Cea mai precisa simulare a creierului uman, de pana acum, a fost realizata de un supercomputer japonez, constand in replicarea unei singure secunde din 1% din activitatea cerebrala. Supercomputerul K, al patrulea cel mai performant din lume, dispune de 705 024 nuclee de procesare si 1.4 milioane GB RAM, insa a efectuat aceasta sarcina in 40 de minute. >
Astfel, a fost simulata o retea de 1.73 miliarde de neuroni, interconectati de 10.4 trilioane de sinapse. Intel planuieste sa produca un sistem de calcul pe scara exa, pana in 2018, care ar putea, teoretic, sa simuleze intreaga activitate a unui creier uman. Insa sunt multe entitati, guvernamentale sau nu, care isi doresc o astfel de capacitate de procesare. Agentia guvernamentala americana IARPA a demarat un program ce isi propune sa gaseasca o cale de a construi un sistem cu putere de calcul de 1 exaflop (de 40 de ori mai rapid decat cel mai puternic supercomputer), care sa nu consume foarte multa energie si sa nu necesite solutii scumpe de racire.
Supercomputerul este fabricat de Fujitsu, si se afla in posesia unui institut de cercetari stiintifice din Kobe.
pei alea 100 miliarde neuroni ale creierului sunt folositi inclusiv pt tonus, respirat, hormoni etc.
deci pt gandire sunt folositi mult mai putin, si nici aia activi toti in acelasi timp, ci in ture, ca altfel se ard repede.
[…] care sa nu consume foarte multa energie si sa nu necesite solutii scumpe de racire. […]
Si presupun ca vor si cartofi cu comanda lor….