Iar primul semn că este așa îl reprezintă avalanșa numărul crescut de comunicate de presă pe care le primim de la agenția lor de presă, față de anii trecuți…
Cât timp erau pe val, nu am primit decât o mână de comunicate, cu o frecvență de unul pe an. Practic, putem spune că nici nu foloseau opțiunea asta de publicitate, ci se bazau mai mult pe ceea ce englezii numesc word of mouth!
De ceva vreme suntem bombardați cu tot felul de opțiuni noi lansate de compania de finetech: fie că au lansat programul de creditare, fie că majorează temporar până la 200.000 RON suma maximă acordată clienților români pentru creditul de nevoi personale sau că lansează planul Ultra. Apropo de acest ultim aspect, nu știu cine ar plăti 260 de lei pe lună pentru limite mărite la retrageri, acces pe lounge prin aeroporturi sau rate mai bune pentru achiziția de acțiuni…
Dar să revenim la subiect și să explic de ce zic eu că sex appeal-ul Revolut a început să se stingă.
Probleme legale
Deși le-au tot negat, sunt tot mai multe probleme legale pe care Revolut le are. Compania finetech se află sub presiunea auditorilor săi pentru a îmbunătăți controalele interne după ce autoritățile de reglementare din Marea Britanie au evidențiat deficiențe semnificative în auditarea conturilor sale, inclusiv un risc „inacceptabil de ridicat” de „eroare materială”.
Mai aproape de noi, sunt procese pornite de utilizatorii români din cauza blocării conturilor, aparent fără motiv întemeiat. Bine, ca să fim extrem de sinceri, unii au fost avertizați de alti utilizatori că riscă asta, dar au preferat să ignore avertismentul…
Adaptarea băncilor comerciale la concurență
Unul din marile avantaje ale Revolut îl reprezenta elementul de noutate pe care îl aducea – transferuri instant din alte conturi, acces pe lounge prin aeroporturi, interfață extrem de ușor de utilizat, carduri cu aspect tineresc, cont de economii sau pentru copii atașat, posibilitatea de a cumpăra acțiuni sau cryptomonede, schimb valutar avantajos sau cashback.
Doar că toate au că toate au cam fost preluate și de băncile mainstream, iar cel mai interesant aspect a rămas posibilitatea de a transfera sau de a alimenta conturile instant, lucru care nu e disponibil oriunde. Încă…
Folosierea conturilor de cei care au popriri legale
Inițial, unul dintre marile avantaje pentru unii utilizatori, l-a reprezentat faptul că ANAF nu avea acces la conturile Revolut. Prin urmare, destui români cu propriri pe conturile personale le-au folosit pe acestea pentru a rula bani care nu puteau fi atinși de autorități. Doar că ANAF a emis recent un comunicat prin care explica destul de clar că ei pot pune popriri și pe acele conturi. Din câte îmi aduc aminte, modificarea a apărut de când Revolut a primit licența bancară europeană.
Competitorii
La început a fost… Revolut. Doar că modelul a fost urmat de mai multe companii, precum N26 sau Curve. Cea din urmă chiar permite ceva în plus, și anume posibilitatea înrolării mai multor carduri în aplicația lor, ceea ce face extrem de ușor plata oricărui serviciu din orice cont pe care îl deții.
Cum modelul a fost de succes la început, era lesne de intuit că vor mai urma alții același drum, iar Revolut fie va reuși să se adapteze, fie va dispărea. Momentan mi se pare că este la răscruce, dar nu este încă cu un picior în groapă.
La final vă adresez o întrebare – voi mai folosiți Revolut?
Disclaimer: Editorialul de față reprezintă opinia autorului, nu a ăntregii redacții ArenaIT.
Neata!
Da, îl folosesc.
Avantajul lor momentan este că încă joacă într-o piață gri. Și în același timp, probabil marea frână care-i ține departe de liga băncilor comerciale în care și-ar dori să joace. Și cursul de schimb, combinat cu costurile mici pentru deschiderea de conturi în alte valute, direct în aplicație.
Dar ai dreptate, e aproape momentul în care vor trebui să se hotărască în ce direcție o apucă.
Eu cred ca defapt a luat amploare și unele banci ,, bagă batul prin gard,,. Pe lângă faptul ca transfer bani instant pe aplicație sau in câteva ore din banca in aplicație și invers, am rămas surprins de serviciul de creditare. La ora 22:00 in Weekend , am citit oferta, am aplicat pt credit. La 22:30 aveam banii in cont. Fără n drumuri la banca, fără ploconeli( care mi se par umilitoare) fără zece mii de hartii și Adeverințe . Rate fixe cu dobânda fixa, cu un DAE mai bun cu câteva procente decât la orice banca din Ro. Jos pălăria!
