de 180 de cai si sustin ca mult prea mult pentru. Nu se justifica, pentru mine, puterea asta. Ajung cu ea de la 100-110 la 140-150 km/h in depasiri si nici nu iti dai seama. Sunt bune motoarele mici. Doar sa nu iti fie mila sa le turezi cand e cazul. Multi nu le aduc la peste 3500 rpm ca le e frica cand le aud ca huruie.
Din experienta mea, motoarele mai mici consuma mai mult, mai ales cand sunt subdimensionate (puse pe masini mai grele decat ar fi trebuit)
Astfel un motor mai nou 1.4 turbo pe benzina consuma ceva mai mult decat un motor mai vechi 1.6 normal aspirat tot pe benzina.
Ideea e ca marimea motorului trebuie raportata la greutatea masinii.
In plus un motor turbo mananca mai mult decat un motor normal aspirat.
“La motoarele turbo pe benzina plaja de cuplu si de putere este mai mica decat la un aspirat” – afirmație complet eronata. Dacă ar fi așa nu s-ar mai supraalimenta niciun motor pe benzina.
Supraalimentand un motor se aduce “plaja” cuplului maxim la turații mai joase.
Google it.
Pai si eu ce am zis?
Gabriel, ai spus ca, citez „plaja de cuplu si de putere este mai mica”…ce sa inteleg din asta?
Mai mica = mai joasa, asta voiam sa spun. Poate m-am exprimat mai ciudat.
Experienta mea este urmatoarea:
Logan 1.4 MPI (cam 950 de kg parca avea) -> lesinat rupt, minim 7.5 l/100km pe autostrada la 120 km/h, in rest pe drumuri nationale cam 5.5 l/100km, in oras cam 10 l/100km. Ca fiabilitate, motorul asta mi s-a parut excelent.
Focus 1.0 125 cai (1400kg -> chiar sprinten daca este exploatat corespunzator, cam 6.2 l/100km la 140 km/h, 5.0-5.2 l/100km pe drumuri nationale si cam 6.8 l/100km prin oras). Ca fiabilitate nu ma pot pronunta inca.
Conteaza foarte mult ce asteptari are fiecare de la masina si de la echiparea ei. Fiecare tip de motor are avantaje si dezavantaje, important este ca acestea sa fie cunoscute si apoi este vorba doar alegerea fiecaruia.
majoritatea nu stiu sa tureze un motor si de aceea prefera lesinaturile diesel. care se si strica aiurea.
apropo, exista benzinar 1.6 turbo cu cuplu maxim de la 1400rpm, deci poate sa bata si la capitolul asta(pt meltzi/saraki).
Majoritatea nu vrea sa trebuiasca sa tureze motorul. Am in familie si diesel si benzina, puteri asemanatoare. La diesel ai apasat pedala si ai plecat, schimbi la timp si ai cuplu maxim rapid. La benzina cum spui si tu, da-i avant, accelereaza, asteapta sa intre in cuplu. Pentru mine e ok cu ambele, desi favorizez dieselul. Dar pentru ai mei sau pentru prietenă nu va fi niciodata mai comfortabila benzina la nevoie. Ei nu au chef de turat motorul si schimbat la turatii de nu te mai auzi in masina.
Dar oricum tind sa cred ca nu ai condus un diesel in mintile lui, de zici ca e lesinat.
nici nu am condus macar un diesel, pt ca ma respect. 🙂 dar m-am urcat in ele din nefericire (taxi etc) ….si le depasesc cel mai usor.
e normal ca cei care nu inteleg un motor si duc si lipsa de adrenalina sa vrea diesel. dar cel mai potrivit pt ei e o masina electrica.
Cele mai reușite sunt motoarele clasice diesel de cilindree medie gen Mercedes 2.7 CDI. Acolo ai și consum și performanță. Sau cele noi 2.0 tdi
Ma bag si eu in seama.
Am avut Tico cu motor de 800 si 48 de cai, am avut Dacia Solenza cu 1.4 MPI si 85 cai, Opel Astra cu 1.2 benzina 75 de cai si dupaia cateva dieseluri 1.9 dci, 2.0 Tdci.
Cel mai fain si mai util in condusul in afara orasului este cuplul mare la diesel in depasiri, cand accelerezi s-a dus. Daca mergi preponderent in oras benzina e ce trebuie.
