Pe fondul reducerii substanțiale a costurilor de producție a acumulatorilor, prețurile mașinilor electrice ar putea scădea vertiginos în următorii câțiva ani, iar cât de curând ar putea ajunge la paritate cu cele ale vehiculelor cu motoare cu combustie internă, se arată într-un raport Goldman Sachs.
Banca de investiții se arată optimistă cu privire la evoluția autovehiculelor electrice, susținând că acumulatorii, cele mai costisitoare componente din aceste mașini, s-ar putea ieftini chiar și cu 50% până în 2026. Din câte se pare, tehnologia avansează mai repede decât se anticipa inițial, iar costurile se află în continuă scădere de câțiva ani. În 2020 prețul era de 153 de dolari pe kWh, în 2023 a coborât la 149 de dolari pe kWh, iar până la sfârșitul acestui an se estimează că va ajunge la doar 111 de dolari pe kWh. Astfel, până în 2026, dacă estimările analiștilor sunt corecte, prețul ar putea coborî chiar și la 80 de dolari pe kWh.
Densitatea acumulatorilor a crescut cu 30% doar în ultimii câțiva ani, în vreme ce costurile au scăzut. Materiile prime, cum ar fi litiul și cobaltul, care reprezintă 60% din costul unui acumulator, s-au ieftinit considerabil după o perioadă îndelungată de scumpiri, iar acum se găsesc în cantități suficiente pentru a satisface cererea. De asemenea, în ciuda avansului rapid al acumulatorilor de tip solid state, mult mai performanți, analiștii sunt de părere că cei pe tehnologia Li-Ion vor continua să fie dominanți în industria EV-urilor, având la dispoziție materii prime abundente, dar și extrem de multe linii de fabricație. Însă pe de altă parte, industria fabricării de acumulatori pentru mașini electrice se confruntă în prezent cu un monopol constituit din cinci companii care controlează 80% din piață, iar acest lucru ar putea menține prețurile ridicate pentru o perioadă mai îndelungată decât estimează analiștii.
Via Techspot
Trebuie să lase solidele pe piața, sa vină sosoacele! Li-ionul e o glumă periculoasă.