Facut initial pentru cursul bun de schimb ca sa am unde sa schimb euro pt plata ratei la creditul in euro – dupa 3 luni au bagat si Raiffeisen si Unicredit optiunea de schimb la cursul BNR, chiar mai bun decat Revolut.
Am lasat cardul de Revolut bagat in Uber si Bolt si l-am mai folosit anul trecut in Bulgaria. Anul asta, am platit doar prin Curve in calatoriile afara, cursul e similar – deja la greci poti plati in 95% din locuri cu cardul si nu prea mai ai nevoie de altceva.
Mai folosesc ocazional pentru achizitii din China sau de pe site-uri mai dubioase si cam atat.
Știți cumva ce comision are cardul standard lunar revoul?
Eu il folosesc exclusiv pentru cardurile virtuale de unica folosinta. Utile cand ai de a face cu siteurile celor din PRC.
Nu știu de ce crezi că și-a pierdut din farmec, mie mi se pare fix contrariul: din ce în ce mai multă lume îl are și a devenit oarecum un etalon. Am aplicații și carduri ING, BT, CEC, OTP, BCR, dar în 90% din timp folosesc Revolut. Pur și simplu e în altă ligă. De la faptul că ai conturi în orice valută până la retrageri de cash gratuite în orice țară și fluiditatea aplicației, există suficiente argumente pentru care e atât de folosit. Sper să nu o ia în jos prea curând!
E util pentru platile pe AliExpress. Cand Posta Romana „pierde” pachetul si deschizi incident vei observa ca raspunsul lor este ca pachetul se afla in regiunea ta si nu vrei ca sa-l ridici asa ca nu-ti dau banii inapoi. In Revolut ai la fiecare plata formularul de anulare si intr-o ora ai banii inapoi dupa ce le arati ca ai deschis caz si AliExpress abereaza.
Mi se pare in continuare extrem de util si folositor, nicidecum ca si-a pierdut farmecul. A fost singurul serviciu bancar care mi-a permis sa schimb o suma mai mare de bani din lei in euro la curs normal.
Il folosesc zilnic pentru plati la magazine, atat online cat si offline, iar cardurile virtuale mi se par super utile pentru site-uri dubioase.
Il folosesc si in multele calatorii pe care le fac anual in strainatate si nu m-a dezamagit niciodata, fie ca am platit in Asia sau in Europa.
Corect. Autorul articolului se înșeală…
Posibil, dar asta e atributul articolelelor de opinie – te poti insela
Folosesc doar Revolut. Am card BCR doar pentru salariu, dar imediat bag banii pe Revolut. Ma ajuta super mult.
De la inceput nu l-am considerat o alternativa prea buna. Mai ales ca am de la ING cam aceleasi beneficii. De curand Revolut a inceput sa taxeze foarte mult la Crypto (au anuntat ca vor scadea tarifele de luna asta). Apoi am observat ca daca cumperi ceva in valuta pe perioada weekendului – iarasi ai comisioane. Se misca greu aplicatia in ultimul timp. Si se vede disperarea din ochii lor cand trimit saptamanal mailuri cu 200 lei pentru prietenii invitati (care trebuie sa indeplineasca o gramada de cerinte)
Pentru cei ce nu stiu inainte de Revolut a fost Paxum, Monesse, Payoneer, Skrill, Stripe
Nu stiu de cand aveti Revolut, dar niciuna din aplucatiile enumerate nu se compara cu Revolut pana in 2020.eu am economisit multi bani la schimbul valutar si transferuri din Romania in contul meu din UK pe care il foloseam la diferite cumparaturi online.si astazi il folosesc Revolut mult.mai au de imbunatatit unele chestii, dar deocamdata in afara de partea de creditare, nici o banca nu ofera ceea ce ofera Revolut.
Da. Inca il folosesc. Am si Curve dar deocamdata nu am simtit nevoia sa il folosesc.
Este normal să scadă la un moment dat viteza cu care înregistrează noi clienți, față de creșterea inițială. De aici și încercarea de a se face cunoscuți prin alte mijloace decât word of mouth.
Dar rămâne un competitor foarte puternic și este foarte versatil. Ca și card de cumpărături și vacanță este excelent.