De curand am condus si un 1.2 benzinar turbo cu 102 cai care surprinzator trage f fain si afara (nu ca dieselul dar nu mai e diferenta aia de cuplu).
Concluzie: motoarele mici 1.0 sau 1.2/1.4 cu 3 cilindri si turbo sunt f ok, mai ales daca au peste 100 cai putere dar daca ar fi dupa mine sa fac o achizitie acum as lua plug-in hybrid sau electric.
„Experienta mea e (:))”: buy a proper hybrid! Pana cand o sa evolueze suficient de mult piata si infrastructura de electice, e cea mai buna varianta.
Pana si sistemul vechi de peste 20 de ani de pe Prius este super eficient si suficient de puternic vs glumele de motoare de ~1L care se vand acum.
Conduc Mondeo Hybrid 2.0 masina de serviciu care are un sistem hybrid destul de vechi, bazat pe tehnologie similara cu Toyota Prius. Am condus fel de fel de motorizari mici si mari, diesel si benzina dar in afara de electric, n-as da pe nimic un „full hybrid” (poate doar pe un plug-in). Ca sa nu mai zic ca de vreo an firma cumpara Focus EcoBoost pentru unii colegi care consuma ca la nebuni (si 10l in oras) in timp de eu cu o masina de ~5m si aproape 1.8t am consum mediu 6l.
Singurul dezavantaj la Mondeo e porbagajul pentru ca nu fost gandit ca si hibrid de la inceput iar singurul dezavantaj la hibrid in general e ca dupa vreo 6-10 ani trebuie sa ii schimbi bateria si costa destul de mult, asta daca o ti atat de mult.
Pe langa consum, ai avantaje precum „cutia automata” confortabila fara trepte (e mai mult e emulare de CVT, nu o cutie per-se; un mic diconfort ca atunci cand faci depasire la viteza mai mare trebuie sa apesi pedala la fund si motorul e zgomotos in 5000RPM, unde motorul aspirat si fara turbo are cuplu maxim), nu ai demaror (ca pleaca electric mereu) sau alternator (bateria de 12V se incarca din cea de 600), placutele de frana le schimbi extrem de rar (franzea regenerativ pana la 95% eficienta masina), zgomot si trepidetii aproape lipsa vs diesel (dar un cosum similar), poluare mica si prima de la stat la achizitie, etc.
Costul unui hibrid este mare vs „motoarele de stergatoare” de 1l sau mai mici, insa la cat consuma alea si cu prima de la stat cred se amoritizeaza repede diferenta. Personal n-as comanda altceva in afara de hibrid sau electric ca si masina personala in viitorul apropiat.
De acord cu opinia din articol, cu observația că nu corespunde realității că un diesel are toată puterea și cuplul la 1800-2000 rotații iar o benzină turbo nu.
Este fix la fel, cuplul maxim la mașina personală incepe pe la 1 900 rotații și tine constant până pe la 5 200 rotații, adică ține aproape 3 500 rotații, mult peste cea ce reușește un diesel asemănător al cărui cuplu maxim se plafonează după aproximativ 1500-1 800 rotații.
Principiile de performanță la turbo benzină sunt asemănătoare cu orice turbo diesel, totdeauna benzina fiind mai sprintenă per total când vorbim despre motoare cu capacități cilindrice asemănătoare.
Cât despre motoarele mici și eu mi-am exprimat părerea de atâtea ori, acestea sunt de destulă vreme pe piață, s-au dovedit fiabile și trag fără probleme cel puțin la fel de bine indiferent de scenariu comparate cu variantele aspirate mai vechi, asta e realitatea constatată și de mine.
Consumul este bun dacă exploatezi corect mașina, un motor 1,0Tce consumă în regim mixt 6 % dacă nu se fac excese și nu e nevoie să fie dus în turații foarte mari pentru că are turbină și se pot face cele mai multe depășiri la 3 000 turații, adică foarte asemănător cu un motor diesel.
Vedeti ca nu toate motoarele mici sunt ieftine la intretinere. Chiar multe din cele noi, cu turbo, ai baie de ulei speciala/suplimentara pentru turbine, care sa aduca uleiul mai rece in ele, tocmai pentru ca merg mai turate. Si acest ulei este din gama 0w, sa reziste la turatii mari, si costa 100lei litrul. Si volumul de ulei necesar este mult mai mare. Si consumul este foarte mare, 14l in oras, in Ploiesti. Si nu-i nici ieftina masina: wv golf cu motor 1.2.