Criza de cipuri afectează puternic producția de electronice. Plăcile video au ajuns la prețuri astronomice, noile memorii RAM DDR5 sunt aproape imposibil de găsit, iar consolele de jocuri din noua generație ajung pe piață în cantități limitate. Din fericire, lucrurile s-ar putea îmbunătăți în viitorul apropiat. Marii jucători din industrie pregătesc dezvoltarea masivă a liniilor de fabricație, iar primele estimări arată că investițiile din perioada următoare vor ajunge la 146 de miliarde de dolari. Samsung a anunțat săptămâna trecută o investiție de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei fabrici de cipuri pentru machine learning și 5G în Statele Unite, aceasta urmând a fi operațională începând din 2024. Și Intel și TSMC au în plan creșterea capacității de producție în SUA, în contextul în care guvernul american a aprobat un program de subvenții de 52 miliarde de dolari pentru industria de semiconductori. Subvenții de până la 5.2 miliarde de dolari pentru industria de semiconductori vor fi și în Japonia, iar asta pare că a atras deja interesul marilor producători de memorii DRAM și NAND. Și guvernul sud-coreean pune la cale o strategie de subvenții și reduceri de taxe pentru producătorii de semiconductori prin care urmăreste să dubleze exportul de cipuri în următorul deceniu.
Cererea crescută pentru electronice din ultima perioadă a scos la iveală și slăbiciunile canalelor de distribuție globale, iar producătorii urmăresc extinderea capacității și în alte regiuni. Din cauza costurilor mult mai mari din țările dezvoltate, 80% din investiții vor viza în continuare țările asiatice, însă producătorii invenționează să-și extindă activitatea și în Uniunea Europeană și SUA. Vestea proastă? Efectele acestor investiții nu se vor vedea imediat pe piață și ar putea dura încă un an până când vom putea cumpăra electronice la prețuri normale.
Via Techspot
Fabrica Bosch anuntata cu surle si trambite nu face mare branza
De la vorba la fapta este drum lung. M-as mira sa vad ca pretul scade semnificativ in urmatorii ani.Fac fabricile, apoi trebuie sa scoata investitiile, deci… motive tot raman.Produci mai putin, vinzi mai putin, dar se merge pe ideea produc putin si vand scump.Singurul lucru bun : concurenta, poate asa vor fi sperante sa revina preturile.App. Cu noile fabrici din America, cum o sa le zicem la „chinezariile americane” ?
Dacă n-o să fie cartel ca la petroliști prețurile vor scădea simțitor.
Cred că prin 2023, dacă ne mai lasă și molima, criza de cipuri va fi rezolvată, ăștia sunt oameni serioși când este vorba de producție (nu ca la noi, producători de minciuni și găinării).
Eu am mașina Mazda din 2007, care după atâția ani dă semne de oboseală (rugină), așa că am dat-o la reprezentanță la reparare, pe ici, pe colo. Am aflat cu ocazia asta că ei sunt cam în criză deoarece nu mai prea au ce vinde, din cauza lipsei cipurilor. Îmi amintesc că, atunci când am cumpărat-o, a fost singura marcă ce puteau să-ți aducă oricare din variantele listate, în maxim două săptămâni, pe lângă un reliability record excelent, care a devenit și mai evident cu trecerea anilor.
deci cutzu si iohanus cum au atras investitorii? sa raspunda votantii lor