Iar în UK are și un cont de business gratuit foarte competitiv. Dar nu are asigurarea de faliment sau cum se cheamă pentru că nu este înregistrată ca și bancă, deci daca pică riști să-ți pierzi banii. Cu toate acestea din câte înțeleg, unul din conturile de economii care îl poți deschide la ei, cel puțin aici în UK este asigurata pentru că Revolut îl deschide și gestioneaza in parteneriat cu o bancă înregistrată. Sper că informațiile mele sunt corecte, dar nu știu cum este in Romania/ restul Europei.
În Europa (cu excepția UK) compania Revolut este înregistrată ca bancă într-o țară din regiunea Baltică. Se supune regulilor UE privind protecția sumelor din conturi în cazul falimentului companiei.
Pentru mine nu a avut niciodata farmec. Nu am si nu am avut revolut.
In general sunt probleme cu bani lipsa cand se face un audit serios la companiile de fintech.
Foarte fain sa iti dai cu parerea despre ceva ce nu ai. Si eu pot zice ca e ca sula Bentley… si oricum nu imi iau, ca nu mi-ar incapea in garaj. Oh… n-am nici garaj. Oricum e nashpa masina si strugurii erau chiar acrii. Eu am revolut si am si BT. Momentan revolut e ceea ce trebuie. Da… comisioanele lor la schimb valutar cresc in weekend, si nu iesi tot timpul foarte bine. Dar in rest, e perfect. Sunt curios de ce se blocheaza unele conturi. Eu am trimis toate actele cand le-au cerut si nu am avut niciodata probleme. Sper sa nici nu am.
Daca tăceai filozof rămâneai. Cel mai idiot comentariu, sa îți dai cu părerea despre ce nu folosești.
4, stai jos!
@Lau gasesti raspunsul meu intr-un alt comentariu de mai jos.
Opinie nepopulară: dacă nu știi să folosești Revolut, atunci nu-ți da cu părerea. Folosești 10% din ceea ce oferă și spui că același lucru îl oferă și băncile din Romania?… Și se zicea că prostia e cauzată de lipsa accesului la informație…
Revolut nu e doar un serviciu bancar, e mult mai mult.
Aveam vreo 3 carduri la ING printre care si ING Gold dar am renuntat la toate si mi-am facut Revolut Metal pt care platesc mai putin decat pt ING Gold si are o gramada de alte chestii incluse: asigurare medicala de calatorie pentru toata familia (doar din asta si ti-ai scos banii), asigurare pentru telefonul mobil, card pt copil gratuit pe care il poti alimenta instant si gestiona f usor, curs valutar f ok, cashback etc etc etc
Eu dupa jumatate de an de folosire am deja cashback 66 lei. Am dat 300 pe Metal si are toate avantajele de mai sus.
Am si folosit odata Revolut Lounge in Doha, 130 lei pt un lounge cu all inclusive unde doar un cappucino e 10 EUR.
Beat that.
sunt bune avantajele revolut… pe hartie, uite ca le iau pe rand: 1. asigurare de calatorie: esti asigurat by default in orice tara europeana daca ai card european de sanatate (se elibereaza gratuit cu cerere la CNAS), deci utilitatea e exista numai in afara Europei si eventual pentru membri neasigurati. 2. asigurarea pentru device-uri se aplica numai daca ai achizitionat device-ul respectiv cu cardul Revolut, deci daca l-ai primit sau ai cumparat device-ul cu card de credit emis de alta banca, nu beneficiezi de asigurare. singurele beneficii tangibile ramase sunt schimburile valutare si cardurile de unica folosinta. intrare in lounge si asigurare medicala ofera si George platinum spre exemplu si nu mai platesti nimic in plus.
Ai întrebat cine ar folosi abonamentul Ultra și ar plati 260 lei/lună.
Răspunsul este simplu: cei care zboară des – cel puțin o dată pe lună. Avantajul lounge-ului (30€) este destul de important.
Acum dacă zbori doar intern probabil nu este util acest abonament – în București pe Otopeni nici nu exista lounge pentru curse interne. Vei găsi acces lounge în Timișoara și Cluj pentru curse interne și externe.
Dacă nu folosești lounge-ul atunci clar nu ai nevoie de acest abonament Ultra.
Pentru tine poate exista un alt abonament plătit (plus, premium sau metal) sau varianta gratuită. Fiecare trebuie să își facă un calcul și să decidă care plan e optim pentru el/ea.
