Ideea de a scăpa de deșeurile Pământului aruncându-le în spațiu sau chiar în Soare poate părea tentantă, dar este departe de a fi realizabilă.
Problema principală este costul imens implicat. Lansarea unui volum mare de gunoi necesită o cantitate considerabilă de combustibil și un impuls suficient pentru a depăși gravitația Pământului. Mai mult, deșeurile nu pot fi plasate oriunde; ele trebuie să fie trimise dincolo de influența gravitațională a planetei, la cel puțin 22.000 de mile distanță, pentru a evita riscul de coliziuni cu sateliții existenți sau reîntoarcerea pe Pământ.
Trimiterea gunoiului pe Lună sau pe alte planete, cum ar fi Marte, este de asemenea o idee problematică. Acumularea deșeurilor pe Lună ar compromite viitoarele misiuni de explorare, iar Marte, care ar putea deveni o destinație de colonizare în următoarele secole, nu ar trebui să devină un depozit de gunoaie. Iar lansarea deșeurilor spre Soare, deși teoretic posibilă, ar necesita investiții astronomice, de ordinul trilioanelor de dolari, și rachete care pot transporta sarcini imense, tehnologii care încă nu există.
Pe lângă dificultățile tehnologice și financiare, problema deșeurilor spațiale deja existente este alarmantă. Obiectele din orbită, cum ar fi sateliții dezafectați și echipamentele abandonate, reprezintă un pericol real pentru misiunile spațiale și pentru siguranța noastră pe Pământ, cum a demonstrat recent cazul unei bucăți din Stația Spațială Internațională care a aterizat în Florida.
Deși ideea eliminării deșeurilor Pământului prin exportarea lor în spațiu poate părea o soluție convenabilă, realitatea este mult mai complicată. În cele din urmă, trebuie să ne concentrăm pe gestionarea responsabilă a deșeurilor aici, pe Pământ, pentru a evita transformarea sistemului nostru solar într-un depozit de gunoaie.
Pai cantitatea de energie sa trimiti in spatiu 1 kg de deseu e de mii de ori mai mare decat cantitatea de energie folosita la arderea acelui deseu indiferent din ce e compus. Apoi mai e poluarea… per ansamblu eu cred ca oamenii de “mediu” sunt niste pierde vara inutili pentru ca planeta noastra isi va reveni singura si dupa disparitia acestor activisti taietori de frunze la caini. Iar incalzirea globala… poate e influentata si de noi, dar nu are importanta, ca pamantul isi revine fara papagali bagatori de seama chiar daca urmeaza o era glaciara sau mai stiu eu ce cataclism mortal pt om. Pt om, nu pt planeta. Sa speram ca va fi ok pt noi 🙂
Serios?!?!Se umple luna cu gunoi!!??pe bune.Noi nici nu am fost pe luna de 50 ani sau cu aprox. si nu se știe exact dacă chiar au fost.Este o poveste care nu prea a fost bine scrisa.O minciuna planetara.Ma rog.Asta este tare…Acumularea de deșeuri ar compromite viitoarele misiuni….tare de tot și de tot rasul.Normal ca de aici îți dai seama ca trăim într.o lume plina de secrete și minciuni.
Pai pentru noi oamenii ne facem griji mai Gogule dar la tine acolo în secolul 19 poți să stai liniștit că planeta își revine, o respirație gura la gura și gata…e ca nouă.
Asta e și părerea mea. Orice ar zice ăștia ca vor sa facă tot planeta va avea ultimul cuvânt. Asa ca ea își revine după bunul plac. Nu te pui cu mama natura, punct.
Liftul spatial descris de AC Clarke ar fi o solutie. Da’ mai este pana atunci…
Vrajă, chestia cu rachetele sofisticate!
Da, e nevoie de energie să treci de gravitația Terrei, dar containerul cu deșeu poate fi direcționat spre soare, iar el nu va consuma energie pt că va fi atras de gravitația soarelui.
Nu trebuie să ajungă repede acolo!
Pentru a scăpa de deșeurile nucleare ar fi o soluție.
Dar tre să fim siguri ca racheta purtătoare nu explodează la lansare
Ce dracu de treaba are porcaria asta de „stire” cu IT-ul?