Site icon Arena IT

Opinie nepopulară: Revolut și-a (cam) pierdut din farmec

Iar primul semn că este așa îl reprezintă avalanșa numărul crescut de comunicate de presă pe care le primim de la agenția lor de presă, față de anii trecuți…

Cât timp erau pe val, nu am primit decât o mână de comunicate, cu o frecvență de unul pe an. Practic, putem spune că nici nu foloseau opțiunea asta de publicitate, ci se bazau mai mult pe ceea ce englezii numesc word of mouth!

De ceva vreme suntem bombardați cu tot felul de opțiuni noi lansate de compania de finetech: fie că au lansat programul de creditare, fie că majorează temporar până la 200.000 RON suma maximă acordată clienților români pentru creditul de nevoi personale sau că lansează planul Ultra. Apropo de acest ultim aspect, nu știu cine ar plăti 260 de lei pe lună pentru limite mărite la retrageri, acces pe lounge prin aeroporturi sau rate mai bune pentru achiziția de acțiuni…

Dar să revenim la subiect și să explic de ce zic eu că sex appeal-ul Revolut a început să se stingă.

Probleme legale

Deși le-au tot negat, sunt tot mai multe probleme legale pe care Revolut le are. Compania finetech se află sub presiunea auditorilor săi pentru a îmbunătăți controalele interne după ce autoritățile de reglementare din Marea Britanie au evidențiat deficiențe semnificative în auditarea conturilor sale, inclusiv un risc „inacceptabil de ridicat” de „eroare materială”.

Mai aproape de noi, sunt procese pornite de utilizatorii români din cauza blocării conturilor, aparent fără motiv întemeiat. Bine, ca să fim extrem de sinceri, unii au fost avertizați de alti utilizatori că riscă asta, dar au preferat să ignore avertismentul…

Adaptarea băncilor comerciale la concurență

Unul din marile avantaje ale Revolut îl reprezenta elementul de noutate pe care îl aducea – transferuri instant din alte conturi, acces pe lounge prin aeroporturi, interfață extrem de ușor de utilizat, carduri cu aspect tineresc, cont de economii sau pentru copii atașat, posibilitatea de a cumpăra acțiuni sau cryptomonede, schimb valutar avantajos sau cashback.

Doar că toate au că toate au cam fost preluate și de băncile mainstream, iar cel mai interesant aspect a rămas posibilitatea de a transfera sau de a alimenta conturile instant, lucru care nu e disponibil oriunde. Încă…

Folosierea conturilor de cei care au popriri legale

Inițial, unul dintre marile avantaje pentru unii utilizatori, l-a reprezentat faptul că ANAF nu avea acces la conturile Revolut. Prin urmare, destui români cu propriri pe conturile personale le-au folosit pe acestea pentru a rula bani care nu puteau fi atinși de autorități. Doar că ANAF a emis recent un comunicat prin care explica destul de clar că ei pot pune popriri și pe acele conturi. Din câte îmi aduc aminte, modificarea a apărut de când Revolut a primit licența bancară europeană.

Competitorii

La început a fost… Revolut. Doar că modelul a fost urmat de mai multe companii, precum N26 sau Curve. Cea din urmă chiar permite ceva în plus, și anume posibilitatea înrolării mai multor carduri în aplicația lor, ceea ce face extrem de ușor plata oricărui serviciu din orice cont pe care îl deții.

Cum modelul a fost de succes la început, era lesne de intuit că vor mai urma alții același drum, iar Revolut fie va reuși să se adapteze, fie va dispărea. Momentan mi se pare că este la răscruce, dar nu este încă cu un picior în groapă.

La final vă adresez o întrebare – voi mai folosiți Revolut?

Disclaimer: Editorialul de față reprezintă opinia autorului, nu a ăntregii redacții ArenaIT.

Exit mobile version