Nu-i așa că v-ați fi așteptat să discutăm despre așa ceva la noi, prin România, sau pe oriunde prin Balcani. Doar că situația de față se referă la centralele nuclear-electrice din SUA!
Cel puțin unele centrale nucleare din SUA conțin piese contrafăcute care ar putea prezenta riscuri semnificative, potrivit unei investigații efectuate de biroul inspectorului general al Comisiei de reglementare nucleară. Aceste piese „prezintă probleme de siguranță și securitate nucleară care ar putea avea consecințe grave”, se arată în raportul rezultat, publicat luna aceasta.
În timp ce preocupările legate de siguranță și de deșeurile nucleare au deranjat industria energiei nucleare timp de zeci de ani, noile constatări vin pe fondul unui entuziasm tot mai mare pentru energia nucleară ca sursă de energie fără emisii de dioxid de carbon, care poate ajuta națiunile să își atingă obiectivele climatice. Până și UE are în vedere declararea energiei nucleare ca fiind ”verde”, pentru a mai atenua din problemele actuale. În timp ce Germania intenționează să își retragă anul acesta toate generatoarele nucleare rămase din cauza unor probleme de siguranță, Franța, care se bazează deja pe energia nucleară pentru mai multă energie electrică decât orice altă țară din lume, a declarat ieri că va construi 14 noi reactoare.
Investigația a fost realizată după ce persoane anonime au afirmat că „majoritatea, dacă nu toate” centralele nucleare din SUA au piese false sau defecte. Biroul inspectorului general a descoperit probleme cu piese contrafăcute la câteva centrale diferite în cadrul investigației sale. De asemenea, raportul afirmă că s-au semnalat separat 100 de „incidente” care implică piese contrafăcute doar anul trecut. Este o problemă la care SUA va trebui să ia măsuri drastice dacă își continuă planurile de a include energia nucleară în tranziția sa către energia curată. Raportul avertizează că, în lipsa unei supravegheri sporite din partea autorităților, riscul ca piesele contrafăcute să treacă neobservate ar putea crește.
În cadrul anchetei sale, biroul inspectorului general a căutat piese care sunt modificate ilegal pentru a arăta ca produse legitime, piese care sunt „prezentate în mod intenționat în mod greșit pentru a înșela” și piese care nu respectă specificațiile produsului. Biroul a prelevat un eșantion din patru centrale electrice din SUA și a găsit dovezi de piese contrafăcute la una dintre aceste centrale din zona Midwest.
Prima defecțiune identificată de directorul NRC a fost un arbore de pompă de apă utilizat pentru serviciul de urgență care s-a rupt la scurt timp după ce a fost instalat. La o altă uzină din nord-est, monitoarele de temperatură din „zonele legate de siguranță”, care sunt folosite pentru a identifica ruperea conductelor de abur, au cedat brusc „la o rată semnificativ mai mare”. Înainte de această defecțiune, unele dintre instrumente fuseseră reparate folosind piese defecte.
NRC ar putea subestima prevalența pieselor contrafăcute, avertizează raportul, deoarece agenția de reglementare nu dispune de un sistem robust de urmărire a pieselor problematice. Aceasta cere centralelor să raporteze contrafacerile doar în circumstanțe extraordinare, cum ar fi dacă acestea conduc la oprirea de urgență a unui reactor. De asemenea, raportul notează că NRC nu a investigat temeinic toate acuzațiile de contrafacere. În septembrie 2021, în SUA erau în funcțiune 55 de centrale nucleare, iar biroul inspectorului general a luat ca eșantion doar patru pentru raportul său.
Alte grupuri, inclusiv Institutul de Cercetare în domeniul Energiei Electrice și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), au identificat, de asemenea, în ultimii ani, supape, rulmenți, întrerupătoare de circuit, fitinguri pentru țevi și oțel structural contrafăcute în centrale nucleare din SUA și din străinătate. Acestea reprezintă o problemă în creștere în sectorul energiei nucleare și în alte industrii din întreaga lume, notează un raport al AIEA din 2019.
Rămâne să vedem dacă investigații similare vor fi efectuate și în Europa, mai exact, pe la Cernavodă, că asta ne-ar interesa direct…
Există și piese „contrafăcute” chiar mai bune decât „originalul”. Problema este cât ești dispus să plătești pentru că ce să vezi, calitatea costă. Dar dacă statul (aici poți pune pe oricare) face licitații la care câștigă cel mai mic preț, ce crezi că primesc? Dacă rezolvă cineva problema asta o să facem un salt evolutiv 🙂
Ai drac „narcomani , drogati ” Vor sa ne ucida cu piese contrafacute.Cum se mentioneaza si mai sus multe „contrafacute” sunt mai calitative decat originalul.Banuiesc ca numai americanii folosesc asemenea piese, ceilalti sunt originali.Nu cred ca cineva ar fi asa dobitoc, ca in loc de centrala atomica sa faca o bomba.Chiar de nu sunt „originale” corespund cerintelor… parerea mea.
Trebuie sa fi foarte prost sa crezi asa ceva. Piesele alea trec prin multe controale de caalitate si de securitate. Asta este o intoxicare ieftina din cadrul razboiului informational, Ghiciti de unde pleaca ?
hm, incep sa cred zvonurile ca cernavoda e facuta din fiare vechi..