Ps: folosesc Revolut de când a devenit disponibil în România iar pentru mine planul metal este optim. Folosesc mult schimbul valutar iar cu acest plan primesc nelimitat acest schimb valutar. Indiferent de suma schimbată lunar. Pentru mine Ultra nu ar fi o alegere bună.
Corect. Doar ca populatia interesata de ULTRA e mica si nu e mare diferenta intre Metal si Ultra. Pt cei care vor calatori mult, asa e, merita
ce inseamna lounge ???
Cunosc persoane care au lucrat in strainatate la firme de fintech si firmele respective au avut probleme cu bani lipsa.
In rest am raspuns doar la intrebarea din articol: „voi mai folosiți Revolut?”
Raspunsul acesta era pentru @Piuir
Ai-ul lor da de multe ori erori grave, este comunist și nu îți dă explicații exacte. Asta cu politicele interne sunt un bulshit, de ce m-aș încrede într-o bancă care nu îmi argumentează politicile interne. Mi-am deschis și eu un credit și l-am închis rapid, totul perfect. Problema e când am încercat să îmi deschid unul nou, abia după o lună am aflat de politicile de 35 de zile și mai puțin de 5 interiori in acest interval, daca nu, te pune pe hold pe o perioadă pe care o știu doar ei. Sa sa lor este sa își deschidă banca fizica și la noi, măcar 2-3 sucursale, sa ai pe cine lua la rost, măcar așa ca efect placebo.
„Să aibă măcar 2-3 sucursale sa ai pe cine lua la.fosf macar că efect placebo…”
Ai de capul tău ce pretenții și aberații au unii în cap…dar luatul la doar am putea e sport la noi…
Este inca una din aplicatiile mele favorite.
Un articol rupt de realitate. Folosesc revolut metal de 4 ani minim, și da, plătesc 500 ron pe an. Beneficiile sunt mult mai multe decât ai prezentat acolo, cum e asigurarea de călătorie, asigurare auto, asigurare a bunurilor și a biletelor și nu se opresc aici.
Când ieșim în oraș mereu împărțim și transferam bani doar pe revolut. Rar mai dau de câte un dubios fără.
Eu știu persoane care folosesc ca tine Revolut, la modul intensiv, știu unii ca mine, care îl folosesc și mai știu care nu au. Nu mi se oare dubios niciunul. Iar faptul ca ești sau nu de acord cu mine nu înseamnă ca e rupt de realitate articolul. Înseamnă ca pot sa ma înșel sau nu, dar mai sigur înseamnă ca nu folosim serviciile lor la fel.
Scrie in titlu: “opinie NEpopulara” 😀
Cea mai utilă funcționalitate este posibilitatea de a crea carduri virtuale care se autodistrug dupa prima folosire. Nu inteleg cum de nu au asa ceva alte banci. Iar din punct de vedere a securitatii aceasta functionalitate este top. Nu mai poate nimeni sa iti ia bani cu numarul de pe card daca el este dezafectat 😉
Geniali!
O are Unicredit
Făceam tranzacții în valoare de 6000 euro lunar pe revolut și nu ma suna nimeni de ce am scos asa mult cash sau de ce am trimis asa mult etc! Banii mei munca mea nu trebuie sa ii frece pe alții curu ce fac oamenii cu bani lor.
Sa ziceam ca partea finala nu e musai ok. Ca, tocmai pentru a fi toti corecti, ne mai verifica fiscul sau altii
esti un element de nadejde…
nu te lua dupa raduca si alti pirliti,
la ei n-are nimeni ce sa verifice…
pt. ce sa platim impozite ?
ca sa-i umfle ciolacu pe smecheri cu pensii speciale ?
sa-si cumpere joianis n+k-j case ?
patria este poporul care o arde patriotic cu bere noroc si mici cu carbid…
🙂
Am Revolut Metal. Cu care ,am achizitionat un tel scump pt baiat la 18 ani. In 2 sapt ia spart ecranul…ghiciti…..CASCO.. acela la Revolut Metal nu e degeaba. Am predat telefonul in locul specificat si in 24 am primit 6500 contravaloarea lui integral
Folosesc doar Revolut.
Aceasta spune totul !
Da. Despre tine.
orice instrument care te ajuta sa scapi de fisc e foarte bun.
ca e revolut sau altul,nu-mi pasa…
De ce crezi ca scapi de fisc? Conform legislatiei fiscul are access la toate tranzactiile bancilor europene care implica cetateni romani, iar Revolut se conformeaza si trimite regulat catre fisc informatiile referitoare la conturile detinute de cetatenii romani.