Cu mici exceptii, viteza luminii este viteza maxima la care poate aspira cineva. Iar cei de la IBM s-au gandit ca nu mai are rost sa se complice cu variate magistrale, asemanatoare FSB-ului de la Intel sau HT-ului de la AMD. De ce sa nu puna la dispozitia propriilor CPU-uri viteza maxima posibila?
Zis si facut. S-au apucat de treaba undeva prin 2004 – 2005, si au reusit sa realizeze un dispozitiv care este capabil sa transforme un impuls electric intr-o unda luminoasa. Pe langa acesta, au creat si jonctiuni nanofotonice, care pot trimite lumina primita pe diverse rute si cu diverse lungimi de unda. Si cu dimensiuni de ordinul nanometrilor, pot fi integrate intr-o pastila de siliciu, facilitand comunicarea intre cele mai mici unitati ale unui procesor.
In plus, aceste elemente sunt ultra rezistente la caldura, si pot atinge o latime de banda de aproximativ 1 Tb/sec.
Este posibil sa vedem o astfel de tehnologie in viitor atat sub forma a tranzistorilor optici, de multe ori mai rapizi ca actualii tranzistori electrici, dar mai repede implementata pe post de magistrala de comunicare intre procesoarele unui sistem.
Daniel a zis
Ar fi super,probabil ca n-ar mai aparea nici un fel de bootleneck-uri. Sper numai ca tehnologia sa nu fie prea costisitoare si sa poata fi pusa la dispozitia publicului larg la preturi acceptabile.
deny a zis
poate vor mai aparea concurenti ca sa mai cada din preturi
Ayashii a zis
Pana sa fie la un pret acceptabil….vor trece multi ani….destui pt ca pretul lorsa ajunga safie proportional cu pretul unu CPU de 2 GHz de azi.