În ciuda faptului că aduce o configurație hardware mult mai puternică decât modelele standard, consumul de energie al noului PlayStation 5 Pro a rămas aproape neschimbat. Consola a fost testată pe îndelete de Digital Foundry, iar rezultatele sunt impresionante. GPU-ul mai puternic își face simțită prezența în mai toate titlurile testate și asigură, în medie, o performanță cu până la 30% mai bună la un consum aproape identic cu cel al modelului Slim. Mai mult, jocurile testate, Elden Ring, Spider-Man 2 și F1 2024, au fost evaluate cu patch-urile de optimizare pentru PS5 Pro, precum și pe profilurile cu cea mai înaltă fidelitate grafică, așadar sunt excluse scenariile în care hardware-ul este limitat artificial de capabilitățile jocurilor.
În Elden Ring, PS5 și PS5 Slim înregistrează 37, respectiv 40 cadre pe secundă, la un consum de 201.3, respectiv 216.2 W, în timp ce PS5 Pro ajunge la 52 de cadre pe secundă cu un consum chiar mai mic – 214.1 W. În Spider-Man 2 situația este diferită, din cauza blocării framerate-ului la 60 de cadre pe secundă pe toate modelele, însă nu cu mult. PS5 Pro consumă maxim 232 W, Slim-ul 218.2 W și modelul standard 208.1 W, așadar avem un consum cu doar 6% mai mare pentru noul model. F1 2024 arată performanțe similare, jocul fiind blocat tot la 60 fps, dar aduce o fidelitate grafică mai bună și un consum de energie nu foarte diferit de modelele standard – 235 W.
Însă după cum atrag atenția și cei de la DigitalFoundry, consumul poate varia în funcție de binning și de calitatea cipurilor, așadar nu este garantat un consum la fel de mic pe toate unitățile. Cât despre configurația hardware, în caz că sunteți curioși, PS5 Pro integrează același procesor cu 8 nuclee Zen 2 ca modelele anterioare, însă vine cu un GPU RDNA mult mai performant, dar și cu memorii cu lățime de bandă crescută la 576 GB/s. Astfel, se asigură o fidelitate grafică mai bună, dar și framerate-uri superioare în jocurile optimizate pentru noua consolă.
Via Tom’s Hardware
Performanta 30% mai bună decât modelele de baza doar pe hârtie, in rest majoritatea jocurilor merg la fel de bine sau unele chiar mai prost decât cele de pe versiunea de baza