Un studiu recent, prezentat în The Astronomical Journal, continuă să caute eluziva planetă lipsă (numită și Planeta X), o planetă ipotetică care ar putea orbitează în regiunile exterioare ale sistemului solar și mult dincolo de orbita planetei pitice Pluto.
Scopul acestui studiu a fost de a restrânge posibilele locații ale acestei planete și are potențialul de a ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine compoziția sistemului nostru solar, împreună cu procesele sale de formare și evoluție.
În final, după toate calculele făcute, echipa de cercetători a restrâns posibilele locații ale Planetei X, eliminând aproximativ 78% din locațiile posibile calculate în studiile anterioare. În plus, cercetătorii au furnizat, de asemenea, noi estimări pentru axa semimajoră aproximativă (măsurată în unități astronomice – UA) și masa echivalentă cu cea a Pământului a planetei lipsă la 500 și, respectiv, 6,6.
Obiectivele pentru LSST (Legacy Survey of Space and Time este un studiu astronomic programat actualmente ca un program de 10 ani pentru a studia cerul sudic și va avea loc la Observatorul Vera C. Rubin din Chile, care este în prezent în construcție) includ identificarea asteroizilor apropiati de Pământ (NEAs) și a micilor corpuri planetare din sistemul nostru solar, dar includ și studii ale spațiului cosmic îndepărtat. Acestea includ investigarea proprietăților materiei întunecate și a energiei întunecate și a evoluției Căii Lactee. Dar care este importanța găsirii Planetei X?
Dr. Brown spune: Aceasta ar fi a cincea cea mai mare planetă a sistemului nostru solar și singura cu o masă între Pământ și Uranus. Astfel de planete sunt comune în jurul altor stele și am avea brusc șansa să studiem una în propriul nostru sistem solar.
Oamenii de știință au început să ipotezeze existența Planetei Nove imediat după descoperirea lui Neptun în 1846, inclusiv o memoare din 1880 a lui D. Kirkwood și mai târziu un articol din 1946 al astronomului american Clyde Tombaugh, care a descoperit Pluto în 1930.
Există sau nu Planeta Nove și unde o vom găsi în următorii ani și decenii? Numai timpul va spune și de aceea facem știință!
Sursa: sciencealert.com
Lasa un comentariu!